Oameni & Fapte – 19 noiembrie

– Este cea de-a 324-a zi a lui 2020. Au rămas 42 de zile până la sfârşitul anului. Soarele va răsări la ora 7:30 şi va apune la ora 16:44.

– Astăzi este „Ziua Cercetătorului şi Proiectantului din România”, în semn de omagiu pentru citologul american de origine română George Emil Palade, care a elucidat ultrastructura celulelor și a descoperit ribozomii (particule subcelulare care-i poartă numele), sediu al sintezei de proteine. Palade s-a născut în 19 noiembrie 1912. Este „Ziua Bărbatului”, stabilită prin decretul semnat de preşedintele României, Klaus Iohannis, la 3 martie 2016. Potrivit iniţiatorilor, actul normativ are drept scop eliminarea discriminării dintre femei şi bărbaţi şi creşterea gradului de conştientizare privind concilierea vieţii de familie cu viaţa profesională. Este și „Ziua Naţională Fără Tutun”, marcată, anual, în a treia zi de joi a lunii noiembrie, pe baza unei hotărâri a Guvernului, din 13 noiembrie 2002.

– Astăzi este „Ziua Internaţională a Bărbatului”, inițiată în 1999 de doctorul Jerome Teelucksingh din Trinidad-Tobago. În prezent ziua se sărbătorește în peste 70 de ţări din lume. Este și „Ziua Mondială de Prevenire a Abuzului asupra Copiilor”, lansată în 2000, de către „The Women’s World Summit Foundation”, pentru a mobiliza şi îndemna guvernele şi societăţile să ia măsuri de prevenire a abuzului asupra copiilor. Tot azi este „Ziua Mondială a Toaletelor”, marcată sub egida Organizației Națiunilor Unite, pentru a sublinia importanţa instalaţiilor sanitare şi a canalizării. În cadrul unei Adunări Generale a ONU din 2013, diplomatul statului Singapore a precizat că peste 2,5 miliarde de persoane din lume nu au acces la instalaţii sanitre corespunzătoare. Această zi a fost definită de „World Toilet Organization” încă din 2001 şi este sărbătorită anual. Este și Ziua Naţională a Principatului Monaco (Sărbătoarea Prinţului), unde se aniversează instaurarea actualei dinastii, Grimaldi, din 1949.

– Este „Ziua Mondială a Cancerului Pancreatic”, marcată în a treia joi din noiembrie, de către Coaliția Mondială a Cancerului Pancreatic, ce reunește peste 80 de organizații din peste 30 de țări și șase continente, pentru a sensibiliza cu privire la simptomele și riscurile bolii și la nevoia urgentă de detectare mai timpurie. Este și „Ziua Internaţională a Filosofiei”, marcată la iniţiativa UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură), din 2002, în a treia zi de joi din noiembrie. Manifestările legate de această zi sunt organizate prin Comisiile naţionale pentru UNESCO şi prin Birourile regionale.

stop fumat– Este și „Ziua Internaţională Fără Fumat”, marcată, anual, în a treia zi de joi a lunii noiembrie, la iniţiativa şi sub auspiciile „Uniunii Internaţionale Contra Cancerului”. La 18 noiembrie 1976 Divizia California a American Cancer Society a reuşit să convingă un milion de fumători să renunţe pentru o zi la acest obicei dăunător sănătăţii lor şi a celor din jur. În 1977, a treia zi de joi din noiembrie a fost celebrată în SUA la nivel naţional ca zi fără tutun. O „Zi Fără Tutun” se marchează şi la 31 mai.

– Între 19-29 noiembrie 2020 are loc „Săptămâna Europeană a Roboticii”, o inițiativă a EURobotics, începută în 2011, cu scopul promovării industriei roboticii în țările Uniunii Europene.

