Ascultă 5 minute de muzică clasică – 10 ani

Să asculţi muzică clasică la mall sau când îţi faci cumpărăturile la un hipermarket? Da, pentru că din octombrie 2010, în fiecare zi a lunilor martie şi octombrie, Radio România Muzical propune înregistrări cu lucrări celebre din muzica cultă în spaţii neconvenţionale – hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee, sedii de firme.

În octombrie 2020, proiectul îi este dedicat lui Ludwig van Beethoven, aniversat la 250 ani de la naştere: în fiecare zi a lunii octombrie, câte o lucrare beethoveniană.

Partenerii proiectului sunt nume importante din retail şi business, care au susţinut iniţiativa cu entuziasm, observând impactul pozitiv pe care campania o are asupra propriilor angajaţi dar şi asupra clienţilor lor din întreaga ţară: Carrefour România, Cora România, Mega Image, Mobexpert, Dedeman, Leroy Merlin, Librăriile Humanitas, Castelul Bran, CRH România, Iulius Mall din Iaşi, Timişoara, Cluj şi Suceava, Mood Media, Palas Mall Iaşi, ParkLake Shopping Center, PwC România, Vivo Piteşti şi Baia Mare, Arena Mall din Bacău, Hello Shopping Park din Bacău.

O altă latură a proiectului se derulează în şcolile româneşti, Ascultă 5 minute de muzică clasică fiind un program naţional la care, în ultimul an şcolar, 2020-2021, au participat peste 191.000 elevi din Bucureşti şi 31 de judeţe.

Concerte dedicate aniversării

Ambasador al proiectului Ascultă 5 minute de muzică clasică este celebrul violonist Alexandru Tomescu, solist concertist al Orchestrelor Radio. Pentru această aniversare, el aduce tuturor un preţios cadou: premiera înregistrării audio-video a concertului susţinut la Sala Radio pe 16 septembrie, în cadrul turneului Stradivarius 2020. Înregistrarea video poate fi urmărită pe contul Facebook Radio România Muzical joi, 1 octombrie, de la ora 20:00.

Radio România Muzical a pregătit şi alte surprize pentru 1 octombrie, data aniversării proiectului Ascultă 5 minute de muzică clasică, dar şi Ziua internaţională a muzicii. De la ora 19:00, poate fi ascultat în direct recitalul susţinut de violoncelistul Cornelius Zirbo, finalist în cadrul competiţiei pentru bursa Moştenitorii României muzicale, organizată pentru prima dată în 2020 de Radio România Muzical şi Rotary Club Pipera. Iar de la ora 15:30, poate fi ascultată înregistrarea unuia dintre cele mai aşteptate concerte ale anului 2020: Concertul de vară al Orchestrei Filarmonicii din Viena, susţinut în grădina Palatului Schonbrunn din Viena pe 18 septembrie, sub conducerea lui Valery Gergiev, având solist pe celebrul tenor Jonas Kaufmann.

Mesajul ambasadorului proiectului, Alexandru Tomescu: „Dragii mei, iată că suntem la un moment important aniversar, 10 ani de campanie Ascultă 5 minute de muzică clasică. 10 ani, mult, puţin, faceţi şi voi socoteala, vă daţi seama câtă muzică clasică, chiar şi în porţiunile astea mici homeopatice, de cinci minute, s-a putut aduna. Este o campanie extrem de interesantă, al cărei ambasador am onoarea să fiu. Duce muzica clasică peste tot unde este nevoie de ea, adică în cele mai neaşteptate locuri – mall-uri, centre comerciale, bănci, aeroporturi, şcoli. Mă bucur foarte mult că are un succes deosebit, în special în rândul tinerilor. Ei sunt cei mai fervenţi fani ai campaniei şi cred că fiecare tânăr, fiecare copil, fiecare om, ar trebui să aibă şansa, de a intra în contact, măcar o dată, cu muzica clasică, să vadă dacă-i place sau nu. Nu-i obligatoriu să vă placă, dar dacă vă place, veţi descoperi nişte lumi fantastice. Acum, pentru că nu există aniversare fără un mic cadou, cadoul meu pentru cei 10 ani este chiar un concert întreg, un concert pe care l-am susţinut la Sala Radio, împreună cu bandeonistul Omar Massa, în cadrul turneului Stradivarius, Piazzolla 99 se numeşte spectacolul. Veţi vedea multe piese, cam de cinci minute fiecare, multe piese care vă vor emoţiona şi să nu uităm: muzica merge mai departe. Ascultaţi 5 minute de muzică clasică sau dacă vă place, chiar şi mai mult de atât. La Mulţi Ani! La Mulţi Ani din toată inima şi să ne revedem cu bine.”

