Radio Romania Targu Mures https://www.radiomures.ro Radio Tg.-Mureș rămâne un radio de cuvânt și în acest sezon! Wed, 05 Oct 2022 10:58:41 +0000 ro-RO hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.6.1 Guvernul plafonează preţul la lemnele de foc https://www.radiomures.ro/stiri/guvernul-plafoneaza-pretul-la-lemnele-de-foc.html Wed, 05 Oct 2022 10:51:59 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=936797 Guvernul va plafona la 400 lei preţul pe metrul cub de lemne de foc, a anunţat, azi, premierul Nicolae Ciucă, care a menţionat că această măsură este aşteptată de milioane de români. Potrivit acestuia, toţi românii trebuie să treacă cu bine iarna care vine. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a subliniat că este […]

Articolul Guvernul plafonează preţul la lemnele de foc apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Guvernul va plafona la 400 lei preţul pe metrul cub de lemne de foc, a anunţat, azi, premierul Nicolae Ciucă, care a menţionat că această măsură este aşteptată de milioane de români. Potrivit acestuia, toţi românii trebuie să treacă cu bine iarna care vine.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a subliniat că este nevoie de această măsură de protecţie pentru cetăţeni, la fel ca în cazul energiei electrice şi gazelor naturale.

Alina Andrei

Articolul Guvernul plafonează preţul la lemnele de foc apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Centrala nucleară Zaporojie va funcţiona sub supravegherea agenţiilor ruse de profil, anunţă Moscova https://www.radiomures.ro/stiri/centrala-nucleara-zaporojie-va-functiona-sub-supravegherea-agentiilor-ruse-de-profil-anunta-moscova.html Wed, 05 Oct 2022 10:49:46 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=936777 Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a anunţat azi că centrala nucleară Zaporojie din Ucraina va funcţiona sub supravegherea agenţiilor ruse de profil, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anexat oficial regiunea Zaporojie la sfârşitul săptămânii trecute, informează agenţia rusă RIA Novosti, preluată de Reuters. O altă agenţie de presă rusă, TASS, a informat că […]

Articolul Centrala nucleară Zaporojie va funcţiona sub supravegherea agenţiilor ruse de profil, anunţă Moscova apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a anunţat azi că centrala nucleară Zaporojie din Ucraina va funcţiona sub supravegherea agenţiilor ruse de profil, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anexat oficial regiunea Zaporojie la sfârşitul săptămânii trecute, informează agenţia rusă RIA Novosti, preluată de Reuters.

O altă agenţie de presă rusă, TASS, a informat că Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, va întreprinde o vizită la Moscova în zilele următoare, pentru a discuta despre situaţia de la centrală.

Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare de acest tip din Europa, este în continuare exploatată de angajaţi ucraineni, iar Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente în imediata apropiere.

Alina Andrei

Articolul Centrala nucleară Zaporojie va funcţiona sub supravegherea agenţiilor ruse de profil, anunţă Moscova apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
CJ Harghita: Aproximativ 30.000 de copii beneficiază de Programul ‘Cornul, merele şi laptele în şcoli’ https://www.radiomures.ro/stiri/cj-harghita-aproximativ-30-000-de-copii-beneficiaza-de-programul-cornul-merele-si-laptele-in-scoli.html Wed, 05 Oct 2022 10:47:32 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=936757 Aproximativ 30.000 de copii din Harghita beneficiază de Programul ‘Cornul, merele şi laptele în şcoli’, care a devenit funcţional la începutul săptămânii, a anunţat Consiliul Judeţean. Potrivit unui comunicat al instituţiei, au fost semnate contractele renegociate cu furnizorii din cadrul Programul ‘Cornul, merele şi laptele în şcoli’, iar aprovizionarea cu produse lactate, de panificaţie şi […]

Articolul CJ Harghita: Aproximativ 30.000 de copii beneficiază de Programul ‘Cornul, merele şi laptele în şcoli’ apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Aproximativ 30.000 de copii din Harghita beneficiază de Programul ‘Cornul, merele şi laptele în şcoli’, care a devenit funcţional la începutul săptămânii, a anunţat Consiliul Judeţean.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, au fost semnate contractele renegociate cu furnizorii din cadrul Programul ‘Cornul, merele şi laptele în şcoli’, iar aprovizionarea cu produse lactate, de panificaţie şi fructe a început în toate localităţile din judeţ.

