Câştigătorii Festivalui internaţional gastronomic „Pomana Porcului”, Balvanyos 2015!
Mirosul de fum încă persistă în nări. După atâtea treceri pe la mesele de lucru ale participanţilor, am schimbat deja un rând de haine. Curaţi, ne simţim mult mai bine. Cei mai fericiţi sunt însă membrii echipelor care au primit cupe, medalii şi diplome. Practic, toate formaţiile participante au fost premiate, fiecare echipă clasându-se pe locul 1, 2 sau 3, în funcţie de originalitate şi vechimea reţetelor utilizate şi materializate în preparatele de porc prezentate în concurs! Şi, totuşi, dintre premianţi, un produs anume a captat atenţia juriului, dar şi a turiştilor prezenţi aici la Balvanyos. Este vorba de…”Babă”, un fel de caş de porc(?!), preparat numai în localitatea Brebu, din judeţul Prahova. Iată reţeta aflată de la concurenţii de acolo. Se ia un stomac de porc, se spală şi se curăţă bine, inclusiv prin jupuire.Apoi, este nevoie de 1 kg. de carne de porc tocată, 200 gr. de ficat de porc, fiert şi tocat, 200 gr. de plămân de porc, fiert şi tocat, o cană de orez, 4 cepe albe, boia, piper şi sare. Cu toate acestea se umple stomacul de porc, după călirea cepei şi a ficatului şi a plămânilor, iar apoi se coase şi se pune la fiert. Stomacul se împunge, din când în când, cu furculiţa, pentru a permite lichidului să fie eliminat. L-am gustat, este minunat. Poftă bună!
Iată şi câştigătorii medaliilor de aur din acest an: Brebu (Prahova), Sărmăşag (Sălaj) şi Vâlcele (Covasna), din România, şi Kistarcsa, Csohonyavisonta, Csanadpaca, Kersthely, Nahyhalasz, Gadaros, Balvanyos-toate din Ungaria. Cu toţii, participanţi la Festival, turişti, ziarişti şi invitaţi, ne pregătim să tragem concluziile după desfăşurarea celei de-a 10-a ediţii a Festivalului „Poiana Porcului”, diseară la masa festivă. „A fost, aşa cum ne-am aşteptat, o ediţie reuşită. Interesant este faptul că, an de an, apar echipe noi, care realizează nişte preparate de porc nemaiîntâlnite pe aici, semn că în lada de zestre a bunicii mai există încă destule reţete care aşteaptă să fie puse în practică. Mai mult decât atât, fiecare pleacă acasă după ce a legat noi prietenii, după ce a văzut cum un eveniment de genul acesta, bine gândit şi organizat, atrage turiştii din toate colţurile ţării. Să nu uităm, mulţi dintre cei prezenţi sunt şi ei proprietari de pensiuni, şi orice lucru nou învăţat, inclusiv aici, îi va ajuta să-şi administreze mai bine afacerea”, a spus organizatorul principal al Festivalului, primarul comuniei Turia-Daragus Attila.
Aici la Balvanyos s-a adeverit încă o dată cât de actuală este afirmaţia filozofului grec Socrate: “Oamenii de rând trăiesc ca să mănânce şi să bea. Oamenii de valoare mănâncă şi beau ca să simtă că trăiesc”. Comentariile vă aparţin…
Aurel Raţiu
Foto: mesageruldecovasna.ro