Mesajele partenerilor proiectului

Camelia PopescuManager Comunicare, Publicitate şi CSR cora România: „10 ani de implementare fără pauză e o reuşită extraordinară pentru orice tip de proiect. 10 ani de muzică clasică într-un hipermarket e un succes cu atât mai mare. Şi mai nobil, pentru că pune împreună ceea ce mulţi ar considera două noţiuni incompatibile: muzica clasică şi hipermarketul. Însă, e doar aparent acest oximoron, pentru ca de fapt noi la cora urmărim ce îşi doreşte clientul. Hipermarketul nu mai e doar un facilitator de produse, e un spaţiu modern care democratizează produse, permite soluţii pentru îmbunătăţirea vieţii clienţilor săi. cora România nu putea să nu adere la un proiect care aduce muzica de calitate într-un spaţiu larg frecventat. Din feedback-ul clienţilor noştri am remarcat că e un moment aşteptat şi salutat, deci răspunde unei nevoi pe care aceştia o au. Îi felicităm din toată inima pe partenerii noştri de la Radio România Muzical pentru pasiunea lor, pentru această idee extraordinară pe care au avut-o şi pentru propunerea de a le fi parteneri. La mulţi ani proiectului, contaţi pe cora România. Mulţumim, Radio România Muzical!”

Dragoş Pavăl, preşedinte Dedeman: „Ne-am alăturat acestui proiect deoarece suntem convinşi că uneori sunt suficiente şi câteva minute pe zi pentru a face bine, iar muzica este poate cel mai bun instrument pentru aceasta, datorită nenumăratelor beneficii pe care le are asupra sănătăţii şi minţii noastre. Prin melodiile propuse, proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică nu doar că ne creează nouă, ascultătorilor, o stare de bine şi ne oferă o mică pauză de evadare de la grijile zilnice, dar ne şi ajută să redescoperim frumuseţea şi valoarea pe care muzica clasică le deţine fără măsură. Felicitări, Radio România Muzical, pentru 10 ani de proiect şi pentru miile de minute în care aţi oferit armonie şi frumos!”

Irina Mircioiu, Coordonator marketing ParkLake Shopping Center: „Ne dorim să împărtăşim şi de acum încolo cu vizitatorii ParkLake bucuria de a asculta muzică clasică într-un spaţiu neconvenţional, precum este un shopping center. Ne-am alăturat în urmă cu 3 ani acestui proiect organizat de Radio România Muzical şi ne bucuram să le fim alături şi la această ediţie aniversară. A fost de fiecare dată o onoare să fim parteneri pentru ca muzica să depăşească graniţele sălilor de concerte. Vizitatorii noştri au avut ocazia să asculte muzicieni extraordinari precum Alexandru Tomescu, Orchestra de Cameră Radio, Răzvan şi Andreea Stoica, în concerte inedite, organizate în incinta ParkLake. Împreună cu Radio România Muzical continuăm să aducem muzica mai aproape de oameni.”

Adelina Badea, Director Executiv Grupul Mobexpert: „Ascultă 5 minute de muzică clasică este un proiect educativ şi cultural de excepţie. Mobexpert s-a alăurat în 2016 acestui proiect original pentru a susţine o iniţiativă lăudabilă, aceea de a aduce muzica clasică tot mai aproape de publicul larg. Toate ediţiile au fost primite cu succes şi mult interes de către clienţii şi colegii noştri din toate magazinele Mobexpert. Vă mulţumim şi ne bucurăm să fim parteneri şi la această ediţie aniversară!”