Sursa citată precizează că acordul-cadru semnat anterior este valabil până în 2023, dar contractele au fost renegociate pe fondul modificării preţurilor.

Aprovizionarea cu produse lactate este asigurată de două firme cunoscute din judeţ, iar majoritatea produselor de panificaţie, respectiv circa 27.000 de chifle pe zi, sunt furnizate de principala societate de panificaţie din Harghita.

În nordul Harghitei, livrarea produselor de panificaţie este făcută de o firmă din afara judeţului. De asemenea, şi fructele sunt furnizate de două firme din alte judeţe.

Andrei Alina

Articolul CJ Harghita: Aproximativ 30.000 de copii beneficiază de Programul ‘Cornul, merele şi laptele în şcoli’ apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Dezvoltarea tehnologică cu sisteme inteligente, tema conferinței Inter-Eng 2022 de la Tg.Mureş https://www.radiomures.ro/stiri/dezvoltarea-tehnologica-cu-sisteme-inteligente-tema-conferintei-inter-eng-2022-de-la-tg-mures.html Wed, 05 Oct 2022 10:42:42 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=936717 Invitați din 10 țări vor participa, pe 6 şi 7 octombrie, la sediul Facultății de Inginerie și Tehnologia Informației din UMFST Tg. Mureș, la ediția a XVI-a a conferinței internaționale „Interdisciplinaritatea în Inginerie”. Ediţia din acest an este organizată în parteneriat cu Academia de Ştiinţe Tehnice din România, Universitatea McMaster din Canada şi Universitatea Zagazig […]

Articolul Dezvoltarea tehnologică cu sisteme inteligente, tema conferinței Inter-Eng 2022 de la Tg.Mureş apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Invitați din 10 țări vor participa, pe 6 şi 7 octombrie, la sediul Facultății de Inginerie și Tehnologia Informației din UMFST Tg. Mureș, la ediția a XVI-a a conferinței internaționale „Interdisciplinaritatea în Inginerie”.

Ediţia din acest an este organizată în parteneriat cu Academia de Ştiinţe Tehnice din România, Universitatea McMaster din Canada şi Universitatea Zagazig din Egipt.

Decanul Facultății de Inginerie și Tehnologia Informației, Liviu Moldovan, a precizat că vor fi prezentate 76 de lucrări științifice:

Mottoul conferinței este „Modele și sisteme inteligente disponibile producției moderne pentru o viitoare recuperare și dezvoltare tehnologică durabilă, rezistente la condiții neașteptate și excepționale”. E un topic inclus în conceptul de industrie afectată de pandemie, deci modalitățile de recâștigare a terenului tehnologic și reajungerea la nivelurile anterioare, atât a cercetării științifice, a producției industriale cât și a transferului tehnologic de la universități către întreprinderile care au grad ridicat de inovare.

Liviu Moldovan a mai spus că notorietatea internațională a conferinței a crescut mai ales în ultimii 8 ani, de când este indexată în baze de date prestigioase, precum Clarivate SUA și Scopus.

Lucrările sunt publicate în format Open Acces, în prestigioasa revistă Lecture Notes in Networks and Systems.

Valeriu Russu

Articolul Dezvoltarea tehnologică cu sisteme inteligente, tema conferinței Inter-Eng 2022 de la Tg.Mureş apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Mai multe ONG-uri pregătesc un marș la nivel național pentru protecția femeilor https://www.radiomures.ro/stiri/mai-multe-ong-uri-pregatesc-un-mars-la-nivel-national-pentru-protectia-femeilor.html Wed, 05 Oct 2022 10:31:11 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=936697 Marșul ”Împreună pentru siguranța femeilor” va avea loc pe 23 octombrie în mai multe județe din țară, inclusiv Sibiu, Brașov și Cluj și este organizat de rețeaua VIF- Violență împotriva femeilor. Sub sloganul ” Ne-am săturat de vorbe goale, vrem servicii sociale”, manifestația vrea să atragă atenția asupra problemei violenței împotriva femeilor din România. Coordonatoarea […]

