Vopseaua pentru ouă din comerţ poate conţine chiar şi 10 E-uri
Așa relevă un studiu realizat de Asociaţia InfoCons. Vopseaua de ouă este o substanţă care, de cele mai multe ori, poate fi ingerată de noi şi de copiii noştri, atunci când decojim ouăle, atrage atenţia Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons.
Dintr-un studiu comparativ, aferent perioadei 2015 -2018, a reieşit faptul că, în acest an, există două produse pentru vopsit ouă care conţin 10 aditivi. În medie, vopselele conţin, însă, câte cinci E-uri.
Cei mai uitilizaţi aditivi alimentari sunt acidul lactic, un conservant natural care nu produce efecte secundare la cantităţile utilizate în alimente – şi azorubina – un colorant sintetic, ce oferă culoarea roşie şi care poate provoca alergii, poate intensifica simptomele astmului şi, de asemenea, favorizează hiperactivitatea la copii.
Au fost studiate vopsele sub formă lichidă, praf sau gel. Cantitaţile au fost cuprinse între 5 şi 20 de grame, iar capacitatea de vopsire a fost între 10 şi 100 de ouă. S-a constatat că, în prezent, cu numai 16 grame de vopsea, putem vopsi 100 de ouă, însă produsul respectiv conţine cel mai mare număr de aditivi.
Sursa: RRA