Florin Piersic la 80 de ani

Unul dintre monștrii sacri ai cinematografiei românești împlinește 80 de ani, pe care îi va petrece pe scenă, așa cum a făcut toată viața. Marele actor se va afla chiar de ziua lui scena Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca și își va sărbători cei 80 de ani prin spectacolul intitulat „Nu-ntreba câţi ani am”, în care va îmbina momentele muzicale cu cele actoricești. După o interpretare a unui text de Henrik Ibsen, Florin Piersic le pregătește o supriză celor prezenți și va intra într-un dialog cu publicul, organizatorii afirmând că nu se știe cât va face asta. Spectacolul cu casa închisă se anunță memorabil, având în vedere că se știe plăcerea actorului de a vorbi.

Florin Piersic:

Și la Cinematograful „Florin Piersic” din Cluj-Napoca sunt programate evenimente dedicate vieții actorului. Filmul „Paraşutiştii” a rulat aseară, în prezenţa actorului, iar astăzi, 27 ianuarie, vor fi proiectate alte trei filme: „De-aş fi… Harap Alb”, „Haiducii lui Şaptecai” şi „Colierul de turcoaze”.

O viață dedicată teatrului și filmului

Florin Piersic s-a născut în 27 ianuarie 1936, la Cluj-Napoca, din părinți bucovineni. A trăit în localitățile Corlata, Pojorâta, Cajvana, la Cernăuți, apoi din nou la Cluj-Napoca, unde a urmat cursurile Liceului de băieți numărul 3, cunoscut în prezent sub numele de Colegiul Național Emil Racoviță.

În anul 1957 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din București (UNATC, cum este cunoscută în prezent), fiind coleg de generație cu mari actori ai scenei românești – Leopoldina Bălănuță, Ioana Bulcă, Ica Matache, Geta Angheluță, Dumitru Furdui, Liviu Crăciun șamd. A debutat în același an în filmul „Ciulinii Bărăganului“, în care a interpretat rolul lui Tănase. La doi ani după absolvire a început colaborarea cu Teatrul Național din București, debutând în piesa „Discipolul Diavolului“. Modul său de a juca în piese precum „Tragedia Optimistă“, „Oameni și șoareci“ sau „Orfeu în infern“, l-au propulsat imediat în rândul actorilor promițători și originali.

Activitatea sa a fost prolifică atât în teatru, cât și în film. A dat viață unor personaje puternice pe scenele teatrelor din țară în „Act venețian“, „Zbor deasupra unui cuib de cuci“, „Gaițele“, „Logodnicele aterizează la Paris“, „Dulcea Pasăre a tinereții“ sau „Străini în noapte“.

În domeniul filmului cariera sa se întinde pe mai bine de patru decenii, jucând în aproximativ 60 de filme: Aproape de soare (1960); S-a furat o bombă (1962); Neamul Șiomăreștilor (1965); Șapte băieți și o ștrengăriță (1967, coproducție româno-franceză, cu Jean Marais); Mihai Viteazul (1971); seria din 1971 – Haiducii lui Șaptecai, Zestrea Domniței Ralu, Săptămâna Nebunilor, în care îi dă viață haiducului Anghel Șaptecai ; Frații Jderi (1974); Comoara din Carpați (1975); Pintea (1976); Eu, tu și…Ovidiu (1978); o altă serie cinematografică cu personajul emblematic numit Mărgelatu – Drumul Oaselor (1980), Trandafirul Galben (1982), Misterele Bucureștilor (1983), Masca de Argint (1985), Colierul de Turcoaze (1986), Totul se plătește (1987) ; În fiecare zi mi-e dor de tine (1988), Eminescu versus Eminem ( 2005).

S-a implicat și în proiecte în domeniul televiziunii – „Visul unei nopți de iarnă“ ( piesă înregistrată în 1980 în studiourile TVR, difuzată și azi în perioada Crăciunului, având mare succes la public), „Ultima haltă în Paradis“, „Jocul de-a vacanța“. În ultimii ani a jucat și într-o telenovelă și a dublat și un personaj în filmul Cars II.