Articolul Mai multe ONG-uri pregătesc un marș la nivel național pentru protecția femeilor apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Marșul ”Împreună pentru siguranța femeilor” va avea loc pe 23 octombrie în mai multe județe din țară, inclusiv Sibiu, Brașov și Cluj și este organizat de rețeaua VIF- Violență împotriva femeilor. Sub sloganul ” Ne-am săturat de vorbe goale, vrem servicii sociale”, manifestația vrea să atragă atenția asupra problemei violenței împotriva femeilor din România.

Coordonatoarea marșului din Brașov, Iolanda Beldianu, președinte al Asociației ”Pas Alternativ”:

Obiectivele, din păcate, sunt cam aceleași care au fost de câțiva ani încoace, și anume ideea de a avea finanțări fluente, consistente și consecvente a serviciilor sociale pentru victimele violenței. Avem nevoie de adăposturi, avem nevoie de servicii de urgență pentru victime. Un al doilea obiectiv ar fi extinderea brățărilor electronice pentru protecția vieții victimei, și chiar și a agresorului . E preventiv, până la urmă, acea brățară îl ajută și pe el.

Demersul organizațiilor din Rețeaua VIF pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor poate fi susținut prin semnarea petițiilor publice de pe site-ul oficial VIF sau prin donații.

Din rețeaua VIF fac parte organizațiile: Centrul FILIA (București), Asociația FRONT,  Pas Alternativ (Brașov),  Absorbante pentru toate (Iași), PATRIR (Cluj-Napoca), SPICC (Timișoara), E-Romanja (Bacău), etc.

Mai multe detalii pe https://violentaimpotrivafemeilor.ro/ sau pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/AsociatiaPasAlternativ/

Zosim Alexandra

Articolul Mai multe ONG-uri pregătesc un marș la nivel național pentru protecția femeilor apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
„Muzică de poveste”, cu Dana Ardelean https://www.radiomures.ro/stiri/muzica-de-poveste-cu-dana-ardelean-1245.html Wed, 05 Oct 2022 10:19:08 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=936657 Despre începuturile carierei lui James Brown, cântăreț de gospel într-o școală de corecție, despre „Felicitări, ai reușit!”, noua piesă ironică a trupei Vunk, despre un duet virtual de senzație în 1991 (Nat King Cole & Natalie Cole, cu „Unforgettable”), despre istețul cântec al lui Dan Manciulea „Doar săracii fură” (versuri Florin Dumitrescu) și alte povești […]

Articolul „Muzică de poveste”, cu Dana Ardelean apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Despre începuturile carierei lui James Brown, cântăreț de gospel într-o școală de corecție, despre „Felicitări, ai reușit!”, noua piesă ironică a trupei Vunk, despre un duet virtual de senzație în 1991 (Nat King Cole & Natalie Cole, cu „Unforgettable”), despre istețul cântec al lui Dan Manciulea „Doar săracii fură” (versuri Florin Dumitrescu) și alte povești asortate unei audiții muzicale impecabile.

Miercuri, 5 octombrie, după ora 15, la Radio Târgu Mureş, pe frecvențele 102,9 FM/98,9 FM/94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro.

Autor: Dana Ardelean

Editor: Corina Muntean

Articolul „Muzică de poveste”, cu Dana Ardelean apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Organizarea Institutului de Neuroștiințe de la UMFST Tg. Mureș va fi decisă luna viitoare https://www.radiomures.ro/stiri/organizarea-institutului-de-neurostiinte-de-la-umfst-tg-mures-va-fi-decisa-luna-viitoare.html Wed, 05 Oct 2022 09:28:31 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=936667 La începutul acestei săptămâni, Senatul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu Mureș a decis înființarea Institutului de Neuroștiințe în colaborare cu cercetătorii britanici care activează în universitatea târgumureșeană. British-Romanian Academic Institute of Neuroscience (BRAIN) este denumirea institutului care se dorește a fi un hub (spațiu) clinic de cercetare […]

Articolul Organizarea Institutului de Neuroștiințe de la UMFST Tg. Mureș va fi decisă luna viitoare apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
La începutul acestei săptămâni, Senatul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu Mureș a decis înființarea Institutului de Neuroștiințe în colaborare cu cercetătorii britanici care activează în universitatea târgumureșeană.

