Jazz simfonic cu Elena Mîndru şi Orchestra de Cameră Radio

Miercuri, 26 aprilie, ora 19:00, Orchestra de Cameră Radio, alături de solista de jazz Elena Mîndru şi de invitaţii săi, Thomas J. Turunen – pian, Michael Acker – contrabas şi Anssi Tirkkonen – percuţie, sub bagheta Mihaelei Cesa-Goje, prezintă o seară inedită de jazz simfonic la Sala Radio.

Afis OCR 26apr (1)Concertul face parte din proiectul Symphonic Meets Jazz, primul proiect de jazz simfonic cu solist vocal şi trio de jazz din România, iniţiat în 2014 de Elena Mîndru, în colaborare cu diverse filarmonici. Lucrările incluse în program sunt în primă audiţie, semnate de tineri compozitori români sau finlandezi, şi propun îmbinarea muzicii jazz cu muzica clasică, într-o abordare orchestrală.

Elena Mîndru este astăzi una dintre cele mai valoroase reprezentante ale jazzului românesc şi din Europa. În 2012, a câştigat premiul al doilea şi premiul publicului în cadrul Montreux Jazz Voice Competition, acordat de un juriu prezidat de binecunoscutul Quincy Jones.

Reprezentantă a noii generaţii de dirijori români, Mihaela Cesa-Goje a fost selectată dintre 160 de candidati pentru celebrul masterclass susţinut de Bernard Haitink şi Lucerne Festival String Orchestra. În Statele Unite, a beneficiat de îndrumarea dirijorilor Marin Aslop, Gustav Meier şi Harold Farberman.

Tuomas Juhani Turunen este pianist şi compozitor finlandez, rezident la Helsinki. Muzicianul şi-a început studiile la renumita instituţie Sibelius Academy, departamentul de jazz, în 2005. Activează ca pianist în diverse formaţii, de la formule de duo până la big band-uri, susţinând concerte atât în Finlanda, cât şi în Europa.

Născut la Braşov şi format la secţia de jazz a Universităţii de Muzică din Bucureşti, Michael Acker este considerat astăzi unul dintre basiştii de referinţă din România.

Anssi Tirkkonen este unul dintre cei mai proeminenţi tineri percuţionişti din Finlanda. În prezent, cântă alături de Holger Marjamaa Trio, Uinuva, VOLA dar şi alături de grupul de Jazz Elena Mindru Rom Ensemble, câştigător al Young Nordic Jazz Comets, 2014.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Mihaela Cesa GojeMihaela Cesa-Goje – a absolvit Academia de Muzică Gh. Dima specializarea Dirijat la clasa prof. Florentin Mihăescu. A absolvit masteratul la Academia Regală de Muzică din Londra, unde a primit premiul Irene Burcher pentru rezultate excepţionale.

În 2011, Mihaela Cesa-Goje a fost selectată din 160 de candidati pentru celebrul masterclass cu Bernard Haitink şi Lucerne Festival String Orchestra. În Statele Unite a beneficiat de îndrumarea dirijorilor Marin Aslop, Gustav Meier şi Harold Farberman.

În 2011, devine Dudamel Felow şi debutează la pupitrul orchestrei Los Angeles Philharmonic, unde a activat ca dirijor asistent al maeştrilor Leonard Slatkin, Gustavo Dudamel, John Williams, Semyon Bychkov. În 2010 a fost beneficiara Women Conductor Grant din partea League of American Orchestras.

În 2009, Mihaela Cesa-Goje a fost aleasă printre cei trei tineri dirijori români care şi-au făcut debutul la Ateneul Român, la pupitrul orchestrei Teatrului Muzical Nae Leonard din Galaţi. Tot în 2009 este desemnată câştigătoarea programului Taki Concordia Conducting Fellowship, ocazie cu care debutează la pupitrul orchestrelor americane Baltimore Symphony, Colorado Symphony, Florida Orchestra.

În România, Mihaela a susţinut concerte ca dirijor invitat al orchestrelor filarmonice din Cluj-Napoca, Arad, Oradea, Târgu Mureş, Galaţi, Satu Mare.

În prezent este lector la Academia de Muzică Gh. Dima. Din 2014 este invitată cu regularitate ca dirijor la Opera Naţională din Cluj. Stagiunea 2016 – 2017 include debutul la Opera din Dallas şi un stagiu de pregătire la Opera din San Francisco.

