Imperialul de Beethoven, cu Orchestra Naţională Radio, la Sala Radio

Concertul nr. 5 în mi bemol major pentru pian şi orchestră, supranumit Imperialul, ultimul concert pentru pian compus de Beethoven, se va afla pe afişul concertului Orchestrei Naţionale Radio, programat vineri, 24 noiembrie, de la ora 19:00. Partea a doua a concertului va prezenta tot o lucrare de Beethoven, Simfonia nr. 5 în do minor, op. 67, iar în distribuţia serii vor fi două nume familiare publicului de la Sala Radio: dirijorul Julien Salemkour şi pianista Dana Borşan.

Invitat să dirijeze pe scene prestigioase ca Metropolitan Opera din New York, Teatro alla Scala din Milano sau Orchestra Simfonică din Berlin, dirijorul Julien Salemkour colaborează cu orchestre renumite ale scenei muzicale internaţionale şi cu artişti de talia unor Daniel Barenboim, René Pape, Anna Netrebko sau Rollando Villazón.

Solistă concertistă a Orchestrelor şi Corurilor Radio şi profesor universitar la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, pianista Dana Borşan este astăzi o figură de referinţă a pianisticii româneşti, cu peste 900 de concerte şi recitaluri susţinute în România şi în străinătate.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele şi abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona on-line prin reţeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziţiona şi la casa de bilete a Sălii Radio şi sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro şi în magazinele Germanos şi Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.

Julien Salemkour

Julien SalemkourDirijorul Julien Salemkour şi-a început formarea muzicală luând lecţii de pian încă de la nouă ani. La vârsta de 16 ani a fost admis la Musikhochschule din Hanovra, studiind armonie şi contrapunct cu Alfred Koerppen. După terminarea studiilor de dirijat, efectuate sub îndrumarea profesorilor Hans Herbert Jöris şi Michael Gielen la Universitatea Mozarteum din Salzburg, Julien Salemkour a pregătit numeroase spectacole la Nürnberg, Leipzig, Mannheim, precum şi la Festivalul de la Salzburg.

Ca dirijor asistent al Operei de Stat din Berlin, a dirijat peste 200 de spectacole de operă şi balet şi concerte cu muzică simfonică, dintre care amintim: Romeo şi Julieta – S. Prokofiev, Lacul lebedelor – P. I. Ceaikovski, Flautul fermecat, Don Giovanni, Così fan tutte, Nunta lui Figaro – W. A. Mozart, Bărbierul din Sevilla – G. Rossini, Sărbătoarea primăverii, Pasărea de foc de I. Stravinski, Turandot, Tosca – G. Puccini, Forţa destinului, Macbeth – G. Verdi, Faust – F. Busoni, Manon – J. Massenet, Lohengrin – R. Wagner.

De-a lungul timpului, a fost dirijor invitat al unor prestigioase instituţii precum Metropolitan Opera din New York, Teatro alla Scala din Milano, Semperoper din Dresda, Staatskapelle Berlin şi Orchestra Simfonică Radio din Berlin. În anul 2006, Julien Salemkour a fost invitat să preia în ultimul moment un concert programat a fi dirijat de Daniel Barenboim şi prilejuit de aniversarea a 250 de ani de la naşterea lui W. A. Mozart. Julien Salemkour a susţinut atât rolul de dirijor, cât şi pe cel de pianist, concertul fiind transmis în direct în 23 de ţări din toată lumea. Julien Salemkour colaborează în mod constant cu artişti renumiţi, dintre care amintim pe Christine Schäfer, Daniel Barenboim, René Pape, Anna Netrebko şi Rollando Villazon.

Dana Borşan

Dana Borsan„… A cucerit inimile publicului prin interpretarea ei foarte expresivă şi temperamentală. Nu numai tehnica virtuoză, dar în special dăruirea şi căldura i-au permis să se integreze în spaţiul unui fond orchestral bine pregătit”Münchener Merkur

Solistă-concertistă a Societăţii Române de Radiodifuziune, Dana Borşan are o îndelungă şi fructuoasă colaborare cu Orchestra de Cameră Radio: în 2006 au încheiat împreună un proiect unic în istoria muzicii româneşti, Integrala concertelor pentru pian şi orchestră de W. A. Mozart, eveniment materializat în concerte cu public, înregistrări speciale pentru fonoteca Radio şi un album de 8 CD-uri editate de Editura Casa Radio.