British-Romanian Academic Institute of Neuroscience (BRAIN) este denumirea institutului care se dorește a fi un hub (spațiu) clinic de cercetare și educație interdisciplinară.

Acesta este o consecință a activităților de cercetare din domeniu din ultimii 5 ani iar studenții vor beneficia de cursuri cu profesori internaționali.

Vor fi discipline pentru neuroştiinţele de bază precum neuroanatomie, neurogenetica, neuropatologia umană și experimentală, neurologia și neurochirurgia, integrând informatica, matematica-bioinformatica și radiologia-imagistica medicală.

Rectorul UMFST Târgu Mureș, prof.dr. Leonard Azamfirei:

Practic, acest institut vine să completeze preocupările pe care le avem în domeniul cardiovascular cu cel din domeniul neuroștiințelor. Institutul va avea o componentă multiplă, va fi una de cercetare fundamentală în care lideri vor fi mai ales cercetători din țările și universitățile cu care avem relații strânse de colaborare: Marea Britanie, Italia, Spania, dar și o parte de personalități care vor fi parte a acestui institut. Va avea o componentă de educație și va avea o componentă clinică de neurologie, neurochirurgie care se va regăsi în structura noului Spitalul Clinic Universitar George Emil Palade.

Beneficiile înființării Institutului academic de Neuroștiințe la Târgu Mureș se vor vedea pe termen scurt și mediu, precum crearea de noi biomarkeri de diagnostic și de prognostic eficienți și sensibili, terapii noi, inclusiv terapii genetice.

Institutul va fi unul autonom și va fi condus de specialiști din străinătate, mai spune rectorul universității, Leonard Azamfirei:

Va fi o creștere semnificativă a calității lucrărilor științifice care se fac în universitate și, foarte important, va fi un nivel foarte ridicat de îngrijire medicală pentru patologia neurologică în momentul în care spitalul va deveni funcțional. Urmează ca luna viitoare, board-ul Institutului să se întâlnească și să stabilească strategia de lucru, structurile administrative și activitățile care se vor desfășura pe termen mediu și scurt. Se știe cine este președintele acestui institut dar încă nu este publică această informație. Va fi din afara țării.

Noul centru de studiu și cercetare pentru neuroștiințe va permite organizarea de cursuri sub forma unor școli de vară postuniversitare pentru studenți internaționali, dar și proiecte de cercetare sponsorizate de parteneri industriali externi.

În plus, va fi înființat un program de cercetare de nivel doctoral în neuroştiinţe, accesibil la nivel internațional.

Cristina Bulbescu

Articolul Organizarea Institutului de Neuroștiințe de la UMFST Tg. Mureș va fi decisă luna viitoare apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Soarta fabricii de zahăr din Luduș încă se joacă https://www.radiomures.ro/stiri/soarta-fabricii-de-zahar-din-ludus-inca-se-joaca.html Wed, 05 Oct 2022 08:31:34 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=936637 Un grup de fermieri din nouă județe ale Transilvaniei, reuniți într-o asociație a cultivatorilor de sfeclă de zahăr, se întâlnește astăzi, la ora 12.00, cu patronatul Fabricii de zahăr din Luduș, în speranța că prin cumpărarea de acţiuni vor putea să evite închiderea ei. Cultivatorul mureșean de zahăr Teodor Aflat a declarat pentru RTM că […]

Articolul Soarta fabricii de zahăr din Luduș încă se joacă apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Un grup de fermieri din nouă județe ale Transilvaniei, reuniți într-o asociație a cultivatorilor de sfeclă de zahăr, se întâlnește astăzi, la ora 12.00, cu patronatul Fabricii de zahăr din Luduș, în speranța că prin cumpărarea de acţiuni vor putea să evite închiderea ei.

