Weekend armonios la Sala Radio

Concert Mozart/Brahms sub bagheta dirijorului vienez Sascha Goetzel

Sascha Goetzel  Özge BalkanAfişul concertului Mozart/Brahms prezentat vineri, 15 aprilie (ora 19:00), de Orchestra Naţională Radio reuneşte trei mari muzicieni: dirijorul vienez Sascha Goetzel, apreciatul violonist Alexandru Tomescu şi Ladislau Cristian Andriş – violă, muzician român care s-a format în prestigioase instituţii muzicale europene. Ladislau Cristian Andriş a obţinut în 2009 Diploma de Studii Artistice de la Universitatea de Muzică din Freiburg, în 2010 Diploma de solist de la Conservatorul din Lugano şi în 2011 Diploma de Master de la Universitatea de Muzică din Hamburg, toate purtând distincţia cum laude.
În repertoriul serii de la Sala Radio veţi asculta două partituri semnate de marele Amadeus – Simfonia nr. 1 în mi bemol major şi Simfonia concertantă în mi bemol major pentru vioară, violă şi orchestră. În partea a doua a evenimentului veţi aprecia Simfonia a II-a de Brahms, care invocă ascultătorilor o atmosferă pastorală şi veselă, fiind concepută sub impresiile vacanţei de vară petrecute de compozitor în anul 1877.
Dirijorul vienez Sascha Goetzel, un muzician cu un vast repertoriu muzical, este director artistic şi dirijor principal pentru Borusan Istanbul Philharmonic Orchestra, ansamblu alături de care a fost apreciat în cadrul Festivalului de la Salzburg sau la BBC Proms. A fost, de asemenea, numit dirijor principal invitat pentru Kanagawa Philharmonic Orchestra (Japonia). Timp de 6 ani a fost director muzical al ansamblului Kuopio Symphony din Finlanda, rămânând astăzi un invitat frecvent al acestei orchestre. De-a lungul timpului a dirijat ansambluri prestigioase, ca Orchestre National de France – Paris, Orchestre de Bordeaux, Moscow Symphony, Berlin Symphony Orchestra, Shanghai Symphony, Orchestra Radio din Hanovra, Filarmonica din Luxemburg. La invitaţia dirijorului Valery Gergiev, a dirijat opera Don Giovanni, la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg, în prezent dirijând numeroase spectacole de operă la Opera de Stat din Viena.
Alexandru Tomescu, care se bucură de privilegiul de interpreta pe vioara Stradivarius, instrument pe care a cântat şi Ion Voicu, a evoluat de nenumărate ori atât alături de Orchestra de Cameră Radio, cât şi alături de Orchestra Naţională Radio, pe scena Sălii Radio, dar şi peste hotare, în turnee în Europa şi Asia. A concertat în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris), Concertgebouw (Amsterdam) etc. Turneul Stradivarius, conceput în jurul viorii de colecţie pe care cântă, este un eveniment anual care l-a purtat de nenumărate ori în întreaga ţară.
Ladislau Cristian AndrisLadislau-Cristian Andriş a participat la cursurile de măiestrie interpretativă ale unor academii de prestigiu: Academia Gustav Mahler din Potenza- Italia (2006, 2007, 2008), Academia Gustav Mahler din Ferarra- Italia (2006), Academia Carl Flesch din Baden-Baden- Germania (2008) etc. Ladislau Cristian Andriş a câştigat mai multe premii atât în România cât şi în străinătate, susţinând concerte în Germania, Franţa, Spania, Anglia, Polonia, România, Italia şi Elveţia. Ca activităţi recente menţionăm: concertul susţinut ca solist alături de Cristian Mandeal şi Orchestra Română de Tineret, cursul de măiestrie predat la Universitatea Dokuz Eylül din Izmir/Turcia, colaborările cu Camerata Salzburg, Zürcher Kammerorchester, Orquestra de la Comunidad Valenciana şi premiera în România a Octetului de Max Bruch alături de Liviu Prunaru, Valentina Svyatlovskaya-Prunaru, Dorin Marc, Cristian Ifrim, Marin Cazacu, Rafael Butaru şi Roxana Oprea, la Ateneul Român.

