Radio Romania Targu Mures https://www.radiomures.ro Radio Tg.-Mureș rămâne un radio de cuvânt și în acest sezon! Tue, 31 Jan 2023 12:43:59 +0000 ro-RO hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.6.1 CJ Harghita acordă anul acesta societății civile aproape 2 milioane de euro https://www.radiomures.ro/stiri/cj-harghita-acorda-anul-acesta-societatii-civile-aproape-2-milioane-de-euro.html Tue, 31 Jan 2023 12:43:59 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=1067787 Primele apeluri de finanțare nerambursabilă au fost deschise pentru cinci programe destinate tinerilor, sportului, ONG-urilor din turism, familiilor și pompierilor voluntari, a declarat pentru Radio Tg.Mureș președintele CJ Harghita, Borboly Csaba: Am scos la licitație programele de tineret cu grant de 500.000 de lei, programele de sport pentru care este alocată suma de 800.000 de […]

Articolul CJ Harghita acordă anul acesta societății civile aproape 2 milioane de euro apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Primele apeluri de finanțare nerambursabilă au fost deschise pentru cinci programe destinate tinerilor, sportului, ONG-urilor din turism, familiilor și pompierilor voluntari, a declarat pentru Radio Tg.Mureș președintele CJ Harghita, Borboly Csaba:

Am scos la licitație programele de tineret cu grant de 500.000 de lei, programele de sport pentru care este alocată suma de 800.000 de lei. La fel, activități turistice la care participă nu numai hoteluri, pensiuni și prestatori de serviciici și comunitățile prin organizări de evenimente. Totodată, o necesitate este finanțarea, cu 400.000 de lei a activității asociațiilor pompierilor voluntari, prcum și cu 70.000 lei programe dedicate activităților familiilor unde acestea se întâlnesc. Urmează să scoatem la licitație programele culturale, cu suma de 1 milion de lei, unde față de anul trecut vor fi finanțate programe în limba română, și urmează să mai scoatem și grantul pentru port popular.

În pofida crizelor de toate tipurile-sociale, economice și umanitare, finanţările nerambursabile acordate de Consiliul Județean Harghita nu s-au diminuat în acest an, subliniază Borboly Csaba:

Chiar dacă avem probleme financiare pentru investiții la CJ Harghita, credem că societatea civilă trebuie să fie susținută și trebuie să avem o atenție mărită către toate programele ONG-urilor. Asta pentru că fără comunitate e foarte greu să dezvoltăm județul. Așadar nicăieri nu s-au diminuat sumele, la programele culturale aproape că le-am dublat, iar suma totală, pentru finanțări nersambursabile, împreună cu programele dedicate cultelor religioase și asociației agricultorilor, ajunge aproape la 2 milioane de euro.

În următoarea ședință a Consiliului Județean Harghita vor mai fi scoase la licitație alte cinci granturi pentru finanțări în domeniul social, unele pentru comunități defavorizate, activități pentru persoane în vârstă, pentru copii instituționalizați și persoane cu dizabilități.

Valeriu Russu

Articolul CJ Harghita acordă anul acesta societății civile aproape 2 milioane de euro apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Crescătorii de păsări din Mureș sunt în alertă din cauza gripei aviare de la Codlea https://www.radiomures.ro/stiri/crescatorii-de-pasari-din-mures-sunt-in-alerta-din-cauza-gripei-aviare-de-la-codlea.html Tue, 31 Jan 2023 12:15:35 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=1067747 O zonă sensibilă, cea mai apropiată de Codlea, se află la Sighișoara, unde există o fermă de curcani. Acesta ar putea fi motivul pentru care nu s-a cerut ajutor de la specialiștii sanitar-veterinari mureșeni, ci doar din alte județe, precum Harghita și Covasna. Exploatația din Sighișoara numără peste 30.000 de capete de curcani tineri și […]

Articolul Crescătorii de păsări din Mureș sunt în alertă din cauza gripei aviare de la Codlea apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
O zonă sensibilă, cea mai apropiată de Codlea, se află la Sighișoara, unde există o fermă de curcani. Acesta ar putea fi motivul pentru care nu s-a cerut ajutor de la specialiștii sanitar-veterinari mureșeni, ci doar din alte județe, precum Harghita și Covasna.

Exploatația din Sighișoara numără peste 30.000 de capete de curcani tineri și este situată pe malul Târnavei, unde pot apărea și păsările sălbatice, care sunt sursă posibilă de răspândire a bolii, potrivit specialiștilor.

O ședință de instruire cu toți crescătorii de păsări a avut loc ieri dimineață la DSVSA Mureș, iar astăzi are loc o ședință cu medicii veterinari din tot județul, precizează șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Mihaly Zoltan:

Nouă nu ni s-au solicitat ajutoare, probabil pentru că suntem județ limitrof și avem și o fermă de curcani în zona Sighișoara. Chiar acum avem o ședință cu medicii veterinari pe care îi pregătim și îi instruim să facem controale. Supraveghem toate fermele de păsări din județ. Deocamdată nu avem nici măcar suspiciuni. Suntem în alertă și totul este sub control. Și aici, ferma (din Sighișoara) este pe malul Târnavei și este un pic de sensibilitate că păsările migratoare și râul… sunt posibile.. dar și dânșii sunt în alertă, de fapt toți fermierii pentru că toată lumea încearcă acum să evite problemele.