Cultivatorul mureșean de zahăr Teodor Aflat a declarat pentru RTM că are mandat de la Asociație să negocieze cumpărarea fabricii:

Astăzi, chiar acum sunt în drum spre Luduș avem întâlnire cu domnul director Francois Queva. Deci noi, tot ce ne-a cerut, vom încerca să motivăm că vom fi prompți, hotărâți, în a achita suma din înțelegere, de cumpărare a pachetului de acțiuni Tereos SA. Asta pentru ca fabrica de zahăr să funcționeze în continuare, pentru și în scopul care a fost construită.

Mai pesimist, liderul de sindicat din Fabrica de zăhăr Luduș, Ioan Trif, a declarat că grupul francez Tereos nu pare dispus să vândă fabrica, ci să o demoleze, iar cei 150 de angajați să fie disponibilizați.

Ioan Trif a mai spus că mâine va avea loc, în Franța, Consiliul de administrație al companiei Tereos care va lua decizia definitivă, de închidere sau de vindere a fabricii din Luduș:

Nu știu ce se poate rezolva, că le-a dat termen până astăzi să resolve ceva, pentru că mine e Consiliul de administrație în Franța. Și ei, când se încheie termenul de achitare a 75% din salarii către angajați, vom intra în preaviz și ne dau 10 salarii compensatorii. Toate deciuziile acestea depind de data de mâine. Ei trebuie să urmeze niște pași, să ducă actele la ITM, la forțele de muncă. Încă angajații își mai primesc banii, cei 75%, până la jumătatea lunii noiembrie.

În paralel, circa 400 de fermieri din nouă județe ale Transilvaniei reuniți într-o asociație a cultivatorilor de sfeclă de zahăr, au solicitat ministrului Agriculturii, Petre Daea, să salveze în ultimul moment fabrica de zahăr de la Luduș, judeţul Mureș.

Fermierii susțin că închiderea definitivă a fabricii va duce la dispariția unei culturi „de aur” pentru 400 de fermieri din județele Alba, Mureș, Cluj, Sibiu, Bistrița, Hunedoara, Harghita, Covasna și Brașov, care au cultivat în ultimii ani o suprafață de 7.000 – 8.000 de hectare anual.

Odată cu închiderea fabricii de la Luduş, România ar mai rămâne cu o singură fabrică de zahăr, la Roman (Neamț).

Valeriu Russu

Articolul Soarta fabricii de zahăr din Luduș încă se joacă apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Elevii și cadrele didactice sărbătoresc astăzi Ziua Internațională a Educației https://www.radiomures.ro/stiri/elevii-si-cadrele-didactice-sarbatoresc-astazi-ziua-internationala-a-educatiei.html Wed, 05 Oct 2022 08:26:17 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=936617 Astăzi toată lumea sărbătorește Ziua Internațională a Educației, iar angajații din învățământ și elevii au primit o zi liberă. Pentru cei mai mulți dintre profesori și învățători, profesoratul este o vocație, o chemare și o dăruire, dar presupune și luptă și sacrificii personale. Inspectorul școlar general al județului Mureș, Sabin Pășcan, a subliniat faptul că […]

Articolul Elevii și cadrele didactice sărbătoresc astăzi Ziua Internațională a Educației apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Astăzi toată lumea sărbătorește Ziua Internațională a Educației, iar angajații din învățământ și elevii au primit o zi liberă.

Pentru cei mai mulți dintre profesori și învățători, profesoratul este o vocație, o chemare și o dăruire, dar presupune și luptă și sacrificii personale.

Inspectorul școlar general al județului Mureș, Sabin Pășcan, a subliniat faptul că a fi dascăl înseamnă în special responsabilitate pentru destinele care urmează să fie modelate prin talentul pedagogic.

Meseria de dascăl este o profesie nobilă, iar cei care au ales să îmbrățișeze această meserie de aur, cred că au făcut-o, în primul rând, cu spiritul pasiunii, iar provocările zilelor noastre sunt ferm convins că îi ajută pe colegii mei să iasă din monotonie, să se readapteze cu ușurință noilor provocări. A fi dascăl în 2022, dincolo de faptul că reprezintă o provocare, este și o foarte mare responsabilitate.