În acelaşi areal al aprofundării universului mozartian s-a înscris şi Integrala Sonatelor pentru vioară şi pian de W. A. Mozart, concertizată într-o serie de recitaluri cu violonistul Alexandru Tomescu. Născută la Cluj-Napoca, artista a început studiul pianului cu profesorul Petru Florian la Liceul de muzică din oraşul natal şi apoi a continuat la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti cu profesorul Gabriel Amiraş. În 1992 a beneficiat de o bursă de studii la Academia de Muzică din Berlin, la clasa profesorului Georg Sava. Pentru perfecţionarea artei sale interpretative, Dana Borşan a participat la cursurile de măiestrie susţinute de pianiştii Hans Leygraf la Academia de vară Mozarteum Salzburg şi Helene Boschi, la Weimar.

Pentru pianista Dana Borşan, deţinătoare a numeroase premii la concursuri naţionale (1973, 1976, 1983, 1990) şi internaţionale – Varşovia 1975, Viena 1985, un moment decisiv în cariera sa l-a constituit dobândirea Premiului II şi a Medaliei de argint la una dintre cele mai importante competiţii internaţionale – Concursul Robert Schumann din 1977 de la Zwickau. Interpretarea aleasă, controlul emoţional perfect, construcţia arhitecturală, au fost câteva dintre calităţile ce i-au adus acest premiu, la vârsta de 19 ani, propulsând-o în viaţa de concert internaţională. A participat la numeroase festivaluri, între care Aberdeen, Potsdam, Faenza, Bucureşti – Festivalul internaţional George Enescu şi Festivalul Dinu Lipatti, Cluj-Napoca – Festivalul Mozart etc.

În 2011, pianista a fost reinvitată să concerteze în cadrul Festivalului Internaţional Robert Schumann de la Zwickau – Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Brahms şi în Festivalul George Enescu – Concertul pentru pian şi orchestră de Hanns Wolf.

Dana Borşan a susţinut concerte şi recitaluri în Cehia, Germania, Italia, Bulgaria, Rusia, Slovacia, Franţa, Ungaria, Republica Moldova, Spania, Anglia, China, Irlanda, Franţa, Norvegia. Ea este prezentă în fiecare stagiune şi pe scenele filarmonicilor din ţară. În ultimii doi ani a concertat deseori cu orchestre din Germania, Republica Moldova şi a susţinut recitaluri de pian în Germania, Franţa, Irlanda şi Norvegia.

Dana Borşan relevă sensurile profunde ale muzicii, găsind cele mai subtile nuanţe sonore pentru a da viaţă fiecărui opus. Până în prezent a apărut în peste 900 de concerte şi recitaluri, propunând de fiecare dată programe interesante, cu repertorii diverse, adevărate provocări pentru oricare pianist. Repertoriul pianistei include peste 50 de concerte, precum şi programe consistente, atractive de recital şi de muzică de cameră. Deşi preferă creaţiile clasicismului vienez şi ale marilor romantici – Schumann, Chopin, Liszt, Brahms, artista are în repertoriu lucrări inedite, prezentate în primă audiţie la Bucureşti – Concertele pentru pian şi orchestră de Hanns Wolf, Moritz Moszkowski, Siegfried Matthus, Sigismund Toduţă. Până în prezent, Dana Borşan are 16 apariţii discografice la casele de discuri Eterna, KU Classics, Electrecord şi Casa Radio. De asememea, are peste 1.600 de minute înregistrate la Radio România, emisiuni radio şi TV în România, Moldova, Germania, Ungaria.

Cronici elogioase consemnează multe din realizările acestei pianiste. Criticii de specialitate au scris: „tehnica de mare clasă, adânca participare sufletească, intuirea stilurilor, ştiinţa etajării sonorităţilor, relevă uriaşul talent al artistei” (Adevărul literar şi artistic), sau „Dana Borşan scoate muzica, emoţia, substanţa sufletească din pian … are un ton substanţial şi abundent, cultivă poezia sonoră…” (România liberă).