Anca Ciuchi, marketing specialist Hello Shopping Park Bacău: „Ne simţim onoraţi să sprijinim proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică, organizat de Radio România Muzical. Salutăm această iniţiativă originală şi o încurajăm, pentru că, într-o lume bombardată de muzică comercială, muzica clasică deschide noi orizonturi ale existenţei noastre, ne ajută să ne deschidem sufletul şi să fim un pic mai buni. Provocarea este cu atât mai mare, cu cât muzica clasică este difuzată într-un spaţiu neconvenţional şi comercial, cu oameni preocupaţi să-şi asigure cumpărăturile zilnice. În esenţă, aceste cinci minute de muzică clasică, îi ajută pe ascultători să se detaşeze şi să intre într-o altă lume, catartică, plină de noi înţelesuri şi idei. Cred că aceste minute de muzică clasică vor trezi gustul ascultătorilor, nu doar pentru muzica clasică, ci şi pentru artă, cultură şi frumos. Emil Cioran spunea foarte frumos, că <<de n-am fi avut suflet, ni l-ar fi creat muzica>>, subliniind importanţa muzicii din viaţa noastră. Hello Shopping Park se bucură să se numere printre partenerii Radio România.”

Ruxandra Georgescu, PR Librăriile Humanitas: „Suntem activi, dar nu întotdeauna plini de energie. Suntem ocupaţi, dar nu întotdeauna eficienţi. Ritmul în care suntem de multe ori nevoiţi să ne trăim vieţile devine din ce în ce mai alert. În acest context, timpul devine extrem de important pentru fiecare dintre noi. De aceea încercăm să-l valorificăm în moduri cât mai eficiente. Iar eficient nu înseamnă doar eficace. Suntem cu adevărat eficienţi când ne place ceea ce facem şi când tot ceea ce ne înconjoară este în armonie cu noi înşine. De 10 ani, proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică ne ajută să fin în armonie cu noi şi cu cei din jur. Ne bucurăm de o selecţie muzicală de înaltă calitate, pe care o putem include foarte uşor în activităţile noastre zilnice. Ne bucurăm că într-o lume, în care constanţa a devenit un lucru din ce în ce mai greu de menţinut, astfel de iniţiative îşi găsesc locul încă în grila radio, a unui post care se preocupă cu atâta dăruire de cultura muzicală. Cultură muzicală, care nu de puţine ori este trecută în plan secund, în ceea ce priveşte educaţia în şcoală, deşi ea este atât de necesară, în primul rând pentru formarea unui simţ artistic complex al noilor generaţii. Felicitări, Radio România Muzical, iar librăriile Humanitas vă mulţumesc pentru şansa de a fi partenerii în răspândirea muzicii clasice.”

Alexandru Priscu, director de marketing, Castelul Bran: „Sunt 10 ani de când suntem parteneri ai proiectului Ascultă 5 minute de muzică clasică. Proiectul a debutat şi continuă şi astăzi, deloc întâmplător, în sala de muzică a reginei Maria, la etajul al treilea al castelului Bran. Un loc în care, spunem noi, istoria de obligă să continuăm tradiţia muzicală, un spaţiu în care au concertat deseori George Enescu sau Cella Delavrancea. Transmitem gândurile bune de la castel şi sperăm să ne auzim peste încă 10 ani. Cu siguranţă, porţile noastre rămân deschise oricărui demers cultural. Vă mulţumim pentru 10 ani minunaţi!”

Cristina Comandaşu, manager Radio România Muzical, iniţiatoarea şi organizatoarea proiectului: „O idee care părea aproape nebunească în urmă cu 10 ani, să asculţi muzică clasică la supermarket, iat-o acum dezvoltată în sute de spaţii neconvenţionale, cu ajutorul unor parteneri de nădejde, care au înţeles rolul important al culturii, al muzicii culte, în special, în viaţa omului contemporan. Le sunt extrem de recunoscătoare tuturor acelora care de-a lungul anilor au sprijinit existenţa acestui proiect, mai ales în acest octombrie 2020 atipic în existenţa noastră, a tuturor. Mă gândesc şi la copiii care mi-au scris că au descoperit muzica clasică la şcoală graţie acestui proiect şi că vor continua să o asculte şi acasă, alături de părinţii lor. Mă gândesc la profesorii care mi-au mărturisit cât de util le este acest proiect în propria activitate. Şi mă bucur că povestea continuă. La mulţi ani tuturor celor care s-au intersectat în existenţa lor cu (măcar) 5 minute de muzică clasică!”