În județul Mureș funcționează, la această dată, 15 exploatații comerciale avicole, respectiv ferme de păsări autorizate.

Cristina Bulbescu

Articolul Crescătorii de păsări din Mureș sunt în alertă din cauza gripei aviare de la Codlea apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Va continua să ningă astăzi şi mâine în mai multe regiuni, spun meteorologii https://www.radiomures.ro/stiri/va-continua-sa-ninga-astazi-si-maine-in-mai-multe-regiuni-spun-meteorologii.html Tue, 31 Jan 2023 11:25:57 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=1067707 De joi însă, temperaturile vor creşte în toată ţara, iar în sud ar putea ajunge şi la 10 grade Celsius. Ne-a oferit detalii Oana Catrina de la Administraţia Naţională de Meteorologie: Precipitaţii sub formă de ninsoare se vor afla în regiunile vestice, nordice şi centrale, precum şi în zonele de deal şi de munte. Aici […]

Articolul Va continua să ningă astăzi şi mâine în mai multe regiuni, spun meteorologii apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
De joi însă, temperaturile vor creşte în toată ţara, iar în sud ar putea ajunge şi la 10 grade Celsius.

Ne-a oferit detalii Oana Catrina de la Administraţia Naţională de Meteorologie:

Precipitaţii sub formă de ninsoare se vor afla în regiunile vestice, nordice şi centrale, precum şi în zonele de deal şi de munte. Aici temporar va ninge, iar cantităţile de precipitaţii vor fi mai însemnate, în special în zona montană a Carpaţilor Meridionali. Vremea va intra într-un proces de încălzire, proces de încălzire care va conduce la înregistrarea unor valori de temperatură uşor mai mari decât cele normale perioadei, astfel că până spre joi mercurul din termometre va ajunge în partea de sud a teritoriului să atingă chiar 10 grade Celsius, valori de temperatură cu cam 4 grade mai mari decât cele normale pentru perioada în care ne aflăm.

Luna februarie debutează cu temperaturi pozitive ale aerului în majoritatea regiunilor.

Potrivit estimărilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie, se aşteaptă şi precipitaţii în intervalul 2-5 februarie. Acestea vor fi sub formă de ninsoare, în special în Transilvania, dar şi în Maramureş şi Moldova.

Articolul Va continua să ningă astăzi şi mâine în mai multe regiuni, spun meteorologii apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
97% din agricultorii mureșeni au primit integral subvențiile de la APIA https://www.radiomures.ro/stiri/97-din-agricultorii-mureseni-au-primit-integral-subventiile-de-la-apia.html Tue, 31 Jan 2023 11:23:37 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=1067687 Deși Agenția pentru Plăți și Intervenție pentru Agricultură avea ca ultim termen de plată a subvențiilor, fixat de Comisia Europeană, data de 30 iunie, în acest an aproape toate sumele de bani au intrat în conturile fermierilor. Aceeași este situația și în județul Mureș, unde doar aproximativ 3% din fermieri nu și-au primit banii, dar […]

Articolul 97% din agricultorii mureșeni au primit integral subvențiile de la APIA apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Deși Agenția pentru Plăți și Intervenție pentru Agricultură avea ca ultim termen de plată a subvențiilor, fixat de Comisia Europeană, data de 30 iunie, în acest an aproape toate sumele de bani au intrat în conturile fermierilor.

Aceeași este situația și în județul Mureș, unde doar aproximativ 3% din fermieri nu și-au primit banii, dar și aceștia vor fi plătiți în perioada imediat următoare, a declarat pentru directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă:

Stăm foarte bine cu plățile, având în vedere că 30 iunie este data până la care se permite autorizarea și plata fermierilor, iată că suntem aproape cu toate plățile efectuate. Mai puțin, într-adevăr, dar aici e o chestiune de final de tranziție, plățile pentru măsurile de agromediu și agricultură ecologică, undeva la începutul lunii februarie vom avea acces la un fond de unde vom putea efectua plățile către fermieri și, bineînțeles, plățile pentru sprijinul cuplat în sectorul vegetal, sunt termene, de exemplu, până la 30 martie, la soia, lucernă, trebuie aduse documentele de procesare, doar după 30 martie putem discuta de plățile pe sprijin cuplat pe vegetal.

Începând cu luna februarie vor porni și plățile pentru Ajutoarele Naționale Tranzitorii, sector vegetal și sector zootehnic.