Potrivit opiniei criticilor de film, Florin Piersic a avut de la început capacitatea de a da naștere unor personaje istorice puternice, a căror legendă a trecut dincolo de ecran, încă de la filmul istoric Neamul Șiomăreștilor, din 1965, în regia lui Mircea Drăgan, până la haiducul Anghel Şaptecai, haiducul Grigore Pintea sau Mărgelatu, în care spiritul de aventură și cascadoriile au cucerit inima publicului. Frumusețea și farmecul său au lăsat amprenta asupra unor filme romantice sau inspirate din basme – De-aș fi Harap Alb, Rămășagul, Eu, tu și…Ovidiu sau În fiecare zi mi-e dor de tine.

Alături de Rodica Mandache este și azi protagonistul unei piese care atrage și publicul tânăr – Visul unei nopți de iarnă, iar cu piesa Străini în Noapte, comedia romantică a lui Eric Assous (rolul său a fost cândva interpretat de Alain Delon pe scenele franceze) alături de Medeea Marinescu umple scenele teatrelor din țară. De altfel, de la jumătatea lunii noiembrie a anului 2015 până la 1 februarie 2016 piesa a ajuns în 30 de orașe din România, în cadrul Turneului aniversar Piersic 80.

O viață plină de optimism

Florin Piersic s-a căsătorit în anii 60 cu actrița Tatiana Iekel, cu care are un fiu Florin Junior ( actor cunoscut al tinerei generații).

A doua căsătorie a fost tot cu o actriță, o frumusețe a anilor 70 – Anna Szeles, care i-a dăruit al doilea fiu, pe Daniel, iar apoi a ales o carieră în Ungaria.

Acum este căsătorit cu Ana Torok, originară din Cluj.

Este bunic. Are o nepoată, Sonia, din partea lui Florin Piersic Junior, și un nepot, Mark Cristian, fiul lui Daniel, care trăiește la Viena.

Este cetățean de onoare al mai multor orașe, a primit mai multe distincții, printre care Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler, pentru prestigioasa carieră artistică. Are o stea pe Bulevardul Celebrităților din București și are și cetățenie moldovenească. În 2012 a cerut cetățenie din partea Republicii Moldova, afirmând în mod deschis că este îndrăgostit incurabil de oamenii și locurile moldovenești.

Inedit… Ciociflender… schimbă sensul unui cuvânt din DEX

Florin Piersic li se adresează adesea celor cu care se întâlnește cu apelativul ciocoflender (DEX – ciocoflender, ciocoflenderi s. m. apelativ folosit pentru exprimarea simpatiei vorbitorului față de interlocutor , pus în circulație de popularul actor Florin Piersic). Prin acest cuvânt cineva își exprimă simpatia față de persoana respectivă. Într-un interviu publicat de RADOR, actorul mărturisește: „La școală, profesorul de matematică îmi spunea ciocoflender, dar nu în sensul bun, el , de fapt, mă făcea tâmpit, pentru că nu mă pricepeam deloc la calcule.”

Așadar, în lipsa unei pasiuni pentru matematică, artistul a introdus în mediul social un cuvânt care are la origine sens peiorativ – ciocofleandură, adică ciocoi, termen de dispreț pentru o persoană parvenită, mai ales la sat, din rândul arendașilor.

Un moment memorabil din cariera sa este momentul difuzat în programul de revelion al Televiziunii de stat de la acea vreme. Este vorba despre sceneta Castravetele, adaptată de Octavian Sava, după Ion Luca Caragiale. Piesa are sute de mii de vizualizări pe Youtube, iar comentariile, mai ales ale tinerilor, spun că astfel descoperă marile talente ale comediei românești.

În 1967 actorul a jucat în Șapte băieți și o ștrengăriță (Sept hommes et une garce), coproducție româno-franceză în regia lui Bernard Borderie și Petre Pitt Popescu. Filmul, a cărui acțiune se petrece în epoca primelor campanii napoleoniene, se află pe locul nouă în topul celor mai vizionate filme românești din toate timpurile, după cum arată Uniunea Autorilor și a Realizatorilor de Film din România.