După o viață de dascăl, Ioan Borgovan îi îndeamnă pe cei mai tineri în primul rând să se implice în meseria pe care și-au ales-o și să nu pornească pe drumul profesoratului dacă nu sunt atrași de acesta.

Eu, la începuturile carierei mele de dascăl am fost și într-un sat al județului, iar implicarea mea a fost maximă, pentru că întotdeauna o astfel de misiune trebuie să o duci la îndeplinire, să o ai bine conturată și să îți placă.

Cei care vor să devină profesori, trebuie în primul rând să iubească copiii și școala, este de părere președintele Sindicatului ”Spiru Haret” Mureș, Maria Rezi. Vocația trebuie să depășească lipsurile materiale cu care se confruntă învățământul românesc.

Dacă cineva își dorește, la ora aceasta, să fie dascăl, trebuie să și-o dorească din tot sufletul. În primul rând, trebuie să iubească tare copiii, să știe să se apropie de oameni, să îi placă școala. În același timp, trebuie să se gândească că salariile sunt mici și nu-i pot motiva din acest punct de vedere. Avem nevoie de dascăli tineri, pentru că foarte mulți dascăli se apropie de pensie și dacă ei vor, pe viitor, să aibă copii, trebuie să se gândească că și copiii viitorului nostru au nevoie de dascăli.

Ziua Internațională a Educației marchează semnarea, în 1966, a Recomandării UNESCO și a Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind statutul profesorilor.

Documentul este unul din cele care stau la baza conturării drepturilor și obligațiilor cadrelor didactice la nivel internațional.

Raluca Creț

Articolul Elevii și cadrele didactice sărbătoresc astăzi Ziua Internațională a Educației apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Recesiunea, inflația sau războiul tind să îi sperie pe cei care au afaceri sau care ar vrea să se lanseze acum pe piață https://www.radiomures.ro/stiri/recesiunea-inflatia-sau-razboiul-tind-sa-ii-sperie-pe-cei-care-au-afaceri-sau-care-ar-vrea-sa-se-lanseze-acum-pe-piata.html Wed, 05 Oct 2022 08:22:08 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=936587 Dar există soluții de idei de afaceri care merg bine în criză. Unii experți spun că și cu un buget mic te poți nișa pe un business care să atragă o clientelă fidelă. Experții sunt de părere că nu este cazul ca cei care au idei bune să renunțe la visul de a fi antreprenor […]

Articolul Recesiunea, inflația sau războiul tind să îi sperie pe cei care au afaceri sau care ar vrea să se lanseze acum pe piață apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Dar există soluții de idei de afaceri care merg bine în criză. Unii experți spun că și cu un buget mic te poți nișa pe un business care să atragă o clientelă fidelă.

Experții sunt de părere că nu este cazul ca cei care au idei bune să renunțe la visul de a fi antreprenor chiar dacă traversăm în prezent o perioadă de incertitudini de tot felul. Un bun exemplu este pandemia de Covid, când cei care au reușit să se plieze pe nevoile oamenilor din acea perioadă de criză, au avut profituri considerabile. Mulți au câștigat foarte bine din afacerile cu dezinfectanți, cu măști sau cu teste antigen.

Pe de altă parte, companiile din sistemul privat de sănătate au avut și ele de câștigat implicându-se în lupta împotriva pandemiei, iar acest lucru s-a văzut în creșterea valorii acțiunilor pe bursă. În prezent traversăm o criză energetică dublată de o inflație. Dar chiar și în aceste condiții, există idei bune care se pot transforma în afaceri de succes. Analistul economic Adrian Negrescu a precizat pentru Ziare.com care sunt afacerile care ar putea avea succes în aceste vremuri incerte din punct de vedere economic. Potrivit lui Negrescu, ”cele mai bune afaceri, în contextul inflației, sunt cele care consumă cele mai puține resurse și se adresează nevoilor de bază ale oamenilor”. Specialistul recomandă potențialilor întreprinzători să fie atenți la nevoile populației pentru că astfel vor atrage clienți pentru afacerile lor.