Elena Mîndru – este astăzi una dintre cele mai valoroase reprezentante ale jazz-ului românesc şi din Europa. Actualmente doctorandă în cadrul departamentului de jazz al Sibelius Academy din Helsinki, a absolvit un masterat în interpretare şi compoziţie de jazz la Royal Academy of Music din Århus, Danemarca, în cadrul programului Nordic Master of Jazz, un program de parteneriat între RAMA, Royal College of Music Stockholm – Suedia şi Sibelius Academy Helsinki – Finlanda. Clujeanca Elena Mîndru este absolventă a secţiei de compoziţie a Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca, la clasa profesorului Adrian Pop.

Solista a reprezentat Radio România Cultural la Euroradio Jazz Orchestra 2014 în Praga în luna octombrie. În noiembrie 2014, Elena Mîndru a fost artist rezident la New York al Arts Promotion Centre Finland (Taiteen edistämiskeskus). Tot în 2014 artista şi-a lansat cel de-al doilea album de jazz, Evening in Romania, alături de cvintetul ei finlandez, după câştigarea competiţiei Young Nordic Jazz Comets Finland, 2014.

În 2012, Elena Mîndru a câştigat premiul al doilea şi premiul publicului în cadrul Montreux Jazz Voice Competition, acordat de un juriu prezidat de binecunoscutul Quincy Jones.

Cel mai recent proiect al său, Elena Mindru Finnection, reuneşte, alături de vocea sa, un cvartet de jazz acustic alcătuit din patru muzicieni finlandezi, cu toţii licenţiaţi ai aceleiaşi academii Sibelius. În luna mai 2014, cvintetul a câştigat competiţia Young Nordic Jazz Comets Finland şi, ca urmare, tinerii muzicieni au apărut în showcase-ul nordic YNJC din septembrie 2014, ca reprezentanţi ai Finlandei. În iunie 2015 grupul Elenei a reprezentat radioul finlandez Yle în finala competiţiei European Jazz Competition la Rotterdam, Olanda.

Cântăreaţa de jazz co-organizează în octombrie 2015 prima ediţie a International Jazz Voice Conference în Helsinki, primul eveniment de acest gen din lume. În prezent, deţine postul de profesor de canto pop/jazz la Kainuun Musiikkiopisto din Kajaani, Finlanda.

Elena Mîndru are propria casă de discuri prin care îşi propune să publice cât mai mulţi artişti de jazz, cu precădere artişti români. Are la activ trei discuri proprii publicate (Quartphonic 2016, Evening in Romania 2014, Romanian Christmas Stories 2012) şi două discuri ale trupelor româneşti Bega Blues Band şi Jazzybit.

În 2017 solista va înregistra cel de-al patrulea album al său, alături de Jyväskylä Big Band din Finlanda.

Tuomas J TurunenTuomas Juhani Turunen – este pianist şi compozitor finlandez, rezident la Helsinki. Muzicianul şi-a început studiile la renumita instituţie Sibelius Academy, departamentul de jazz, în 2005. Printre profesorii care l-au îndrumat au fost artişti precum Jarmo Savolainen, Jukkis Uotila, Jim Beard şi Seppo Kantonen. În ultimii ani din cariera sa, Tuomas J. Turunen activează ca pianist în diverse formaţii, de la formule de duo până la big band-uri care au susţinut concerte atât în Finlanda, cât şi în Europa. De asemenea, pianistul a compus şi orchestrat lucrări pentru big band sau ansambluri camerale de jazz (combo). Printre cele mai active proiecte ale sale sunt Tribute to Ella, Elena & The Rom Ensemble, Nina Mya, The Fifth Avenue şi The Finnish Airforce Big Band.

Michael AckerMichael Acker – născut în 1989 la Braşov, a avut ocazia de a creşte într-un mediu muzical cosmopolit, în compania ansamblului vocal instrumental Canzonetta, înfiinţat şi condus de mama sa, Ingeborg Acker. Cunoştinţele de bază însuşite în acest ansamblu i-au permis să-şi continue studiile muzicale cu profesorii Dan Pavelescu şi Gheorghe Petrovan, urmând ulterior cursurile secţiei de jazz ai Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, sub îndrumarea lui Mircea Tiberian.