Corul de Copii Radio în concert de muzică barocă

Cor Copii Radio afisCorul de Copii Radio, ansamblul Radio România care a aniversat în anul 2015 nu mai puţin de 70 de ani de activitate, vă invită sâmbătă, 16 aprilie (ora 19:00), în aşteptarea sărbătorii Paştelui, la un frumos concert de muzică barocă sacră.
Sub bagheta dirijorului ansamblului, Voicu Popescu, veţi asculta partituri semnate de Bach, Pergolesi, Albinoni ş.a. Evenimentul va avea loc cu participarea a două soliste vocale – Florina Ilie şi Andreea Iftimescu, foste membre ale corului care îşi construiesc în prezent o frumoasă carieră internaţională. La pian o veţi aprecia pe Magdalena Faur, iar la orgă pe Simona Săndulescu. Pe afişul concertului se află şi grupul instrumental de muzică barocă condus de Mihail Ghiga: Collegio stravagante, formaţie pe care o veţi aplauda în lucrarea lui Pergolesi – Stabat Mater.
Despre acest eveniment prezentat de Corul de Copii Radio, dirijorul Voicu Popescu declară: „Am considerat că pentru membrii Corului de Copii Radio parcurgerea unor repertorii cu arii stilistice cât mai diferite ajută unei cunoaşteri mai profunde a fenomenului muzical. De aceea, după întâlnirea cu lumea lui Walt Disney, a cântecelor pioniereşti sau a pieselor din istoria celor 70 de ani ai formaţiei, abordarea unui program exclusiv baroc va fi o provocare fără precedent în evoluţia corului nostru”.
Cele peste 50 de participări la festivaluri, turnee artistice şi concursuri internaţionale în aproape toate statele Europei, Japonia, SUA şi Canada, au adus tinerilor artişti preţioase distincţii şi premii şi au contribuit la acordarea, în 2004, de către Federaţia Corurilor din Uniunea Europeană, a titlului de Ambasador Cultural Al Uniunii Europene.
Anul trecut, Corul de Copii Radio a cântat pe 26 martie în Grecia, la Volos, în concertul de deschidere al Festivalului Internaţional de Muzică Evmelia, unul dintre cele mai cunoscute evenimente muzicale din Grecia, deosebit de apreciat şi pe plan european. Sub conducerea lui Voicu Popescu, corul s-a bucurat de exclusivitate în programul de deschidere al festivalului, fiind singurul ansamblu invitat să inaugureze ediţia a IV-a a evenimentului.
În toamna anului 2015, în cadrul celei de-a XXII-a ediţii a Festivalului Enescu, Corul de Copii Radio a avut o participare importantă. Ansamblul s-a prezentat în faţa publicului internaţional pe scena festivalului chiar în concertul de deschidere al evenimentului, la Sala Palatului, alături de Orchestra Română de Tineret, în celebra lucrare Carmina Burana (de Carl Orff), interpretată sub bagheta dirijorului Kristjan Järvi. Pe 2 septembrie, corul a evoluat în celebra Simfonie nr. VIII, creaţie a lui Mahler, una dintre lucrările monumentale ale repertoriului simfonic, alături de Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio şi Corul Academic Radio, sub bagheta dirijorului german Cornelius Meister.
În octombrie 2015, Corul de Copii Radio s-a calificat alături de alte 8 ansambluri din întreaga lume, în finala de la Munchen a uneia dintre cele mai prestigioase competiţii corale internaţionale: Let The Peoples Sing. Concursul este un apreciat eveniment din circuitul muzicii vocale, aflat sub auspiciile Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (European Broadcasting Union).