– Din 19 noiembrie 1377 datează prima atestare a Castelului Bran, prin actul emis de regele Ludovic I de Anjou al Ungariei, prin care braşovenii primeau privilegiul de a ridica în trecătoarea Branului, ce lega Ţara Românească de Transilvania, o cetate de piatră „cu propriile cheltuieli şi osteneli”. În 1493 navigatorul și exploratorul italian Cristofor Columb a descoperit Porto Rico, astăzi un stat insular în nord-estul Mării Caraibilor, iar la 19 noiembrie 1703 a murit, în închisoarea Bastilia, prizonierul politic francez neidentificat de istorici, dar cunoscut ca „Omul cu masca de fier”. Marchioly, așa cum era el apelat, a stat încătușat 34 de ani și pare să fi fost, conform teoriei scriitorului și filosofului Voltaire, fratele vitreg al regelui Ludovic al XIV-lea al Franței.

– În 1918 a avut loc întrunirea Marelui Sfat Naţional în sala Tribunalului din Alba Iulia, care l-a ales ca preşedinte pe Gheorghe Pop de Băseşti, stabilind şi Guvernul Provizoriu (intitulat Consiliul Dirigent), alcătuit din 15 membri. Marele Sfat Naţional şi Consiliul Dirigent şi-au stabilit sediul la Sibiu. La data de 19 noiembrie 1819 s-a inaugurat Muzeul Prado din Madrid, capitala Spaniei, unul dintre cele mai vizitate muzee din lume. Prado găzduieşte cea mai importantă colecţie de pictură spaniolă de pe mapamond, dar şi alte lucrări europene. Construit în 1818, din ordinul regelui Ferdinand al VII-lea, a fost deschis publicului sub numele de Muzeul Regal de Pictură, care, din 1868, după exilarea reginei Isabela a II-a, a devenit Muzeul Naţional Prado. Tablourile găzduite aparţin perioadei cuprinse între secolele XII-XIX.

– La 19 noiembrie 1861 s-a încheiat, la Timișoara, Conferința Natională a fruntașilor politici români din Banat, unde s-a adoptat o moțiune prin care se cerea autonomia Banatului față de Ungaria, teritoriul acestuia urmând să fie numit „Căpitănat român” sau să fie încorporat Transilvaniei, devenită autonomă. În 1925, în cadrul expoziţiei „Luna Bucureştilor” din capitala țării noastre, a fost realizată prima emisiune în limba română (un program de divertisment), cu un aparat „Levy” de 50 de waţi. Autorul premierei tehnice a fost inginerul C. Cottescu.

– În 1946 au avut loc primele alegeri parlamentare postbelice din România, precedate de o aprigă campanie electorală a Blocului Partidelor Democrate (BPD), în timp ce activitatea politică şi de propagandă electorală a Opoziţiei a fost limitată, anihilată sau obstrucţionată de autorităţile comuniste. În ciuda

atacurilor, se prefigura victoria categorică a Opoziţiei, însă guvernul de la Bucureşti (cabinetul Dr. Petru Groza) a recurs la forţă şi la falsificarea alegerilor, la sugestia Moscovei. Declarate „libere și nestingherite”, alegerile au fost câștigate, așadar, de cine trebuia: Blocul Partidelor Democrate.

– La data de 19 noiembrie 1969, în cadrul programului spațial „Apollo 12”, astronauții americani Charles Conrad și Alan Bean au aselenizat în Oceanul Furtunilor, devenind astfel al treilea și al patrulea om care au pășit pe Lună.

La aceeași dată, dar pe Pământ, celebrul fotbalist brazilian Pelé a marcat cel de-al 1000-lea gol, într-un meci disputat de echipa sa, FC Santos, contra formației Vasco da Gama.

– Între 19-20 noiembrie 1977 președintele egiptean Anwar El Sadat a devenit primul lider arab din Orientul Mijlociu care a efectuat o vizită oficială în Israel, la invitația premierului Menahem Begin, faptă care a revoltat lumea arabă, dar care a dus, în anul următor, la semnarea acordului de pace de la Camp David (din SUA), cei doi oficiali primind, ulterior, Premiul Nobel pentru Pace.

