Concert aniversar Ilarion Ionescu-Galaţi – 80, la Sala Radio

Dirijorul Ilarion Ionescu-Galaţi aniversează 80 de ani de activitate, printr-un concert extraordinar alături de Orchestra Naţională Radio, la Sala Radio, vineri, 27 octombrie, de la ora 19:00. Ilarion-Ionescu Galaţi a debutat, de altfel, la Sala Radio, în urmă cu 64 de ani, în 1953, când a susţinut primul său concert de vioară împreună cu Orchestra Simfonică Radio. Ulterior a devenit un dirijor cunoscut şi foarte apreciat, a susţinut turnee în Europa, Statele Unite şi Asia, şi a colaborat cu solişti de notorietate ai scenei muzicale internaţionale.

Pe afişul concertului aniversar se va afla pianistul Cadmiel Boţac, câştigător, în ultimii ani, a numeroase concursuri internaţionale, între care Premiul I la Concursul Internaţional Astana Piano Passion din Kazahstan şi Premiul I la concursurile Milano Piano Talents, Italia, şi Adilia Alieva, din Franţa.

Concertul se va deschide cu uvertura operei Euryanthe, de C. M. von Weber, urmată de Concertul nr. 1 în mi bemol major pentru pian şi orchestră, de F. Liszt. În partea a doua, programul va continua cu Simfonia nr. 9 în mi minor, op. 95 – Din lumea nouă, de A. Dvořák.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele şi abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona on-line prin reţeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziţiona şi la casa de bilete a Sălii Radio şi sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro şi în magazinele Germanos şi Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.

 

Biografii

Ilarion Ionescu GalatiIlarion Ionescu-Galaţi – absolvent al Conservatorului de Muzică din Bucureşti, clasa de vioară, profesor George Manoliu, a debutat ca solist alături de Orchestra Simfonică Radio în anul 1953, când a interpretat un concert pentru vioară şi orchestră de Wieniawski. Şi-a continuat apoi studiile în arta dirijatului de orchestră, având privilegiul de a lucra, între anii 1965 şi 1968, cu Charles Münch şi Pierre Dervaux, obţinând Diploma de Licenţă în dirijat de orchestră cu unanimitatea juriului. A urmat o perioadă de perfecţionare cu Leopold Stokovski, la New York şi Eugen Ormandy la Philadelphia.

Din 1970 a activat ca prim dirijor al orchestrei Filarmonicii din Braşov, fiind numit şi director artistic (între 1973 şi 1997), iar în perioada 1988-1993 a fost numit director general artistic al Filarmonicii din Istanbul. Ilarion Ionescu-Galaţi este fondatorul Festivalului Internaţional al Muzicii de Cameră de la Braşov, desfăşurat fără întrerupere, începând din 1970, timp de 30 de ediţii consecutive. Începând cu ediţia a XXXI-a (2003), Ilarion Ionescu-Galaţi a devenit director de onoare al festivalului.

Ilarion Ionescu-Galaţi a fost director al Concursului Internaţional de dirijat Dinu Niculescu de la Braşov. În concertele sale a colaborat cu solişti consacraţi precum: Radu Lupu, Valentin Gheorghiu, Dan Grigore, Lazăr Berman, Dmitri Başkirov, Rudolf Kerer, Viktor Eresko, Magda Tagliaferro, Ion Voicu, Viktor Tretiakov, Ruggiero Ricci, Viktor Pikaisen, Ayla Erduran, Vladimir Orlov, Radu Aldulescu, Daniil Şafran, Costas Cotsiolis.

A efectuat numeroase înregistrări radio şi TV la posturile naţionale din Suedia, Spania, Grecia şi, de asemenea, LP-uri şi CD-uri editate de casele de discuri Philips, Sipario Dischi şi Electrecord. Ilarion Ionescu-Galaţi este invitat frecvent în juriul unor prestigioase competiţii internaţionale de dirijat din Italia, Norvegia şi Turcia.

A susţinut turnee în Statele Unite, Japonia, Filipine, Singapore, Spania, Italia, Germania, Franţa, Grecia, Austria, Suedia, Norvegia, Turcia, Rusia, Bulgaria, Republica Moldova. Cu cele două colective artistice ale Filarmonicii Braşov (Orchestra Simfonică şi Orchestra de Cameră) a susţinut turnee în Franţa, Austria, Italia, Germania, Elveţia, Spania, Grecia, Rusia, Polonia, Cehoslovacia.

