UPDATE: Circulaţia trenurilor a fost reluată parțial

UPDATE 18:30  Continuă negocierile cu sindicaliştii de la Căile Ferate

La Ministerul Transporturilor continuă negocierile cu sindicaliştii de la Căile Ferate, după ce la mai multe regionale din ţară a fost grevă spontană astăzi, iar trenurile nu au circulat timp de mai multe ore.

La ora 24:00 expiră Contractul Colectiv de Muncă la Compania CFR Călători, iar sindicaliştii nu sunt mulţumiţi cu această creştere salarială de doar 9% pe care a propus-o administraţia. Ei au cerut o creştere de 20 de procente. Sunt discuţii şi cu sindicatele de la CFR Infrastructură. Angajatii acestei companii sunt cei care au oprit astăzi activitatea, într-un protest spontan. La CFR Infrastructură, Contractul Colectiv de Muncă a expirat deja, iar sindicaliştii nu au fost de acord cu prelungirea cu cel mult trei luni a actualului Contract Colectiv de Muncă, urmând ca prin noul contract să fie suplimentat fondul de salarii cu 22 de procente. La cele două companii feroviare de stat sunt aproximativ 30.000 de angajaţi, iar în lipsa unui acord cu cele două companii, sindicaliştii ar putea opri şi mâine activitatea, într-un alt protest spontan.

UPDATE ORA 16:30 S-a reluat circulația trenurilor și în Regionala CFR Brașov

Circulaţia trenurilor a fost reluată în regionalele Bucureşti, Craiova, Cluj, Iaşi, Galaţi şi Constanţa, iar la acestă oră se mai poartă discuţii pentru încetarea protestului cu angajaţii din anumite staţii din regionalele Braşov şi Timişoara, anunţă CFR.
Potrivit reprezentanţilor CFR, trenurile care au fost oprite în staţiile de formare vor fi reprogramate pentru reînscrierea în circulaţie, iar cele care au staţionat în gările de pe traseu îşi vor continua parcursul până la destinaţiile finale.

***
Mai multe regionale CFR din ţară au renunţat la protest.

Mai multe regionale CFR din ţară au renunţat, la această oră, să participe la protestul spontan organizat de angajaţii de la căile ferate.
Patru regionale din cele opt ale CFR Infrstructură încă participă la protestul spontan. Sunt 114 trenuri oprite în staţii, 13 la Regionala Bucureşti, 23 la Regionala Timişoara, 38 la Galaţi şi 39 la Regionala Braşov.
Acum în Gara de Nord din Bucureşti, la sosiri, sunt întârzieri record de 400 de minute, aproape şapte ore pentru un tren care urma să vină de la Braşov.
La plecări sunt întârzieri de 240 de minute pentru o garnitură interregio spre Galaţi. Nici la această oră nu se emit bilete la Gara de Nord.
Oamenii sunt nemulţumiţi de salarii şi cer majorarea lor. O nouă rundă de negocieri va avea loc la ora 15.

***
Sindicatele au refuzat oferta CFR S.A.

Ministerul Transporturilor a precizat, într-un comunicat de presă, că societatea CFR SA, din subordinea sa, a propus azi sindicatelor un acord pentru protecţia angajaţilor până la semnarea noului contract colectiv de muncă, propunere refuzată de sindicate, şi a promis că bugetele companiilor de stat CFR SA, care administrează infrastructura feroviară, şi CFR Călători, cel mai mare transportator feroviar de călători din ţară, vor cuprinde majorări salariale.
Zeci de trenuri, între care două internaţionale spre Budapesta şi unul care venea de la Viena, sunt oprite în gări, în urma unui protest spontan al angajaţilor CFR. Mai multe persoane au cumpărat bilete şi aşteaptă pe peron, în speranţa că greva se va opri şi trenurile vor pleca din staţii.
Peste 110 trenuri sunt afectate de greva angajaţilor CFR, cele mai multe garnituri fiind oprite în staţiile din Galaţi, Braşov sau Timişoara.
Protestul are loc în contextul în care administraţia şi federaţiile sindicatele reprezentative se află deja în negocieri pentru semnatare noului Contractul Colectiv de Muncă .
De la ora 15.00, este programată o nouă rundă de negocieri.