– La 19 noiembrie 1979 s-a tăiat, oficial, panglica de începere a exploatării metroului din București, prin plecarea din Depoul Ciurel către staţia Semănătoarea a celui dintâi tren de metrou. Primul tronson al Magistralei I, cu o lungime de 8,1 kilometri, pe ruta Semănătoarea – Timpuri Noi, a fost pus în funcţiune cu trei zile mai devreme, la 16 noiembrie 1979. În 1990 s-a semnat, la Paris, Tratatul privind limitarea forţelor convenţionale în Europa, încheiat între ţările membre ale blocului NATO (în număr de 16 atunci) și ale Tratatului de la Varşovia (6), document care a marcat oficial sfârşitul „Războiului Rece”. Tratatul a intrat în vigoare la 17 noiembrie 1995.

– În perioada 19-21 noiembrie 1990 a avut loc, la Paris, reuniunea la nivel înalt a Conferinţei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (CSCE), la sfârșitul căreia a fost semnată Carta de la Paris pentru o Nouă Europă, care a marcat un punct de cotitură în istoria CSCE, deschizând calea transformării sale într-un forum instituţionalizat de dialog şi negocieri, cu o structură operaţională. De la 1 ianuarie 1995 se numeşte Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

– La 19 noiembrie 1998 un tablou al pictorului olandez Vincent van Gogh, „Autoportret fără barbă”, era vândut la licitația de la New York pentru suma record de 71,5 milioane de dolari, iar în 1999 China lansa, cu succes, prima sa navă spațială, „Shenzhou 1”, care însă nu avea nici încărcătură și nici oameni la bord.

