Evenimente culturale la Sala Radio

O seară romantică

Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Radu Postăvaru, vă propune vineri, 14 octombrie (ora 19:00), o seară romantică la Sala Radio. Concertul se va deschide cu Concertul nr. 1 în mi minor pentru pian şi orchestră, op. 11 de Chopin avându-l ca solist pe pianistul polonez Szymon Nehring. În partea a doua, veţi putea reasculta celebra Simfonie în re minor de C. Franck.

Radu Postavaru foto Valentin BobocRadu Postăvaru s-a născut la Iaşi într-o familie de muzicieni, mama artistă lirică iar tatăl prim-contrabasist al orchestrei simfonice a Filarmonicii Moldova. A studiat pianul la Liceul de Muzică Octav Băncilă. Din 1987 este student al Conservatorului George Enescu din Iaşi, specializarea compoziţie muzicală, iar din 1990 la Bucureşti, urmează secţia compoziţie-dirijat a Universităţii Naţionale de Muzică. A terminat studii de Compoziţie Muzicală, a absolvit un Master în Stilistică Dirijorală şi este Doctor în Muzică. Preocupat de arta dirijorală, urmează cursuri de măiestrie în Germania cu profesorul Olaf Koch de la Academia de Muzică din Berlin. Colaborează cu toate orchestrele importante ale ţării, iar în străinătate a dirijat ansambluri simfonice din Germania, Italia, Franţa, Spania, Cehia. Realizează înregistrări în studiourile muzicale şi în sălile de concert, filme artistice şi documentare pentru televiziuni din Japonia, Franţa, Rusia, Italia, Germania, Spania, Cehia, Maroc, Algeria şi România. În 2002 a ocupat prin concurs postul de dirijor al orchestrei simfonice a Filarmonicii Paul Constantinescu, iar între anii 2014-2015 a fost managerul Filarmonicii din Ploieşti.

Concert 14oct afisDatorită unei evoluţii de excepţie în cadrul ediţiei a XVII-a a Concursului internaţional de pian Frederic Chopin, pianistul Szymon Nehring a fost invitat să susţină numeroase concerte în Polonia. A mai fost distins de-a lungul timpului cu Premiul I şi şase premii speciale la Concursul internaţional Halina Czerny-Stefańska In memoriam şi Premiul I la Concursul Arthur Rubinstein In memoriam. CD-ul său de debut, lansat în decembrie 2015, include lucrări compuse de compozitori polonezi şi a fost răsplătit cu Premiul Fryderyk al Academiei Fonografice din Polonia (2016), Joker din partea revistei Crescendo şi Premiul Supersonic din partea revistei Pizzicato. Szymon Nehring a realizat un amplu turneu în ţara sa natală, alături de Orchestra din Santander şi a mai concertat în Ungaria, Franţa, Italia, Estonia, Austria, Rusia, Germania, Norvegia, Ucraina, Canada, iar proiectele sale viitoare includ concerte în America de Sud, Emiratele Arabe, China şi Franţa. În prezent Szymon Nehring studiază cu Stefan Wojtas la Academia de Muzică din Bydgoszcz.

Concertul este realizat cu sprijinul Institutului Polonez şi poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

*

Triumf în ţară şi la Sala Radio. Duelul viorilor continuă

Săli pline, premiere, un adevărat tur de forţă prin localităţi din mai multe regiuni ale ţării, dar mai ales muzică de cea mai bună calitate, acestea ar putea defini la acest moment Turneul Internaţional Duelul viorilor, un proiect Radio România. După un concert triumfător la Sala Radio din Bucureşti, unde circa 1.000 de spectatori au aplaudat îndelung prestaţia celor trei mari artişti – violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail – turneul va mai avea trei opriri: la Deva, Turda şi Alba Iulia.

Întâmplări frumoase şi momente de suflet au avut loc până acum. Sala Centrului multifuncţional din Piteşti a intrat în circuitul clasic odată cu recitalul Duelul viorilor din acest an, fiind primul recital susţinut pe această scenă. La Roman, Liviu Prunaru, care îşi începe programul cu piesa De mon pays de Smetana, a cântat în ie românească, impresionând publicul. La Iaşi, în sala plină a Operei Naţionale, s-au aflat şi muzicieni români de peste hotare, foşti colegi ai protagoniştilor, veniţi să îi asculte şi să îi întâlnească.

Ca o încununare a acestui turneu, aflat la a VI-a ediţie, muzicienii vor ajunge pe 2 decembrie, pe una dintre cele mai mari şi prestigioase scene ale lumii: Carnegie Hall din New York, unde vor cânta acelaşi program ce cuprinde cele mai aplaudate piese din ediţiile anterioare.

Despre ideea de duel între instrumente a vorbit Gabriel Croitoru: „Diferenţa dintre cele două instrumente, în sensul bun al cuvântului, este evidentă. Pornim de la ideea că ele, Stradivarius şi Guarneri, reprezintă două şcoli mari ale lutieriei mondiale, de atunci şi de acum. Vioara sau viorile Guarneri ar avea ca plus, chiar dacă poate părea subiectivă părerea mea, rotunjimea sunetului, atu compensat de partea cealaltă, a viorii Stradivarius, printr-un volum mai mare sau o sclipire în plus faţă de celelalte. Desigur, dincolo de toate aceste amănunte, mereu vor fi păreri şi păreri, preferinţe personale. De aceea, ideea de a le pune pe scenă, în acelaşi timp, a prins foarte bine. În felul acesta, practic orice ureche, fie ea formată sau neformată, poate să sesizeze diferenţele dintre cele două instrumente. Am avut ocazia la rându-mi să cant şi eu pe alte instrumente, însă mărturisesc că sunt întru totul adeptul taberei Guarneri”.