Ilarion Ionescu-Galaţi a fost invitat să evolueze în cadrul unor festivaluri muzicale internaţionale, dintre care amintim: Festivalul de la Istanbul, de la Miami, Festivalul G. Rossini din Pesaro. Între realizările ultimilor ani se cuvin menţionate: înregistrarea pe CD şi prezentarea în concert a Cantatei Carmina Burana, de Carl Orff, cu Orchestra Filarmonicii din Istanbul şi Corul German; concerte cu Orchestra Naţională din Atena; în ianuarie 2001, prima audiţie în Turcia a Missei Tango, de Luis Bacalov, într-un concert extraordinar în care compozitorul a fost şi solist alături de Orchestra şi Corul Filarmonicii din Istanbul. Aceeaşi lucrare a fost prezentată într-un concert susţinut la Ankara, şi apoi la Bucureşti, cu Orchestra Naţională Radio.

Ca dirijor de operă a pregătit şi a adus în faţa publicului operele: Nunta lui Figaro, de W. A. Mozart (regia Carmen Dobrescu), la Teatrul Liric din Braşov, itinerat şi într-un turneu de peste 30 de spectacole în Austria, la Festivalul de la Salzburg, în Germania, Danemarca şi Franţa.

Recunoaşterea meritelor de excepţie ale dirijorului Ilarion Ionescu-Galaţi o constituie distincţiile primite: Diplomă de Onoare a Ministerului Culturii din Turcia, membru de onoare al Academiei Suzuki din Tokio, Marele Premiu pentru întreaga activitate decernat de Colegiul Criticilor Muzicali în mai 2001, titlul de Cetăţean de Onoare al municipiilor Braşov, Tg. Mureş şi Ploieşti. Fundaţia pentru Dezvoltare Regională Transilvania din Braşov, administrată de dl. Gheorghe Duţu, în calitate de Preşedinte, a acordat maestrului I. Ionescu-Galaţi, în cadrul galei Superlativele Braşovului anului 2003, Diploma de excelenţă pentru întreaga activitate închinată culturii române. În martie 2010, maestrul a fost onorat de către Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România cu Premiul pentru activitatea dirijorală.

Cadmiel BotacCadmiel Boţac – născut în 1997, a început studiul pianului în oraşul natal, Sighetu Marmaţiei, la vârsta de 4 ani, sub îndrumarea profesoarei Monica Chifor. Talentul său a fost remarcat de timpuriu, la 6 ani câştigând deja primul concurs naţional. Au urmat alte premii naţionale şi internaţionale, cele mai importante fiind Premiul I la concursul Young Virtuoso Zagreb şi la Concursul Dinu Lipatti din Bucureşti. La 14 ani se mută la Cluj-Napoca pentru a lucra cu renumitul pianist şi pedagog Daniel Goiţi, profesor la Academia de Muzică Gheorghe Dima, la clasa căruia se află şi în prezent. Formarea sa artistică se completează prin cursurile de măiestrie la care a participat în cadrul Mozarteum International Summer Academy de la Salzburg şi International Summer Academy din Vienna, unde a beneficiat de îndrumarea unor mari artişti – Robert Levin şi Boris Berman.

Un eveniment foarte important în evoluţia tânărului artist a avut loc la Concursul Internaţional Astana Piano Passion din Kazahstan (2014), unde a obţinut Premiul I, fiind apreciat în mod deosebit de renumitul pianist Denis Matsuev, care l-a invitat să susţină un recital chiar la reşedinţa sa. La scurt timp, Cadmiel a câştigat Concursul Milano Piano Talents şi Concursul Internaţional Adilia Alieva din Franţa.

Cadmiel acordă o mare importanţă şi muzicii de cameră. Este laureat cu Premiul I la Concursul Mozart din Cluj-Napoca, atât la secţiunea pian solo, cât şi la cea de duo pian-vioară. A fost bursier în cadrul Festivalului Internaţional SoNoRo, unde a studiat muzică de cameră şi a concertat alături de artişti consacraţi – Diana Ketler, Răzvan Popovici, Maximilian Hornung şi David Cohen. Un loc aparte în activitatea sa concertistică îl ocupă recitalurile susţinute alături de cunoscutul tenor Marius-Vlad Budoiu.