19 noiembrie 1939 - Emil Constantinescu, președinte al României (rador.ro) – La 19 noiembrie s-au născut: poetul, fizicianul, chimistul, astronomul și geograful rus Mihail Vasilievici Lomonosov (1711); sculptorul danez Bertel Thorvaldsen (1770); cercetătorul şi călătorul francez René Caillié (1799); diplomatul, afaceristul și inginerul francez Ferdinand de Lesseps, care a proiectat și a condus construcția Canalului de Suez (1805); istoricul, criticul literar, poetul şi folcloristul român Aron Densuşianu (1837); juristul român Carol Telbisz, primar al Timișoarei timp de trei decenii (1854); arheologul și exploratorul american Hiram Bingham III (1875); biochimistul american James Batcheller Sumner, laureat Nobel (1887); șahistul cubanez José Raúl Capablanca, campion mondial (1888); compozitorul bulgar Petko Stajnow (1896); organistul, dirijorul, compozitorul şi profesorul român de etnie germană Franz Xaver Dressler (1898); scriitoarea germană Anna Seghers (1900); muzicianul american de jazz Tommy Dorsey, trombonist și compozitor (1905); geograful român Victor Tufescu (1908); economistul american de origine austriacă Peter Drucker (1909); episcopul greco-catolic român Ioan Ploscaru, deținut politic (1911); medicul şi biologul american de origine română George Emil Palade, care a descoperit ribozomii (1912); dirijorul spaniol Ataulfo Argenta (1913); prozatorul şi criticul literar român Mihail Chirnoagă (1913); biochimistul american Earl W. Sutherland, laureat Nobel (1915); politiciana indiană Indira Gandhi, premier al Indiei și fiica lui Jawaharlal Nehru (1917); cineastul italian Gillo Pontecorvo (1919); prozatorul şi istoricul literar român Dinu Pillat, fiul poetului Ion Pillat (1921); pianistul elveţian de origine maghiară Anda Géza (1921); eseista şi traducătoarea română Monica Lovinescu, critic literar (1923); sociologul, filosoful şi profesorul britanic de origine poloneză Zygmunt Bauman (1925); interpretul român de romanțe și muzică uşoară Nicolae Niţescu (1930); arbitrul român de fotbal Nicolae Rainea, singurul „fluieraș” român care a oficiat la trei campionate mondiale şi la unul european (1933); jurnalistul american Larry King, realizator de talk-show-uri de radio şi televiziune (1933); fotbalistul suedez Kurt Hamrin (1934); botanistul-morfolog şi profesorul român Constantin I. Toma (1935); biochimistul american de origine egipteană Rashad Khalifa (1935); chimistul american de etnie taiwaneză Yuan [Tsen] Lee, laureat Nobel (1936); poetul, eseistul şi traducătorul român Sorin Mărculescu (1936); actorul român Ion Fiscuteanu (1937); revoluționara argentiniană Tamara Bunke, luptătoare pentru libertate (1937); balerinul și coregraful român Ioan Tugearu (1937); scriitoarea română Alexandra Târziu (1937); magnatul media american Ted Turner, care a fondat canalul de știri CNN (1938); juristul, geologul şi omul politic român Emil Constantinescu, fost preşedinte al României (1939); interpretul român de romanţe şi muzică uşoară Nicolae Nițescu (1939); designerul vestimentar american de origine maghiară Calvin Klein (1942); fotbalistul german Klaus Fichtel (1944); mezzosoprana și actrița greacă Agnes Baltsa (1944); compozitorul şi basistul român Liviu Tudan, liderul trupei rock „Roşu şi Negru” (1947); actorul, regizorul și scriitorul britanic de etnie canadiană Nigel Bennett (1949); actorul american Robert Beltran (1953); astronauta americană Eileen Collins (1956); cântăreaţa israeliană Ofra Haza (1957); bateristul și percuționistul american Matt Sorum, membru fondator al trupei de muzică hard rock „Guns’N’Roses” (1960); actriţa americană de film Meg Ryan (1961); actriţa, regizoarea și producătoarea americană de film Jodie Foster (1962); fotbalistul și antrenorul francez Laurent Blanc (1965); atleta americană Gail Devers, multiplă campioană olimpică și mondială la sprint (1966); actriţa română Cătălina Mustaţă (1967); ciclistul francez Richard Virenque (1969); programatorul şi antreprenorul american Jack Dorsey (1976); atleta etiopiană Meseret Defar, campioană olimpică și mondială la alergare pe distanțe lungi (1983); actrița portugheză Anastasia Lux (1986) și înotătoarea australiană Jessicah Schipper, campioană mondială și olimpică în proba de fluture (1986).

– În 19 noiembrie au murit: pictorul francez Nicolas Poussin (1665); clericul și savantul englez John Wilkins (1672); poetul român Alecu Văcărescu (1799); compozitorul austriac Franz Schubert (1828); metalurgistul şi inventatorul britanic de origine germană Sir Wilhelm Siemens, autorul pirometrului şi al apometrului (1883); scriitorul şi publicistul român Alexandru Vlahuţă (1919); pianistul, compozitorul şi pedagogul român Ioan Scărlătescu (1922); juristul şi omul politic italian Vittorio Scialoja (1933); scriitorul, graficianul şi desenatorul polonez Bruno Schulz (1942); pictorul italian Giorgio de Chirico (1978); medicul parazitolog român Gheorghe O. Lupaşcu, consultant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (1979); juristul român Traian Ionaşcu, specialist în dreptul civil (1981); cântăreaţa portugheză de fadó Lucilia do Carmo (1998); regizorul american de film, scenaristul şi producătorul Alan Pakula (1998); istoricul literar, filologul, scriitorul şi traducătorul român Alexandru Ciorănescu (1999); farmacistul englez Sir John Robert Vane, laureat Nobel (2004); istoricul, scriitorul și publicistul român Paul D. Popescu (2012); scriitorul rus Boris Strugaţki (2012); regizorul de film, televiziune şi teatru, scenaristul, producătorul şi comediantul american Mike Nichols, multiplu laureat al Premiilor Oscar, Tony, Emmy şi Grammy (2014); cântăreţul de country şi compozitorul american Mel Tillis (2017); sculptorul român Liviu Vladimir Russu (2018) și arheologul român, istoricul, criticul muzical și jurnalistul Victor [Filip] Eskenasy, fost redactor la Radio Europa Liberă (2019).