Despre ceea ce urmăreşte şi simte pe scenă povesteşte Horia Mihail: „Eu nu mă consider un creator, ci un recreator. Ceea ce fac sau încerc să fac pe scenă este să readuc la viaţă un anumit tip de energie. O energie care există, după părerea mea, în acest univers şi care este captată, uneori, de către nişte oameni cu totul excepţionali (aici mă refer la compozitorii de mare valoare) şi transmisă mai departe umanităţii prin intermediul partiturilor. Noi suntem nişte simpli agitatori ai acestei energii, readucând-o la viaţă”.

Detalii despre turneu pe www.duelulviorilor.ro.

Itinerar:

13 octombrie, ora 17:00 – Turda, Sala Mare a Primăriei.

14 octombrie, ora 19:00 – Deva, Teatrul de Artă.

15 octombrie, ora 19:00 – Alba Iulia, Casa de cultură.

Un proiect Radio România.

Organizator: Centrul Cultural Media Radio România. Coproducători: Radio România Cultural şi TVR 2.

Eveniment co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării).

Maşina turneului: Dacia. Sponsori: JTI, Sense, Zamfirescu Racoţi and Partners, Adegas Oil. Parteneri: Muzeul Naţional George Enescu, Institutul Cultural Român, Fundaţia Marconi. Cu sprijinul: Chez Marie, Mercure Hotels.

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Radio România Regional, Radio România Internaţional, România TV, România liberă, Caţavencii, Şapte Seri, Observator Cultural, Metropolis, Agenţia de carte, TV Accent Tulcea, Accente, Actualitatea Muzicală, Accendo, mediaTRUST.

Parteneri culturali: Filarmonica Piteşti, Opera Naţională Iaşi, Casa de Cultură şi Primăria Municipiului Roman, Teatrul Jean Bart Tulcea, Aşezământul Cultural Câinele Enot, Teatrul Naţional Caracal, Asociaţia Rei Culturae Fautores, Asociaţia Culturală DevART, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Primăria Municipiului Alba Iulia.

Sursa: Serviciul Comunicare SRR

Lasă un răspuns
Adresa ta de email nu va fi publicatã. Câmpurile necesare sunt marcate cu*

VIDEOFM

Acum in emisie

PASAJ URBAN cu

Cer acoperit

Vânt: 0 m/s

Cer acoperit -1°C

Vânt: 3 m/s

5°C

Top 30 RTM

  • 1. KATY PERRY – Not the end of the world,

  • 2. SICKOTOY FT MISHA MILLER – Touche,

  • 3. KYLIE MINOGUE – Magic,

  • 4. BLACK EYED PEAS ft. SHAKIRA – Girls like me,

  • 5. ROXEN ft. ALEXANDER RYBAK – Wonderland,

  • 6. SMILEY ft. DELIA – Ne vedem noi,

  • 7. JASON DERULO ft. NUKA – Love not war,

  • 8. AVA MAX – My head & my heart,

  • 9. AVA MAX – Salt,

  • 10. JENNIFER LOPEZ – In the morning,

  • 11. ANDIA – Ce suntem noi,

  • 12. HOLOGRAF ft. K-GULA – Grijile s-au dus,

  • 13. SIA ft. BURNA BOY – Hey boy,

  • 14. LUMINITA ANGHEL ft. NICO – Prietene,

  • 15. PAX PARADISE AUXILLARY – Nisipuri miscatoare,

  • 16. ED SHEERAN – Afterglow,

  • 17. KYGO ft. DONNA SUMMER – Hot stuff,

  • 18. LEONY – Faded love,

  • 19. VOLTAJ – Doar pentru ea,

  • 20. MARIA – Din vina mea,

  • 21. TOM GRENNEN – Little bit of love,

  • 22. ARMIN VAN BURREN ft. DUNCAN LAUREN E – Feel something,

  • 23. IRIS – Subteran,

  • 24. ALEXANDRA UNGUREANU – De n-am fi împreună,

  • 25. THE WEEKND – Save your tears,

  • 26. THE MONTANS ft. EMAA – Insula,

  • 27. D-l GOE – Fata de la radio,

  • 28. DAVID GUETTA ft. SIA – Let’s love,

  • 29. JASON DERULO ft. ADAM LEVINE – Lifestyle,

  • 30. AMI ft. FLORIAN RUS – Regrete,

Sugereazã piesã
= 4.9730RON0.00199
  • usd 0.1173 1 0.0004

  • chf 5.0914 1 0.0236

  • aud 2.9924 1 -0.0028

Live Video

Dedica o melodie unei persoane dragi

Completeaza formularul de mai jos,iar dedicatia ta se va auzi in emisiunea
Trimite Dedicatia

Blog

Dezbatere la Târgu Mureș pentru reducere...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Confederația Națională pentru Antrepreno...

Pasajul de la Cocoşul de Aur din Târgu M...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Proiectul se află în stadiul studiului d...

Rusia: Atac armat la o sală de concerte ...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Diplomaţia rusă a denunţat vineri drept ...

Acţiune amplă de împădurire la Filpişu d...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Aceasta este organizată de Asociația Eco...

Culturile de pomi fructiferi pot fi afec...

Stan Lucian | Citeste articolul

Șansele sunt destul de mici deoarece scă...

Postul Paștelui a scumpit legumele în pi...

Stan Lucian | Citeste articolul

Ca în fiecare an, în perioada primăverii...

Terapie mai eficientă împotriva cancerul...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Noul laborator de radioterapie al Spital...

Radio România Tg. Mureș aniversează 66 d...

Rotar Mirela | Citeste articolul

La început de primăvară ne bucurăm de mă...

Minorii nu mai pot cumpăra țigări electr...

Stan Lucian | Citeste articolul

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat ...

Parteneri