Cadmiel Boţac a susţinut concerte cu Orchestra Naţională din Kazahstan şi Filarmonica din Irkutsk, în cadrul festivalului Stars on Baikal, iar în ţară cu Orchestra de Cameră Radio din Bucureşti şi cu orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Iaşi, Satu-Mare. A susţinut recitaluri în Statele Unite, Luxembourg, Croaţia, Italia, Franţa, Rusia şi la Ateneul Român din Bucureşti.

Sursa: Serviciul Comunicare SRR

Lasă un răspuns
Adresa ta de email nu va fi publicatã. Câmpurile necesare sunt marcate cu*

VIDEOFM

Acum in emisie

SENS UNIC – MUZICĂ DE POVESTE cu radiomures

Cer acoperit

Vânt: 0 m/s

Cer acoperit -1°C

Vânt: 3 m/s

5°C

Top 30 RTM

  • 1. KATY PERRY – Not the end of the world,

  • 2. SICKOTOY FT MISHA MILLER – Touche,

  • 3. KYLIE MINOGUE – Magic,

  • 4. BLACK EYED PEAS ft. SHAKIRA – Girls like me,

  • 5. ROXEN ft. ALEXANDER RYBAK – Wonderland,

  • 6. SMILEY ft. DELIA – Ne vedem noi,

  • 7. JASON DERULO ft. NUKA – Love not war,

  • 8. AVA MAX – My head & my heart,

  • 9. AVA MAX – Salt,

  • 10. JENNIFER LOPEZ – In the morning,

  • 11. ANDIA – Ce suntem noi,

  • 12. HOLOGRAF ft. K-GULA – Grijile s-au dus,

  • 13. SIA ft. BURNA BOY – Hey boy,

  • 14. LUMINITA ANGHEL ft. NICO – Prietene,

  • 15. PAX PARADISE AUXILLARY – Nisipuri miscatoare,

  • 16. ED SHEERAN – Afterglow,

  • 17. KYGO ft. DONNA SUMMER – Hot stuff,

  • 18. LEONY – Faded love,

  • 19. VOLTAJ – Doar pentru ea,

  • 20. MARIA – Din vina mea,

  • 21. TOM GRENNEN – Little bit of love,

  • 22. ARMIN VAN BURREN ft. DUNCAN LAUREN E – Feel something,

  • 23. IRIS – Subteran,

  • 24. ALEXANDRA UNGUREANU – De n-am fi împreună,

  • 25. THE WEEKND – Save your tears,

  • 26. THE MONTANS ft. EMAA – Insula,

  • 27. D-l GOE – Fata de la radio,

  • 28. DAVID GUETTA ft. SIA – Let’s love,

  • 29. JASON DERULO ft. ADAM LEVINE – Lifestyle,

  • 30. AMI ft. FLORIAN RUS – Regrete,

Sugereazã piesã
= 4.9730RON0.00199
  • usd 0.1173 1 0.0004

  • chf 5.0914 1 0.0236

  • aud 2.9924 1 -0.0028

Live Video

Dedica o melodie unei persoane dragi

Completeaza formularul de mai jos,iar dedicatia ta se va auzi in emisiunea
Trimite Dedicatia

Blog

Județul Mureș are cel mai mare număr de ...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Statisticile publicate de Institutul Naț...

Nu se mai zboară spre Germania de pe Aer...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Începând de ieri și respectiv de astăzi ...

Ministrul Educaţiei spune că drepturile ...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Legislația se va modifica, astfel încât ...

Dezbatere la Târgu Mureș pentru reducere...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Confederația Națională pentru Antrepreno...

Pasajul de la Cocoşul de Aur din Târgu M...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Proiectul se află în stadiul studiului d...

Terapie mai eficientă împotriva cancerul...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Noul laborator de radioterapie al Spital...

Profesorii mureșeni, îngrijorați de educ...

APETRI MARGARETA | Citeste articolul

Integrarea copiilor cu cerințe speciale ...

Parteneri