Raluca Creț

Articolul 97% din agricultorii mureșeni au primit integral subvențiile de la APIA apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
„Steaua fără nume”, sâmbătă, la Cinematograful „Amza Pellea” din Râşnov https://www.radiomures.ro/stiri/steaua-fara-nume-sambata-la-cinematograful-amza-pellea-din-rasnov.html Tue, 31 Jan 2023 10:44:52 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=1067647 Iubitorii de teatru sunt aşteptaţi sâmbătă, de la ora 18.00, la cinematograful Amza Pellea din Râşnov, la piesa „Steaua fără nume”, o montare clasică a unuia dintre marile texte ale dramaturgiei româneşti, de Mihail Sebastian. Trupa de teatru aparţine Şcolii Populare de Artă şi Meserii „Tiberiu Brădiceanu” din Braşov. Potrivit managerului de programe din cadrul […]

Articolul „Steaua fără nume”, sâmbătă, la Cinematograful „Amza Pellea” din Râşnov apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Iubitorii de teatru sunt aşteptaţi sâmbătă, de la ora 18.00, la cinematograful Amza Pellea din Râşnov, la piesa „Steaua fără nume”, o montare clasică a unuia dintre marile texte ale dramaturgiei româneşti, de Mihail Sebastian.

Trupa de teatru aparţine Şcolii Populare de Artă şi Meserii „Tiberiu Brădiceanu” din Braşov.

Potrivit managerului de programe din cadrul Fundației Comunitare Brașov, Simona Ciuraru, Cinematograful desfășoară un un proiect denumit ”Reinventăm Cinematograf Amza Pellea din Râşnov?”, parte din ”Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi.

„Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi” este un program coordonat la nivel naţional de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România şi implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Braşov.

Articolul „Steaua fără nume”, sâmbătă, la Cinematograful „Amza Pellea” din Râşnov apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Agent economic din Covasna amendat cu 60.000 de lei de Garda de Mediu https://www.radiomures.ro/stiri/agent-economic-din-covasna-amendat-cu-60-000-de-lei-de-garda-de-mediu.html Tue, 31 Jan 2023 10:41:38 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=1067627 Agent economic din Covasna amendat cu 60.000 de lei de Garda de Mediu Un agent economic din judeţul Covasna, specializat în tăierea şi rindeluirea lemnului, a fost amendat cu suma de 60.000 de lei de către Garda de Mediu, pentru lipsa autorizaţiei de mediu. Comisarii Gărzii au dispus, de asemenea, suspendarea activităţii firmei până la […]

Articolul Agent economic din Covasna amendat cu 60.000 de lei de Garda de Mediu apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Agent economic din Covasna amendat cu 60.000 de lei de Garda de Mediu

Un agent economic din judeţul Covasna, specializat în tăierea şi rindeluirea lemnului, a fost amendat cu suma de 60.000 de lei de către Garda de Mediu, pentru lipsa autorizaţiei de mediu.

Comisarii Gărzii au dispus, de asemenea, suspendarea activităţii firmei până la obţinerea autorizaţiei.

Controlul a fost efectuat împreună cu reprezentanţii IPJ Covasna şi ai Gărzii Forestiere Covasna pe baza Planului comun de acţiune pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor din fondul forestier „Scutul Pădurii”.

Comisarii Gărzii de Mediu Covasna au aplicat anul trecut 71 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 842.400 lei şi au suspendat activitatea a şapte firme care au încălcat reglementările privind protecţia mediului.

Articolul Agent economic din Covasna amendat cu 60.000 de lei de Garda de Mediu apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
DSU și Salvamont țin legătura cu cetățenii prin aplicații mobile noi https://www.radiomures.ro/stiri/dsu-si-salvamont-tin-legatura-cu-cetatenii-prin-aplicatii-mobile-noi.html Tue, 31 Jan 2023 10:40:28 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=1067607 Departamentul pentru Situații de Urgență a lansat, duminică, o versiune actualizată a aplicației prin care utilizatorii pot primi diverse tipuri de alerte, dar și alte informații utile. Aplicația a pornit în 2016, dar acum a fost adusă la necesitățile actuale. Printre noutățile introduse se află și un modul de raportare, prin care cetățenii pot veni […]

Articolul DSU și Salvamont țin legătura cu cetățenii prin aplicații mobile noi apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Departamentul pentru Situații de Urgență a lansat, duminică, o versiune actualizată a aplicației prin care utilizatorii pot primi diverse tipuri de alerte, dar și alte informații utile.

Aplicația a pornit în 2016, dar acum a fost adusă la necesitățile actuale.

Printre noutățile introduse se află și un modul de raportare, prin care cetățenii pot veni în sprijinul serviciilor de urgență, iar utilizatorii pot avea acces continuu la știri de ultimă oră, venite direct din partea tuturor structurilor cu competențe în gestionarea situațiilor de urgență, a declarat pentru Radio Tg.Mureș ofițerul de presă din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență, lt. Bogdan Toma:

Utilizatorii pot regăsi în versiunea actualizată a aplicației o hartă interactivă, în care se vor regăsi principalele puncte de interes pentru o situație de urgență, fie că ne referim la unități de primiri urgențe, la spitale, la defibrilatoare, cu mențiunea că această secțiune urmează să fie populată în curând, când defibrilatoarele vor fi montate. De asemenea, vor regăsi unități de poliție, unități de jandarmerie, unități de pompieri și alte informații utile. Există secțiunea dedicată deprinderii de noi cunoștințe, acolo utilizatorii vor găsi cursuri și cum se pot pregăti pentru intervenția în diferite situații de urgență.

