Kopi Luwak, cea mai exclusivistă cafea din lume se poate gusta şi la Târgu Mureş.
Produsă în Indonezia, este cea mai rară cafea şi printre cele mai scumpe din lume, producţia limitându-se la doar câteva tone pe an.
Istoria acestei cafele este lungă şi încurcată iar ceea ce o face atât de specială şi de apreciată este producerea ei.
Mamiferul numit Zibeta Asiatică sau Luwak, un fel de pisică indoneziană, caută cele mai coapte fructe, cu gustul cel mai puternic şi cu cea mai subtilă aromă, după care le mănâncă. După ce petrec un timp în tractul digestiv al micuţei manguste, boabele de cafea sunt eliminate.
Acum începe munca lucrătorilor de pe plantaţie, care adună boabele, le spală, le dezinfectează, după care sunt prăjite şi împachetate cu grijă, apoi sunt trimise celor mai exclusive restaurante şi cafenele din lume.
Cafeaua rezultată este microbiologic mai curată decât cafeaua obişnuită, spune patronul cafenelei din Târgu Mureş unde se poate bea această cafea, Marin Rus.
Kopi, în limba Bahasa din Indonezia înseamnă cafea şi Luwak este numele mangustei care a devenit atât de preţioasă în fabricarea acestei cafele.
Cristina Bulbescu
Sursa: RTM