Rolurile Anghel Șaptecai, haiducul din epoca fanariotă, sau Mărgelatu, personaj care sprijină mișcările revoluționare din 1848, îl propulseză în rândul marilor actori de filme de aventuri. Colaborarea cu actrița Marga Barbu și cu cascadorul Szobi Cseh reprezintă o pagină importantă a istoriei cinematografiei românești.

Florin Piersic este și una din Marile Voci ale Teatrului Radiofonic.

Sursa: RRA

Lasă un răspuns
Adresa ta de email nu va fi publicatã. Câmpurile necesare sunt marcate cu*

VIDEOFM

Acum in emisie

SENS UNIC – MUZICĂ DE POVESTE cu radiomures

Cer acoperit

Vânt: 0 m/s

Cer acoperit -1°C

Vânt: 3 m/s

5°C

Top 30 RTM

  • 1. KATY PERRY – Not the end of the world,

  • 2. SICKOTOY FT MISHA MILLER – Touche,

  • 3. KYLIE MINOGUE – Magic,

  • 4. BLACK EYED PEAS ft. SHAKIRA – Girls like me,

  • 5. ROXEN ft. ALEXANDER RYBAK – Wonderland,

  • 6. SMILEY ft. DELIA – Ne vedem noi,

  • 7. JASON DERULO ft. NUKA – Love not war,

  • 8. AVA MAX – My head & my heart,

  • 9. AVA MAX – Salt,

  • 10. JENNIFER LOPEZ – In the morning,

  • 11. ANDIA – Ce suntem noi,

  • 12. HOLOGRAF ft. K-GULA – Grijile s-au dus,

  • 13. SIA ft. BURNA BOY – Hey boy,

  • 14. LUMINITA ANGHEL ft. NICO – Prietene,

  • 15. PAX PARADISE AUXILLARY – Nisipuri miscatoare,

  • 16. ED SHEERAN – Afterglow,

  • 17. KYGO ft. DONNA SUMMER – Hot stuff,

  • 18. LEONY – Faded love,

  • 19. VOLTAJ – Doar pentru ea,

  • 20. MARIA – Din vina mea,

  • 21. TOM GRENNEN – Little bit of love,

  • 22. ARMIN VAN BURREN ft. DUNCAN LAUREN E – Feel something,

  • 23. IRIS – Subteran,

  • 24. ALEXANDRA UNGUREANU – De n-am fi împreună,

  • 25. THE WEEKND – Save your tears,

  • 26. THE MONTANS ft. EMAA – Insula,

  • 27. D-l GOE – Fata de la radio,

  • 28. DAVID GUETTA ft. SIA – Let’s love,

  • 29. JASON DERULO ft. ADAM LEVINE – Lifestyle,

  • 30. AMI ft. FLORIAN RUS – Regrete,

Sugereazã piesã
= 4.9710RON-0.0001
  • usd 0.1169 1 0.0006

  • chf 5.0678 1 -0.0155

  • aud 2.9952 1 -0.0070

Live Video

Dedica o melodie unei persoane dragi

Completeaza formularul de mai jos,iar dedicatia ta se va auzi in emisiunea
Trimite Dedicatia

Blog

Dezbatere la Târgu Mureș pentru reducere...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Confederația Națională pentru Antrepreno...

Pasajul de la Cocoşul de Aur din Târgu M...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Proiectul se află în stadiul studiului d...

Rusia: Atac armat la o sală de concerte ...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Diplomaţia rusă a denunţat vineri drept ...

Acţiune amplă de împădurire la Filpişu d...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Aceasta este organizată de Asociația Eco...

Culturile de pomi fructiferi pot fi afec...

Stan Lucian | Citeste articolul

Șansele sunt destul de mici deoarece scă...

Postul Paștelui a scumpit legumele în pi...

Stan Lucian | Citeste articolul

Ca în fiecare an, în perioada primăverii...

Terapie mai eficientă împotriva cancerul...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Noul laborator de radioterapie al Spital...

Radio România Tg. Mureș aniversează 66 d...

Rotar Mirela | Citeste articolul

La început de primăvară ne bucurăm de mă...

Lucrările la Spitalul Universitar al UMF...

Stan Lucian | Citeste articolul

Este ceea ce susţine rectorul UMFST Târg...

Parteneri