O secțiune importantă este cea a alertelor, prin care se furnizează informații de ultim moment privind apariția unor fenomene periculoase.

Lt. Bogdan Toma,ofițerul de presă din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență, lt. Bogdan Toma:

Aplicația este gândită să transmită și notificări, mesaje de tip notificare, care vor apărea pe ecranele dispozitivelor mobile, fie că ne referim la avertizări meteo, așa cum a fost weekendul care tocmai a trecut, sau la situația drumurilor închise, cum s-a întâmplat sâmbătă și duminică, sau alte alerte pe care le considerăm oportune a fi distribuite către populație.

Și Serviciul Salvamont are o aplicație asemănătoare, numită chiar ”Salvamont”, indicată celor care pleacă pe munte și care, astfel, pot fi mai ușor localizați și contactați în caz de urgență.

Șeful Serviciului Salvamont Salvaspeo Mureș, Kovacs Robert:

Ce este important la această aplicație, nu numai avertizările se pot seta, de exemplu, este posibilitatea ca o persoană, când pornește în drumeție, normal că trebuie să aibă semnal și internet, poate face track-ul, deci automat, în dispeceratul național, se vede pe unde umblă persoana pe munte. Dacă se întâmplă ceva, există un buton care se numește SOS și care trimite spre dispeceratul național coordonatele unde se află persoana care este accidentată sau are orice fel de problemă, iar noi o putem contacta.

Aplicațiile DSU și Salvamont sunt disponibile atât pe telefoanele cu sistem de operare IOS , cât și Android, și pot fi descărcate gratuit.

Raluca Creț

Articolul DSU și Salvamont țin legătura cu cetățenii prin aplicații mobile noi apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
230.000 de curcani uciși din cauza gripei aviare, la Codlea https://www.radiomures.ro/stiri/230-000-de-curcani-ucisi-din-cauza-gripei-aviare-la-codlea.html Tue, 31 Jan 2023 10:38:02 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=1067577 Fermele nr 1, 2 și 5, aparținând aceleiași exploatații de curcani (Bravcod SRL) din Codlea, vor fi complet asanate până mâine, primul focar descoperit vineri (în 27 ianuarie) fiind lichidat, iar astăzi se face asanarea celui de-al doilea focar. Datele anchetei epidemiologice arată prezența virusului gripei aviare H5N1 în probele prelevate de la cele trei […]

Articolul 230.000 de curcani uciși din cauza gripei aviare, la Codlea apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Fermele nr 1, 2 și 5, aparținând aceleiași exploatații de curcani (Bravcod SRL) din Codlea, vor fi complet asanate până mâine, primul focar descoperit vineri (în 27 ianuarie) fiind lichidat, iar astăzi se face asanarea celui de-al doilea focar.

Datele anchetei epidemiologice arată prezența virusului gripei aviare H5N1 în probele prelevate de la cele trei ferme de curcani.

Între cele trei exploatații comerciale există un raport de cauzalitate, spun autoritățile, acestea utilizând în comun personalul, mijloacele de transport pentru furaje și pentru colectarea cadavrelor.Vestea bună este că o altă suspiciune la o fermă de pui din apropiere a fost infirmată astăzi.

Acum situația este sub control, a precizat pentru Radio Târgu Mureș vicepreședintele Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Dănuț Păle:

Putem să spunem că situația este sub control plecând de la ceea ce s-a întâmplat acolo, adică s-a acționat foarte energic. Avem și vești foarte bune, am avut o suspiciune și probele sunt negative. Se lucrează la asanarea a tot ceea ce este în zona de protecție, adică la fermele acelea de curcan iar ferma doi este neutralizată în totalitate… Peste 120.000 de capete de curcan sunt în cele două ferme și mai urmează a treia fermă de 103.000. Avem echipe deplasate și din alte județe, se face inspecție și în exploatațiile non-profesionale din localitățile din zona focarului, prin urmare, toată lumea este în tranșee.

Autoritățile mai spun că au fost luate măsuri severe de biosecuritate pentru ca, după ce virusul va fi eliminat prin uciderea păsărilor din cele trei focare, celelalte exploatații de păsări din apropiere să fie în siguranță.

Virusul gripei aviare face ravagii în toată Europa de mai bine de o jumătate de an, dar și pe alte continente. România se numără printre țările care stau cel mai bine la acest capitol, mai spune vicepreședintele ANSVSA, Dănuț Păle:

Avem foarte, foarte multe ferme bine dezvoltate, cu sisteme de biosecuritate puse la punct pentru că dacă facem o comparație cu alte țări care au fost pur și simplu măturate de această boală, pentru că ea evoluează cam de 6-7 luni. Toată Europa a fost afectată de gripa aviară, țările din Asia de Sud, America de Sud, America de Nord… deci, se dovedește că fermele noastre au capacitatea de a limita pătrunderea bolii pentru că avem un singur focar în fermă comercială pe când alte țări au câte 200-300 de focare în fermele industriale.

