UPDATE: Delicii dulci pentru covăsneni
UPDATE: Un colac secuiesc glazurat cu zahăr ars, în lungime de 13 metri a fost preparat sâmbătă după-amiază în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, în cadrul Festivalului kurtoskolacs-ului şi deliciilor dulci.
Aluatul a fost înfăşurat pe un buştean din lemn lung de 13 metri şi a fost pus la copt pe jar, iar când preparatul a fost gata a fost tăiat bucăţi şi împărţit zecilor de oameni prezenţi la eveniment.
În cadrul festivalului a fost organizat un concurs de preparat kurtoskolacs după o reţetă tradiţională, la care au participat 17 echipe, iar locul I a fost adjudecat de o echipă din judeţul Harghita.
Festivalul va continua duminică, cu două concursuri – cea mai bună clătită preparată cu apă minerală şi cel mai bun kortoskolacs preparat după o reţetă inedită.
Organizatorii spun că ediţia de anul trecut a atras circa 20.000 de vizitatori în muncipiul Sfântu Gheorghe, iar în decurs de două zile comercianţii au vândut peste 15.000 de kurtoskolacs.
********
La Sfântu Gheorghe va avea loc sâmbătă şi duminică Festivalul kurtoskolacs-ului şi al deliciilor dulci.
La concursul de preparat kurtoskolacs s-au înscris 17 echipe din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, iar câştigătorii locului I vor fi invitaţi să participe la un concurs similar ce va avea loc în luna octombrie la Budapesta.
În cadrul festivalului vor fi organizate numeroase activităţi pentru copii, precum şi un concurs de preparat clătite cu apă minerală de izvor.
De asemenea, va fi preparat un kurtoskolacs în lungime de 14 metri.
Printre soliştii invitaţi să susţină recitaluri în perioada festivalului se numără şi Alex Velea, care va urca pe scena din centrul municipiului Sfântu Gheorghe la ora 21.
La prima ediţie organizată anul trecut au participat 11 echipe, iar premiul pentru cel mai bun kurtos tradiţional a fost câştigat de echipa „Bunicuţa” din Miercurea Ciuc, în timp ce premiul pentru cel mai bun kurtos făcut după o reţetă inovativă i-a revenit echipei „Indivino” din Sfântu Gheorghe, care a preparat un colac secuiesc presărat cu migdale, având la bază o reţetă veche de aproape o sută de ani.
Ediţia de anul trecut a atras circa 20.000 de vizitatori în muncipiul Sfântu Gheorghe, iar în decurs de două zile comercianţii au vândut peste 15.000 de kurtoskolacs.
Mara Deleanu