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.
Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Serviciul Comunicare

Sursa: Serviciul Comunicare SRR

Lasă un răspuns
Adresa ta de email nu va fi publicatã. Câmpurile necesare sunt marcate cu*

VIDEOFM

Acum in emisie

PULSUL ZILEI cu radiomures

Cer acoperit

Vânt: 0 m/s

Cer acoperit -1°C

Vânt: 3 m/s

5°C

Top 30 RTM

  • 1. KATY PERRY – Not the end of the world,

  • 2. SICKOTOY FT MISHA MILLER – Touche,

  • 3. KYLIE MINOGUE – Magic,

  • 4. BLACK EYED PEAS ft. SHAKIRA – Girls like me,

  • 5. ROXEN ft. ALEXANDER RYBAK – Wonderland,

  • 6. SMILEY ft. DELIA – Ne vedem noi,

  • 7. JASON DERULO ft. NUKA – Love not war,

  • 8. AVA MAX – My head & my heart,

  • 9. AVA MAX – Salt,

  • 10. JENNIFER LOPEZ – In the morning,

  • 11. ANDIA – Ce suntem noi,

  • 12. HOLOGRAF ft. K-GULA – Grijile s-au dus,

  • 13. SIA ft. BURNA BOY – Hey boy,

  • 14. LUMINITA ANGHEL ft. NICO – Prietene,

  • 15. PAX PARADISE AUXILLARY – Nisipuri miscatoare,

  • 16. ED SHEERAN – Afterglow,

  • 17. KYGO ft. DONNA SUMMER – Hot stuff,

  • 18. LEONY – Faded love,

  • 19. VOLTAJ – Doar pentru ea,

  • 20. MARIA – Din vina mea,

  • 21. TOM GRENNEN – Little bit of love,

  • 22. ARMIN VAN BURREN ft. DUNCAN LAUREN E – Feel something,

  • 23. IRIS – Subteran,

  • 24. ALEXANDRA UNGUREANU – De n-am fi împreună,

  • 25. THE WEEKND – Save your tears,

  • 26. THE MONTANS ft. EMAA – Insula,

  • 27. D-l GOE – Fata de la radio,

  • 28. DAVID GUETTA ft. SIA – Let’s love,

  • 29. JASON DERULO ft. ADAM LEVINE – Lifestyle,

  • 30. AMI ft. FLORIAN RUS – Regrete,

Sugereazã piesã
= 4.9710RON-0.0001
  • usd 0.1169 1 0.0006

  • chf 5.0678 1 -0.0155

  • aud 2.9952 1 -0.0070

Live Video

Dedica o melodie unei persoane dragi

Completeaza formularul de mai jos,iar dedicatia ta se va auzi in emisiunea
Trimite Dedicatia

Blog

Pasajul de la Cocoşul de Aur din Târgu M...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Proiectul se află în stadiul studiului d...

Aproape 2 milioane de puieți se vor plan...

APETRI MARGARETA | Citeste articolul

Suntem în luna plantării arborilor. În f...

Rusia: Atac armat la o sală de concerte ...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Diplomaţia rusă a denunţat vineri drept ...

Laureații Galei Sportului Mureșean 2023

Stan Lucian | Citeste articolul

Cei mai buni sportivi mureșeni ai anului...

Acţiune amplă de împădurire la Filpişu d...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Aceasta este organizată de Asociația Eco...

Culturile de pomi fructiferi pot fi afec...

Stan Lucian | Citeste articolul

Șansele sunt destul de mici deoarece scă...

Postul Paștelui a scumpit legumele în pi...

Stan Lucian | Citeste articolul

Ca în fiecare an, în perioada primăverii...

Terapie mai eficientă împotriva cancerul...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Noul laborator de radioterapie al Spital...

Radio România Tg. Mureș aniversează 66 d...

Rotar Mirela | Citeste articolul

La început de primăvară ne bucurăm de mă...

„Muzică de poveste”, cu Dana Ardelean

Corina Muntean | Citeste articolul

Încă puțin, și punem mărțișorul în cui (...

Parteneri