Cerealele antice revin în atenţia producătorilor de pâine
Din neferice acest tip de cereale bogate din nutrienţi sunt utilizate mai mult de producătorii străini, în România ne-exsitând interes pentru promovarea unor astfel de culturi.
Prezent la Gastropan 2016 ce a avut loc la Tîrgu-Mureş la finalul acestei săptămâni preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie, Viorel Marin a arătat că există şi la noi un trend în acest moemnt de redescoperire a acestor cereale.
Este vroba de grâul spelta sau faro care însemană grâu îmbrăcat care are 17% proteine sau de banalul ştir.
La un moment dat a existat o intenţie de cultivare a acestuia în România dar aceasta nu s-a concretizat din cauza factorilor politici, spune Viorel Marin:
Cu multe lucruri inovative s-a venit prima dată la noi în România dar în prostia noastră ascetrală le-am tratat cu indiferenţă sau dacă nu ne iese ceva foarte repede pe termen scurt nu ne interesează. Deci acest grâu Faro a fost promovat în România, ştiu foarte bine cine a venit cu el şi cu know-how din Italia acolo unde este foarte bine dezvoltat. Au venit, au făcut culturi, am încercam să-i sprijinim, dar a murit pentru că factori politici de la vremea respectivă au zis hai să vedem ce câştigăm noi înainte. Pentru că nu li s-a promis ceva, l-au ignorat, l-au dus în desuet şi bineînţeles că au plecat în altă parte unde au găsit atenţie.”
În prepararea pâinii şi a produselor de panificaţie acest tip de cereale antice pot substitui până la 20% din făina normală de grâu dar cresc substanțial calitățile nutritive a produselor.
Sanda Viţelar
Foto: www.dcnews.ro