***
Peste 150 de trenuri sunt afectate în urma protestului angajaţilor CFR

Purtătorul de cuvânt al CFR, Oana Brânzan, spune că, în acest moment sunt afectate 155 de trenuri, care sunt oprite pe traseu, în diferite staţii.
Până la acest moment nu se cunoaşte exact amploarea protestului, întrucât acesta nu este organizat. Se știe că sunt afectate patru trenuri de pe raza regionalei Bucureşti, trei din regionala Craiova, 20 din regionala Timişoara, 22 de pe raza regionalei Galaţi, 40 din regionala Braşov, 20 de pe raza regionalei Iaşi, 36 din regionala Cluj, 6 trenuri în judeţul Sibiu și 3 în Bistrița.
Și în Harghita sunt trei trenuri oprite în stații în urma grevei spontane declanșate de angajații CFR, unul dintre acestea fiind international.
Liderul de sindicat Cosmin Sorin Micloș a declarat că angajații au venit la serviciu, au semnat condica, dar refuză să lucreze, din cauza faptului că nu există un contract colectiv de muncă, iar inechitățile din grila de salarizare sunt foarte mari.
Nici în Mureș trenurile nu circulă în această dimineață.
Reprezentantul Serviciului Mișcare din cadrul CFR Mureș, Aurelian Rus, a declarat pentru RTM niciun tren începând cu ora 7,30 nu tranzitează Tg.Mureșul, iar pană la ora 15,00 vor fi anulate 12 curse:

Vă reamintim că o parte dintre angajaţii Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA au declanşat un protest spontan în această dimineaţă, care are loc în contextul în care administraţia şi federaţiile sindicatele reprezentative se află în negocieri pentru noul contract colectiv de muncă.
Preşedintele sindicatelor transportatorilor feroviari, Maxim Rodrigo a explicat în urmă cu puţin timp la RRA că salariaţii de la Infrastructură, astăzi şi probabil cei de la Călători mâine au anunţat că intră în protest prin oprirea spontană a lucrului. Aceștia au spus că nu mai au răbdare să aştepte sindicatele, cu toate că acestea le-au explicat că vor face formele legale pentru a declanşa greva generală.
Administraţia CFR SA susţine, într-un comunicat, că în bugetul companiei pentru anul 2017 este inclusă o creştere a fondului de salarii cu 22,5%. Compania le atrage atenţia salariaţilor că această formă de protest încalcă procedurile legale, aduce prejudicii companiei şi afectează transportul pasagerilor care şi-au procurat deja bilete.

***
Protest spontan la CFR

O parte din angajaţii CFR din București, dar și din țară, au declanşat un protest spontan, azi dimineaţă la ora 7,00.
Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că a expirat contractul colectiv de muncă azi noapte, iar în cele 45 de zile pe care le-au avut la dispoziție pentru negocieri cu CFR nu au reușit să ajungă la un acord.
Acţiunea afectează circulaţia trenurilor, în şapte regionale fiind oprite garnituri, menţionează purtătorul de cuvânt al CFR, Oana Brânzan.
Conducerea CFR SA a precizat într-un comunicat de presă că a parcurs toate etapele necesare demarării negocierilor cu federațiile sindicale reprezentative și a respectat termenele legale pentru elaborarea și promovarea bugetului companiei pentru acest an, proiectul fiind deja avizat de Consiliul de Administrație (CA) și aprobat de Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) și transmis ministerelor pe circuitul de avizare și aprobare, prin emiterea hotărârii de guvern.
Reprezentanţii companiei spun că menţin deschis ”dialogul social şi negocierile transparente” cu sindicaliştii pe marginea definitivării contractului colectiv de muncă pe perioada 2017-2018, azi fiind programată o nouă rundă de negocieri începând cu ora 15.00.
CFR atrage atenţia salariaţilor că acestă formă de protest încalcă procedurile legale, aduce grave prejudicii companiei.
Reprezentanţii CFR le recomandă pasagerilor ca înainte să plece în călătorie să ceară informaţii despre întârzierile care se înregistrează în traficul feroviar la staţiile şi agenţiile CFR .