Avicultura sau creșterea păsărilor are o pondere foarte mare în țara noastră. Fermele de păsări din România asigură, la această dată, 80% din necesarul intern de carne de pasăre, restul fiind asigurat din import.

Cristina Bulbescu

Articolul 230.000 de curcani uciși din cauza gripei aviare, la Codlea apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Lansare de carte la Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov https://www.radiomures.ro/stiri/lansare-de-carte-la-muzeul-casa-muresenilor-brasov.html Tue, 31 Jan 2023 10:34:15 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=1067547 Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov, găzduiește joi de la ora 14.00, lansarea volumului „Eu sunt Șerban Lupu – violonistul călător – în dialog cu Steluța Pestrea Suciu”, o carte care luminează un destin topit în muzică, destinul brașoveanului Șerban Lupu, muzicianul complet de talie internațională. Cititorul descoperă atât omul, cât și violonistul care își trăiește incandescent […]

Articolul Lansare de carte la Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov, găzduiește joi de la ora 14.00, lansarea volumului „Eu sunt Șerban Lupu – violonistul călător – în dialog cu Steluța Pestrea Suciu”, o carte care luminează un destin topit în muzică, destinul brașoveanului Șerban Lupu, muzicianul complet de talie internațională.

Cititorul descoperă atât omul, cât și violonistul care își trăiește incandescent amintirile, știe să povestească despre experiențe și oameni care i-au marcat viața, despre ingredientele succesului, despre misterul muzicii, despre renunțări și efort. Toate având un numitor comun: creativitate, libertate de gândire, cultură, talent. O perspectivă captivantă asupra vieții.

Evenimentul va fi completat cu prezentarea publică a Marelui Arbore Genealogic al Familiei Rațiu de Noșlac realizat de Ioan Gheorghe Rațiu, familie din care face parte și marele violonist.

Alina Andrei

Articolul Lansare de carte la Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
S-a deschis pârtia mică de schi din staţiunea Şugaş Băi, Covasna https://www.radiomures.ro/stiri/s-a-deschis-partia-mica-de-schi-din-statiunea-sugas-bai-covasna.html Tue, 31 Jan 2023 10:17:14 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=1067527 Față de alți ani, inaugurarea de duminică a pârtiei de 250 de metri s-a realizat cu o întârziere de cel puțin o lună, din cauza temperaturilor ridicate și a lipsei zăpezii. Dovadă că pârtia mare, de 700 de metri, nu va fi deschisă publicului mai devreme de o săptămână, după ce vor fi puse în […]

Articolul S-a deschis pârtia mică de schi din staţiunea Şugaş Băi, Covasna apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Față de alți ani, inaugurarea de duminică a pârtiei de 250 de metri s-a realizat cu o întârziere de cel puțin o lună, din cauza temperaturilor ridicate și a lipsei zăpezii.

Dovadă că pârtia mare, de 700 de metri, nu va fi deschisă publicului mai devreme de o săptămână, după ce vor fi puse în funcțiune tunurile de zăpadă, a explicat pentru Radio Tg.Mureș Bodor Lorand, directorul SEPSI ReKreativ, firma ce administrează stațiunea :

La Șugaș Băi avem două pârtii, ambele cu nocturnă, una de 250 de metri lungime și cea mare de 700 de metri. Deocamdată, cu zăpadă artificială am reușit să deschidem pârtia mică unde urcarea costă 12 lei, 6 lei cu reducere pentru cei Sepsi-card și familii numeroase 3 lei. Pentru copii între 5-18 ani şi persoanele de peste 60 de ani, preţul este de 9 lei, sau 5 lei cu Sepsi Card, respectiv 3 lei pentru posesorii de carduri pentru familii numeroase. Programul este, în timpul săptămânii între orele 15.00 și 20.00, vineri între 15.00 și 21.00 iar în weekend și pe perioada vacanțelor dimineața de la ora 9.00 până la ora 21.00.

Administratorul pârtiei, Sepsi ReKreativ, anunță că deocamdată bariera instalată la intrarea în staţiune nu va fi pusă în funcţiune.

Valeriu Russu

Articolul S-a deschis pârtia mică de schi din staţiunea Şugaş Băi, Covasna apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Dirijorul american John Axelrod, Alexandru Tomescu (vioară) și Răzvan Popovici (violă), la Sala Radio https://www.radiomures.ro/stiri/dirijorul-american-john-axelrod-alexandru-tomescu-vioara-si-razvan-popovici-viola-la-sala-radio.html Tue, 31 Jan 2023 09:08:10 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=1067497 Dirijorul american John Axelrod – dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice din Kyoto (Japonia) și dirijor șef al Orchestrei Simfonice București, se va afla vineri, 3 februarie (ora 19:00) la pupitrul Orchestrei Naționale Radio, într-un concert special Mozart/Ceaikovski. Acesta a răspuns invitației de a-l înlocui, în ultimul moment, pe dirijorul francez Frédéric Chaslin, care nu poate veni la București din […]

Articolul Dirijorul american John Axelrod, Alexandru Tomescu (vioară) și Răzvan Popovici (violă), la Sala Radio apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>

Dirijorul american John Axelrod – dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice din Kyoto (Japonia) și dirijor șef al Orchestrei Simfonice București, se va afla vineri, 3 februarie (ora 19:00) la pupitrul Orchestrei Naționale Radio, într-un concert special Mozart/Ceaikovski. Acesta a răspuns invitației de a-l înlocui, în ultimul moment, pe dirijorul francez Frédéric Chaslin, care nu poate veni la București din motive de sănătate.