Septimiu Cioloboc

VIDEOFM

Acum in emisie

SENS UNIC cu

Cer acoperit

Vânt: 0 m/s

Cer acoperit -1°C

Vânt: 3 m/s

5°C

Top 30 RTM

  • 1. KATY PERRY – Not the end of the world,

  • 2. SICKOTOY FT MISHA MILLER – Touche,

  • 3. KYLIE MINOGUE – Magic,

  • 4. BLACK EYED PEAS ft. SHAKIRA – Girls like me,

  • 5. ROXEN ft. ALEXANDER RYBAK – Wonderland,

  • 6. SMILEY ft. DELIA – Ne vedem noi,

  • 7. JASON DERULO ft. NUKA – Love not war,

  • 8. AVA MAX – My head & my heart,

  • 9. AVA MAX – Salt,

  • 10. JENNIFER LOPEZ – In the morning,

  • 11. ANDIA – Ce suntem noi,

  • 12. HOLOGRAF ft. K-GULA – Grijile s-au dus,

  • 13. SIA ft. BURNA BOY – Hey boy,

  • 14. LUMINITA ANGHEL ft. NICO – Prietene,

  • 15. PAX PARADISE AUXILLARY – Nisipuri miscatoare,

  • 16. ED SHEERAN – Afterglow,

  • 17. KYGO ft. DONNA SUMMER – Hot stuff,

  • 18. LEONY – Faded love,

  • 19. VOLTAJ – Doar pentru ea,

  • 20. MARIA – Din vina mea,

  • 21. TOM GRENNEN – Little bit of love,

  • 22. ARMIN VAN BURREN ft. DUNCAN LAUREN E – Feel something,

  • 23. IRIS – Subteran,

  • 24. ALEXANDRA UNGUREANU – De n-am fi împreună,

  • 25. THE WEEKND – Save your tears,

  • 26. THE MONTANS ft. EMAA – Insula,

  • 27. D-l GOE – Fata de la radio,

  • 28. DAVID GUETTA ft. SIA – Let’s love,

  • 29. JASON DERULO ft. ADAM LEVINE – Lifestyle,

  • 30. AMI ft. FLORIAN RUS – Regrete,

Sugereazã piesã
= 4.9730RON0.00199
  • usd 0.1173 1 0.0004

  • chf 5.0914 1 0.0236

  • aud 2.9924 1 -0.0028

Live Video

Dedica o melodie unei persoane dragi

Completeaza formularul de mai jos,iar dedicatia ta se va auzi in emisiunea
Trimite Dedicatia

Blog

Dezbatere la Târgu Mureș pentru reducere...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Confederația Națională pentru Antrepreno...

Pasajul de la Cocoşul de Aur din Târgu M...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Proiectul se află în stadiul studiului d...

Rusia: Atac armat la o sală de concerte ...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Diplomaţia rusă a denunţat vineri drept ...

Acţiune amplă de împădurire la Filpişu d...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Aceasta este organizată de Asociația Eco...

Culturile de pomi fructiferi pot fi afec...

Stan Lucian | Citeste articolul

Șansele sunt destul de mici deoarece scă...

Postul Paștelui a scumpit legumele în pi...

Stan Lucian | Citeste articolul

Ca în fiecare an, în perioada primăverii...

Terapie mai eficientă împotriva cancerul...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Noul laborator de radioterapie al Spital...

Radio România Tg. Mureș aniversează 66 d...

Rotar Mirela | Citeste articolul

La început de primăvară ne bucurăm de mă...

Sindicatul Învățământului Preuniversitar...

Stan Lucian | Citeste articolul

Într-o întâlnire a directorilor de școli...

Parteneri