Bianca Tomuț, Virgil Natea, Valeriu Russu, Alina Andrei, Mediafax, RRA, News.ro

Lasă un răspuns
Adresa ta de email nu va fi publicatã. Câmpurile necesare sunt marcate cu*

VIDEOFM

Acum in emisie

Cer acoperit

Vânt: 0 m/s

Cer acoperit -1°C

Vânt: 3 m/s

5°C

Top 30 RTM

  • 1. KATY PERRY – Not the end of the world,

  • 2. SICKOTOY FT MISHA MILLER – Touche,

  • 3. KYLIE MINOGUE – Magic,

  • 4. BLACK EYED PEAS ft. SHAKIRA – Girls like me,

  • 5. ROXEN ft. ALEXANDER RYBAK – Wonderland,

  • 6. SMILEY ft. DELIA – Ne vedem noi,

  • 7. JASON DERULO ft. NUKA – Love not war,

  • 8. AVA MAX – My head & my heart,

  • 9. AVA MAX – Salt,

  • 10. JENNIFER LOPEZ – In the morning,

  • 11. ANDIA – Ce suntem noi,

  • 12. HOLOGRAF ft. K-GULA – Grijile s-au dus,

  • 13. SIA ft. BURNA BOY – Hey boy,

  • 14. LUMINITA ANGHEL ft. NICO – Prietene,

  • 15. PAX PARADISE AUXILLARY – Nisipuri miscatoare,

  • 16. ED SHEERAN – Afterglow,

  • 17. KYGO ft. DONNA SUMMER – Hot stuff,

  • 18. LEONY – Faded love,

  • 19. VOLTAJ – Doar pentru ea,

  • 20. MARIA – Din vina mea,

  • 21. TOM GRENNEN – Little bit of love,

  • 22. ARMIN VAN BURREN ft. DUNCAN LAUREN E – Feel something,

  • 23. IRIS – Subteran,

  • 24. ALEXANDRA UNGUREANU – De n-am fi împreună,

  • 25. THE WEEKND – Save your tears,

  • 26. THE MONTANS ft. EMAA – Insula,

  • 27. D-l GOE – Fata de la radio,

  • 28. DAVID GUETTA ft. SIA – Let’s love,

  • 29. JASON DERULO ft. ADAM LEVINE – Lifestyle,

  • 30. AMI ft. FLORIAN RUS – Regrete,

Sugereazã piesã
= 4.9764RON9.99999
  • usd 0.1172 1 -0.0005

  • chf 5.1404 1 0.01129

  • aud 2.9982 1 -0.0061

Live Video

Dedica o melodie unei persoane dragi

Completeaza formularul de mai jos,iar dedicatia ta se va auzi in emisiunea
Trimite Dedicatia

Blog

Două trenuri vor fi anulate la Tg. Mureș...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Din week-endul următor, un tren și o per...

O nouă acțiune „Împreună curățăm” a Radi...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Începând din anul 2017, Radio România Tg...

Trei cabinete medicale noi și o ambulanț...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Este rezultatul unui proiect din fonduri...

„Fără bariere – TOT adevărul despre drog...

Stan Lucian | Citeste articolul

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egal...

Fonduri suplimentare pentru dezvoltarea ...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Consilierii judeţeni au aprobat într-o ş...

UPDATE: A fost solicitat sprijin aerian ...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Un nou incendiu de pădure a izbucnit, ie...

Sistemul de returnare a garanţiei funcţi...

Rotar Mirela | Citeste articolul

De la punerea în funcţiune a sistemului,...

Incendiu forestier în Lăpuşna-Ibăneşti

Rotar Mirela | Citeste articolul

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă...

Persoanele neasigurate vor avea gratuita...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Prezent la o întâlnire cu reprezentanții...

Staţie de biogaz pentru producerea de en...

Stan Lucian | Citeste articolul

Aceasta este prima stație din România de...

Apel pentru artiştii locali la Festivalu...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Cercetaşii României Târgu Mureş organize...

Înscrierea la Concursul Naţional de Titu...

Stan Lucian | Citeste articolul

Luna viitoare va avea loc înscrierea la ...

Parteneri