Pentru activitatea sa a fost distinsă cu premiile Uniunii Criticilor Muzicali (1991, 2006) şi cel al revistei Actualitatea muzicală (1998). Prof. univ. dr. Dana Borşan conduce din 1990 o clasă de pian la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. Studenţii săi au obţinut numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale, mulţi afirmându-se în concerte: Toma Popovici, Alexandra Costin, Amalia Bonciocat, Rebeca Omordia, Andrei Licareţ, Alexandru Petrovici, Raluca Ouatu, Cătălin Dima. A fost invitată să susţină cursuri de măiestrie în instituţii similare din Catania, Wuppertal, Essen, Weimar, Stuttgart, Paris, Cork şi Oslo şi să facă parte din jurii la concursuri internaţionale din Hong Kong, Oslo, Guerande (Franţa) şi România.

 

 

Sursa: Serviciul Comunicare SRR

Lasă un răspuns
Adresa ta de email nu va fi publicatã. Câmpurile necesare sunt marcate cu*

VIDEOFM

Acum in emisie

DE 10 X ROMÂNIA cu radiomures

Cer acoperit

Vânt: 0 m/s

Cer acoperit -1°C

Vânt: 3 m/s

5°C

Top 30 RTM

  • 1. KATY PERRY – Not the end of the world,

  • 2. SICKOTOY FT MISHA MILLER – Touche,

  • 3. KYLIE MINOGUE – Magic,

  • 4. BLACK EYED PEAS ft. SHAKIRA – Girls like me,

  • 5. ROXEN ft. ALEXANDER RYBAK – Wonderland,

  • 6. SMILEY ft. DELIA – Ne vedem noi,

  • 7. JASON DERULO ft. NUKA – Love not war,

  • 8. AVA MAX – My head & my heart,

  • 9. AVA MAX – Salt,

  • 10. JENNIFER LOPEZ – In the morning,

  • 11. ANDIA – Ce suntem noi,

  • 12. HOLOGRAF ft. K-GULA – Grijile s-au dus,

  • 13. SIA ft. BURNA BOY – Hey boy,

  • 14. LUMINITA ANGHEL ft. NICO – Prietene,

  • 15. PAX PARADISE AUXILLARY – Nisipuri miscatoare,

  • 16. ED SHEERAN – Afterglow,

  • 17. KYGO ft. DONNA SUMMER – Hot stuff,

  • 18. LEONY – Faded love,

  • 19. VOLTAJ – Doar pentru ea,

  • 20. MARIA – Din vina mea,

  • 21. TOM GRENNEN – Little bit of love,

  • 22. ARMIN VAN BURREN ft. DUNCAN LAUREN E – Feel something,

  • 23. IRIS – Subteran,

  • 24. ALEXANDRA UNGUREANU – De n-am fi împreună,

  • 25. THE WEEKND – Save your tears,

  • 26. THE MONTANS ft. EMAA – Insula,

  • 27. D-l GOE – Fata de la radio,

  • 28. DAVID GUETTA ft. SIA – Let’s love,

  • 29. JASON DERULO ft. ADAM LEVINE – Lifestyle,

  • 30. AMI ft. FLORIAN RUS – Regrete,

Sugereazã piesã
= 4.9730RON0.00199
  • usd 0.1173 1 0.0004

  • chf 5.0914 1 0.0236

  • aud 2.9924 1 -0.0028

Live Video

Dedica o melodie unei persoane dragi

Completeaza formularul de mai jos,iar dedicatia ta se va auzi in emisiunea
Trimite Dedicatia

Blog

Ministrul Educaţiei spune că drepturile ...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Legislația se va modifica, astfel încât ...

Dezbatere la Târgu Mureș pentru reducere...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Confederația Națională pentru Antrepreno...

Pasajul de la Cocoşul de Aur din Târgu M...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Proiectul se află în stadiul studiului d...

Terapie mai eficientă împotriva cancerul...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Noul laborator de radioterapie al Spital...

Copilării, cu Veronica Ilie - Ziua mondi...

Corina Muntean | Citeste articolul

Pasionați de muzică și limba engleză, pr...

Parteneri