Alte informaţii despre această campanie, pe www.romania-muzical.ro/5minute. Radio România Muzical, unicul post de radio românesc dedicat muzicii clasice, poate fi ascultat în FM (97.6 şi 104.8) sau live online la www.romania-muzical.ro.

Sursa: Serviciul Comunicare şi Relaţii Publice SRR

Lasă un răspuns
Adresa ta de email nu va fi publicatã. Câmpurile necesare sunt marcate cu*

VIDEOFM

Acum in emisie

PE CĂRAREA DORULUI cu MARIA BUTILA

Cer acoperit

Vânt: 0 m/s

Cer acoperit -1°C

Vânt: 3 m/s

5°C

Top 30 RTM

  • 1. KATY PERRY – Not the end of the world,

  • 2. SICKOTOY FT MISHA MILLER – Touche,

  • 3. KYLIE MINOGUE – Magic,

  • 4. BLACK EYED PEAS ft. SHAKIRA – Girls like me,

  • 5. ROXEN ft. ALEXANDER RYBAK – Wonderland,

  • 6. SMILEY ft. DELIA – Ne vedem noi,

  • 7. JASON DERULO ft. NUKA – Love not war,

  • 8. AVA MAX – My head & my heart,

  • 9. AVA MAX – Salt,

  • 10. JENNIFER LOPEZ – In the morning,

  • 11. ANDIA – Ce suntem noi,

  • 12. HOLOGRAF ft. K-GULA – Grijile s-au dus,

  • 13. SIA ft. BURNA BOY – Hey boy,

  • 14. LUMINITA ANGHEL ft. NICO – Prietene,

  • 15. PAX PARADISE AUXILLARY – Nisipuri miscatoare,

  • 16. ED SHEERAN – Afterglow,

  • 17. KYGO ft. DONNA SUMMER – Hot stuff,

  • 18. LEONY – Faded love,

  • 19. VOLTAJ – Doar pentru ea,

  • 20. MARIA – Din vina mea,

  • 21. TOM GRENNEN – Little bit of love,

  • 22. ARMIN VAN BURREN ft. DUNCAN LAUREN E – Feel something,

  • 23. IRIS – Subteran,

  • 24. ALEXANDRA UNGUREANU – De n-am fi împreună,

  • 25. THE WEEKND – Save your tears,

  • 26. THE MONTANS ft. EMAA – Insula,

  • 27. D-l GOE – Fata de la radio,

  • 28. DAVID GUETTA ft. SIA – Let’s love,

  • 29. JASON DERULO ft. ADAM LEVINE – Lifestyle,

  • 30. AMI ft. FLORIAN RUS – Regrete,

Sugereazã piesã
= 4.9730RON0.00199
  • usd 0.1173 1 0.0004

  • chf 5.0914 1 0.0236

  • aud 2.9924 1 -0.0028

Live Video

Dedica o melodie unei persoane dragi

Completeaza formularul de mai jos,iar dedicatia ta se va auzi in emisiunea
Trimite Dedicatia

Blog

Dezbatere la Târgu Mureș pentru reducere...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Confederația Națională pentru Antrepreno...

Pasajul de la Cocoşul de Aur din Târgu M...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Proiectul se află în stadiul studiului d...

Rusia: Atac armat la o sală de concerte ...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Diplomaţia rusă a denunţat vineri drept ...

Acţiune amplă de împădurire la Filpişu d...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Aceasta este organizată de Asociația Eco...

Culturile de pomi fructiferi pot fi afec...

Stan Lucian | Citeste articolul

Șansele sunt destul de mici deoarece scă...

Postul Paștelui a scumpit legumele în pi...

Stan Lucian | Citeste articolul

Ca în fiecare an, în perioada primăverii...

Terapie mai eficientă împotriva cancerul...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Noul laborator de radioterapie al Spital...

Radio România Tg. Mureș aniversează 66 d...

Rotar Mirela | Citeste articolul

La început de primăvară ne bucurăm de mă...

Minorii nu mai pot cumpăra țigări electr...

Stan Lucian | Citeste articolul

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat ...

Parteneri