Evenimentul de la Sala Radio se va deschide cu Mozart – Simfonia concertantă în Mi bemol major, pentru vioară, violă și orchestră. Lucrarea va fi interpretată, în ipostază solistică, de doi mari muzicieni români: Alexandru Tomescu (vioară) – solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România și Răzvan Popovici (violă) – inițiator și director executiv al Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo.

Concertul aduce în fața publicului și celebra Simfonie nr. 6 – Patetica, ultima creație semnată de Ceaikovski, a cărei premieră absolută a fost dirijată de compozitor la Sankt Petersburg (1893), cu doar câteva zile înainte de trecerea sa în neființă.

John Axelrod a absolvit Universitatea Harvard (1988) și a fost pregătit personal de Leonard Bernstein în 1982. A studiat la Conservatorul din Sankt Petersburg (cu Ilya Musin) – 1996 și a fost îndrumat de Christoph Eschenbach din 1997 până în 2000, când și-a făcut debutul ca dirijor-asistent pentru producția operei Parisfal, la celebrul festival internațional de la Bayreuth. Începând din 1996, John Axelrod a dirijat peste 175 de orchestre, 35 de opere și 60 de premiere mondiale. Și-a construit astfel un profil ca unul dintre cei mai importanți dirijori ai timpului nostru, activitatea sa însemnând colaborări cu orchestre și companii de operă din întreaga lume. În 2020, a primit premiul Special Achievement Award din partea International Classical Music Awards, pentru contribuțiile și interpretările sale remarcabile.

În 2014, John Axelrod a fost ales director artistic și muzical al Orchestrei Simfonice Regale din Sevilla (ROSS). Printre alte poziții pe care le-a ocupat sunt cele de dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice din Milano (LaVerdi), director muzical al Orchestre National des Pays de la Loire, director muzical și dirijor principal al Orchestrei Simfonice și al Teatrului din Lucerna, dirijor principal al ansamblului Sinfonietta Cracovia. Printre relațiile sale de lungă durată se numără colaborările cu NDR Sinfonieorchester Hamburg (Filarmonica Elbe), Gewandhausorchester Leipzig, Filarmonica della Scala, Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI Torino, Orchestra Teatrului La Fenice din Veneția, Orchestre de Paris, Orchestra Simfonică Radio din Danemarca, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra Mozarteum din Salzburg și Orchestra Mariinski – Rusia. În Statele Unite, a dirijat Orchestra Simfonică din Chicago, Filarmonica din Los Angeles și Orchestra din Philadelphia. Recent, John Axelrod și-a făcut debutul de succes cu Orchestra Simfonică Radio Bavareză și cu Orchestra Metropolitană din Tokyo. Este constant invitat să dirijeze pe scena marilor festivaluri, ca Festivalul Enescu, cele de la Salzburg, Montreux Jazz, Schleswig Holstein etc.

După o carieră bogată realizată în Europa și în lume, presărată cu evenimente prezentate în săli precum Théâtre des Champs Elysées – Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokio, sub bagheta unor dirijori de renume precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach, Alexandru Tomescu a revenit în România, unde s-a implicat în organizarea unor turnee naţionale de muzică clasică, realizate exclusiv din fonduri private.

A devenit protagonistul unor evenimente–pilot în lumea muzicală românească: a cântat pe Stradivarius într-o staţie de metrou, pentru a dovedi că există o însemnată receptivitate pentru muzica de calitate și într-o pădure pentru a milita împotriva exploatării iraţionale a domeniului forestier, a interpretat în faţa unei case în ruine, pentru a stopa distrugerea clădirilor aflate în Patrimoniul Naţional, a cântat cu scopul adunării de fonduri pentru Asociaţia Nevăzătorilor din România sau pentru protezarea auditivă a copiilor cu deficienţe de auz. Este printre primii artişti care şi-au făcut o misiune din a duce muzica clasică în oraşe româneşti în care nu există filarmonici.

Solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, Alexandru Tomescu nu se rezumă doar la a interpreta în faţa publicului său, ci cultivă un dialog intens cu acesta, fie de pe scenă, explicând ceea ce cântă, fie prin interviurile pe care le acordă la televiziunile şi radiourile de specialitate. Fie că vocea sa se aude la Radio România Muzical sau la Radio Guerrilla, fie că vorbele sale sunt tipărite în Dilema Veche sau în revista Viva!, el explică ce înseamnă să fii artist în România secolului XXI.