În activitatea sa de liber profesionist, a avut ocazia de-a lungul timpului să colaboreze cu un număr mare de muzicieni consacraţi din ţară cât şi din afara ţării, precum Mircea Tiberian, Nicolas Simon, John Betsch (USA), Tony Miceli (USA), Viktor Toth(H), Mathias Jardim (BRA), Ellie Wright (AT) sau Eamon Dilworth (AUS), a participat la majoritatea festivalurilor importante de muzică din ţară şi este considerat unul dintre basiştii de referinţă din România.

Anssi Tirkkonen – născut în 1988, este unul dintre cei mai proeminenţi tineri percuţionişti din Finlanda. În prezent locuieşte în Helsinki şi cântă alături de Holger Marjamaa Trio, Uinuva, VOLA, dar şi alături de grupul de Jazz Elena Mindru Rom Ensemble, câştigător al Young Nordic Jazz Comets 2014. De asemenea Tirkkonen îşi continuă studiile la prestigioasa Sibelius Academy, secţia jazz, cu Jukkis Uotila şi Teppo Mäkynen.

Lasă un răspuns
Adresa ta de email nu va fi publicatã. Câmpurile necesare sunt marcate cu*

VIDEOFM

Acum in emisie

SENS UNIC cu Uifalean Cristian

Cer acoperit

Vânt: 0 m/s

Cer acoperit -1°C

Vânt: 3 m/s

5°C

Top 30 RTM

  • 1. KATY PERRY – Not the end of the world,

  • 2. SICKOTOY FT MISHA MILLER – Touche,

  • 3. KYLIE MINOGUE – Magic,

  • 4. BLACK EYED PEAS ft. SHAKIRA – Girls like me,

  • 5. ROXEN ft. ALEXANDER RYBAK – Wonderland,

  • 6. SMILEY ft. DELIA – Ne vedem noi,

  • 7. JASON DERULO ft. NUKA – Love not war,

  • 8. AVA MAX – My head & my heart,

  • 9. AVA MAX – Salt,

  • 10. JENNIFER LOPEZ – In the morning,

  • 11. ANDIA – Ce suntem noi,

  • 12. HOLOGRAF ft. K-GULA – Grijile s-au dus,

  • 13. SIA ft. BURNA BOY – Hey boy,

  • 14. LUMINITA ANGHEL ft. NICO – Prietene,

  • 15. PAX PARADISE AUXILLARY – Nisipuri miscatoare,

  • 16. ED SHEERAN – Afterglow,

  • 17. KYGO ft. DONNA SUMMER – Hot stuff,

  • 18. LEONY – Faded love,

  • 19. VOLTAJ – Doar pentru ea,

  • 20. MARIA – Din vina mea,

  • 21. TOM GRENNEN – Little bit of love,

  • 22. ARMIN VAN BURREN ft. DUNCAN LAUREN E – Feel something,

  • 23. IRIS – Subteran,

  • 24. ALEXANDRA UNGUREANU – De n-am fi împreună,

  • 25. THE WEEKND – Save your tears,

  • 26. THE MONTANS ft. EMAA – Insula,

  • 27. D-l GOE – Fata de la radio,

  • 28. DAVID GUETTA ft. SIA – Let’s love,

  • 29. JASON DERULO ft. ADAM LEVINE – Lifestyle,

  • 30. AMI ft. FLORIAN RUS – Regrete,

Sugereazã piesã
= 4.9695RON-0.0034
  • usd 0.1182 1 0.0009

  • chf 5.1124 1 0.021

  • aud 3.0018 1 0.00939

Live Video

Dedica o melodie unei persoane dragi

Completeaza formularul de mai jos,iar dedicatia ta se va auzi in emisiunea
Trimite Dedicatia

Blog

Județul Mureș are cel mai mare număr de ...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Statisticile publicate de Institutul Naț...

Nu se mai zboară spre Germania de pe Aer...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Începând de ieri și respectiv de astăzi ...

Ministrul Educaţiei spune că drepturile ...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Legislația se va modifica, astfel încât ...

Dezbatere la Târgu Mureș pentru reducere...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Confederația Națională pentru Antrepreno...

Pasajul de la Cocoşul de Aur din Târgu M...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Proiectul se află în stadiul studiului d...

Terapie mai eficientă împotriva cancerul...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Noul laborator de radioterapie al Spital...

Profesorii mureșeni, îngrijorați de educ...

APETRI MARGARETA | Citeste articolul

Integrarea copiilor cu cerințe speciale ...

Parteneri