Angajamentul pe care şi l-a asumat în momentul în care a primit în folosință vioara Stradivarius Elder-Voicu, în 2007, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument și îl îndeplinește cu succes.

Răzvan Popovici este cunoscutul iniţiator şi director executiv al Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo – Bucureşti, pe care l-a transformat într-o platformă culturală europeană de mare succes.

Născut la Bucureşti, într-o familie de muzicieni, şi-a început studiul violei cu tatăl său, Mugur Popovici. A studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg și a cântat ca solist alături de Orchestrele de Cameră din Köln și din Kobe, Orchestra Națională Radio, Filarmonica George Enescu București, Chaarts Chamber Artists – Zürich, Camerata Regală etc.

Este invitat la festivaluri din întreaga lume – Lucerne Festival, Wiener Festwochen, Festivalul Enescu, Kuhmo Festival, Shlomo Mintz Festival – Tucumán, Vivarte Festival – Moscova, Schwetzinger Festspiele, Spoleto Festival, Ferrarra Musica, Europalia Festival, Festival Academy Budapest ș.a. Printre sălile în care a cântat se numără Carnegie Hall din New York, Suntory Hall din Tokio, Concertgebow Amsterdam, Konzerthaus şi Musikverein din Viena, South Bank și Wigmore Hall din Londra, YMCA din Ierusalim, Bozar din Bruxelles, Kennedy Center of Performing Arts din Washinghton sau Gasteig din München.

Răzvan concertează în întreaga lume și ca membru al Ansamblului Raro, alături de care a lansat până în prezent 9 discuri apreciate internațional. Cel mai recent album, intitulat Impressions d’enfance – Music by George Enescu, a fost lansat în aprilie 2022, la Bruxelles.

O experienţă benefică pentru cariera sa a constituit-o participarea sa ca instrumentist în Orchestra Filarmonicii din Berlin, în perioada 2000-2001. Răzvan a fost, de asemenea, prim-violist invitat al Filarmonicii din Essen, al orchestrelor de cameră din München, Köln şi Kobe, al Filarmonicii de Cameră din Salzburg şi al Gstaad Festival Orchestra.

Răzvan este iniţiatorul şi directorul executiv al Festivalului Chiemgauer Musikfruhling din Traunstein, Germania, care celebrează în acest an 20 ani de existență. Între 2006-2008 a fost directorul artistic al seriei de concerte de muzică de cameră Pèlerinages, care se desfășura în binecunoscuta Residenz din München. În stagiunea 2015/16, a fost directorul artistic al seriei de concerte de muzică de cameră DA CAPO – ARCUB Chamber Music Series, derulate în Hanul Gabroveni – Bucureşti. În 2019, a devenit coordonatorul general al Festivalului Europalia de la Bruxelles.

Răzvan Popovici prezintă constant cursuri de măiestrie în Europa, Japonia și America de Sud, dar și în cadrul proiectului educativ SoNoRo Interferențe sau al Fundației Villa Musica din Schloss Engers/Mainz. Din 2018, este profesor invitat al Conservatorului Regal din Antwerp, Belgia.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, dar și live online pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021.314.6800). Programul casei de bilete, pe www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro, dar și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

Articolul Dirijorul american John Axelrod, Alexandru Tomescu (vioară) și Răzvan Popovici (violă), la Sala Radio apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Sibiu: Trei bărbaţi transportaţi la spital în urma unui accident rutier de pe DN14, în Ruşi https://www.radiomures.ro/stiri/sibiu-trei-barbati-transportati-la-spital-in-urma-unui-accident-rutier-de-pe-dn14-in-rusi.html Tue, 31 Jan 2023 09:06:35 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=1067467 Trei bărbaţi au fost transportaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, fiind răniţi într-un accident rutier produs din cauza unei depăşiri, în această dimineaţă, pe DN 14, la ieşirea din localitatea Ruşi, au anunţat Poliţia, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) şi Serviciul de Ambulanţă Judeţean Sibiu. Bărbaţii, cu vârste între 24 şi […]

Articolul Sibiu: Trei bărbaţi transportaţi la spital în urma unui accident rutier de pe DN14, în Ruşi apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Trei bărbaţi au fost transportaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, fiind răniţi într-un accident rutier produs din cauza unei depăşiri, în această dimineaţă, pe DN 14, la ieşirea din localitatea Ruşi, au anunţat Poliţia, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) şi Serviciul de Ambulanţă Judeţean Sibiu. Bărbaţii, cu vârste între 24 şi 44 de ani, au suferit diferite traumatisme.

Din primele cercetări s-a stabilit că, în timp ce conducea un autoturism dinspre Mediaş spre Sibiu, un medieşan în vârstă de 48 de ani s-a angajat în depăşirea unui alt vehicul, a pătruns pe contrasens şi a intrat în coliziune frontală cu un autoturism condus din sens opus de către un bărbat în vârstă de 33 de ani, din judeţul Mureş.

Cercetările continuă în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul rutier, precizează IPJ Sibiu.

Articolul Sibiu: Trei bărbaţi transportaţi la spital în urma unui accident rutier de pe DN14, în Ruşi apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Strat de zăpadă de peste un metru şi jumătate în zona turistică Bâlea Lac https://www.radiomures.ro/stiri/strat-de-zapada-de-peste-un-metru-si-jumatate-in-zona-turistica-balea-lac.html Tue, 31 Jan 2023 09:04:21 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=1067447 Stratul de zăpadă măsoară 160 de centimetri la peste 2.000 de metri altitudine, în zona turistică Bâlea Lac din Munţii Făgăraş, unde accesul este posibil doar cu telecabina, potrivit meteorologilor sibieni. În zona de munte a judeţului Sibiu, la peste 1.700 de metri altitudine este Cod galben de viscol, arată o atenţionare emisă de meteorologii […]

Articolul Strat de zăpadă de peste un metru şi jumătate în zona turistică Bâlea Lac apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Stratul de zăpadă măsoară 160 de centimetri la peste 2.000 de metri altitudine, în zona turistică Bâlea Lac din Munţii Făgăraş, unde accesul este posibil doar cu telecabina, potrivit meteorologilor sibieni.

În zona de munte a judeţului Sibiu, la peste 1.700 de metri altitudine este Cod galben de viscol, arată o atenţionare emisă de meteorologii sibieni.

La Bâlea Lac nu există pârtii amenajate. În judeţul Sibiu, pârtii sunt în staţiunea Păltiniş din Munţii Cindrel, unde stratul de zăpadă măsoară 36 de centimetri. Accesul la Păltiniş se poate face pe drumul judeţean care leagă municipiul Sibiu de staţiune.

Articolul Strat de zăpadă de peste un metru şi jumătate în zona turistică Bâlea Lac apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Atenţionare meteo de viscol în zona de munte. Sunt vizate 12 judeţe https://www.radiomures.ro/stiri/atentionare-meteo-de-viscol-in-zona-de-munte-sunt-vizate-12-judete.html Tue, 31 Jan 2023 09:01:42 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=1067427 Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, astăzi, o atenţionare meteo Cod galben de viscol în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, la peste 1.700 de metri, care va fi în vigoare până mâine la prânz. Potrivit ANM, începând din această dimineață până mâine la ora 12:00, vor fi perioade cu viscol (, zăpada va fi spulberată, […]

Articolul Atenţionare meteo de viscol în zona de munte. Sunt vizate 12 judeţe apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, astăzi, o atenţionare meteo Cod galben de viscol în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, la peste 1.700 de metri, care va fi în vigoare până mâine la prânz.

Potrivit ANM, începând din această dimineață până mâine la ora 12:00, vor fi perioade cu viscol (, zăpada va fi spulberată, iar vizibilitatea redusă.

Judeţele ce se vor afla sub Codul galben de viscol sunt: Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Hunedoara, Vâlcea, Alba, Sibiu, Braşov, Argeş, Dâmboviţa, Prahova şi Buzău.

Articolul Atenţionare meteo de viscol în zona de munte. Sunt vizate 12 judeţe apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
DRDP continuă să deszăpezească drumurile naţionale din Braşov şi Covasna, unde ninge abundent https://www.radiomures.ro/stiri/drdp-continua-sa-deszapezeasca-drumurile-nationale-din-brasov-si-covasna-unde-ninge-abundent.html Tue, 31 Jan 2023 07:26:31 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=1067397 Utilajele de deszăpezire ale Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov continuă să acţioneze pe tronsoanele de drumuri naţionale din judeţele Braşov şi Covasna, zone în care ninge abundent în continuare, după ce, în cursul nopţii, au fost împrăştiate peste 700 de tone de material antiderapant, au informat reprezentanţii Direcţiei. În decursul nopţii, aproximativ […]

Articolul DRDP continuă să deszăpezească drumurile naţionale din Braşov şi Covasna, unde ninge abundent apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Utilajele de deszăpezire ale Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov continuă să acţioneze pe tronsoanele de drumuri naţionale din judeţele Braşov şi Covasna, zone în care ninge abundent în continuare, după ce, în cursul nopţii, au fost împrăştiate peste 700 de tone de material antiderapant, au informat reprezentanţii Direcţiei.

În decursul nopţii, aproximativ 150 de utilaje dotate cu lamă şi răspânditor de sare au patrulat pe şoselele din Braşov, Covasna, Sibiu, Harghita şi Mureş.

În această dimineaţă, potrivit sursei citate, carosabilul era umed în cea mai mare parte din aria de competenţă a DRDP Braşov, excepţie făcând zonele de la Bâlea Cascadă – Cârţişoara, din judeţul Sibiu, unde zăpada frământată ajungea la 1-3 cm, şi Zagon – Barcani, din judeţul Covasna, unde era zăpadă tasată de 3-4 cm.

Articolul DRDP continuă să deszăpezească drumurile naţionale din Braşov şi Covasna, unde ninge abundent apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>