Cum banii sunt tot mai puțini, oamenii tind, în această perioadă, să se focuseze pe alimentele de bază, pe utilități și pe achizițiile sezoniere -haine, încălțăminte de iarnă, produse de încălzire etc. Micile magazine, de exemplu, își pot câștiga o clientelă stabilă dacă își adaptează ofertele la produsele de bază, de strictă necesitate, și încearcă să vină cu promoții sau cu plata la termen pentru clienți. Firmele care vând online își pot crește afacerile dacă oferă produse electrocasnice de încălzire sau iluminat care consuma mai puțin, având în vedere iureșul scumpirilor din energie. Logistica, livrările și transportul vor continua să fie business-uri cu potential, în condițiile unui plan de afaceri bine conturat și cu miză pe schimbările comportamentale de consum ale populației.

Un alt domeniu cu potențial de câștig îl reprezintă intermedierea logistică. Sunt din ce în ce mai multe firme care încearcă să scape de diverse bunuri în contextul măsurilor de restructurare a activității (de la utilaje de producție la stocuri de marfă). Intermedierea tranzacțiilor poate aduce un profit foarte bun”, precizează analistul Adrian Negrescu. La rîndul lor, și produsele tradiționale pot aduce profit pentru că românii vor să mănânce din ce în ce mai sănătos. Afacerile cu legume și fructe proaspete, cu brânzeturi naturale, cu băuturi, carne și alte produse tradiționale ar putea înregistra un avans semnificativ în condițiile în care rețelele de hipermarketuri vor renunța să mai comercializeze produse de calitate dar scumpe.

În esență, în astfel de perioade, se remarcă cei care au curaj, încredere și care se adaptează vremurile în care trăim, concluzionează Adrian Negrescu.

Autor: Virgil Natea

Editor: Corina Muntean

Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.

Articolul Recesiunea, inflația sau războiul tind să îi sperie pe cei care au afaceri sau care ar vrea să se lanseze acum pe piață apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Copilării, cu Veronica Ilie – Școala te face deștept https://www.radiomures.ro/stiri/copilarii-cu-veronica-ilie-scoala-te-face-destept.html Wed, 05 Oct 2022 06:55:59 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=936327 „Dacă citești mult devii cel mai deștept om de planetă” spun elevii de la școala gimnazială Al. Ioan Cuza. Au acasă cărți cu „șmecherii”, unde găsesc soluții pentru diverse probleme. De ziua mondială a educației i-au transmis câteva mesaje frumoase doamnei învățătoare, Anamaria Chirteș. Ascultă rubrica „Copilării”, de luni până vineri, în emisiunile „Bună dimineața, […]

Articolul Copilării, cu Veronica Ilie – Școala te face deștept apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
„Dacă citești mult devii cel mai deștept om de planetă” spun elevii de la școala gimnazială Al. Ioan Cuza. Au acasă cărți cu „șmecherii”, unde găsesc soluții pentru diverse probleme. De ziua mondială a educației i-au transmis câteva mesaje frumoase doamnei învățătoare, Anamaria Chirteș.

Ascultă rubrica „Copilării”, de luni până vineri, în emisiunile „Bună dimineața, Transilvania!”, „Pulsul zilei” și „Sens unic” iar duminică, în emisiunea „Weekend împreună”, între orele 9,00 și 10,00.

Suntem Radio Târgu Mureş, pe frecvențele 102,9 FM / 98,9 FM /94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro

Autor: Veronica Ilie

Editor: Corina Muntean

Articolul Copilării, cu Veronica Ilie – Școala te face deștept apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Handbaliștii steliști, eliminați și ei din EHF European League https://www.radiomures.ro/stiri/handbalistii-stelisti-eliminati-si-ei-din-ehf-european-league.html Wed, 05 Oct 2022 06:26:25 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=936537 România a fost reprezentată de o singură echipă în turul al doilea preliminar al Cupei EHF European League la handbal masculin – de CSA Steaua București. Celelalte trei, CS Minaur Baia Mare, CSM Constanța și AHC Potaissa Turda, au fost eliminate la debut. Steaua a evoluat contra maghiarilor de la Ferencváros Budapest, câștigând la numai […]

Articolul Handbaliștii steliști, eliminați și ei din EHF European League apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
România a fost reprezentată de o singură echipă în turul al doilea preliminar al Cupei EHF European League la handbal masculin – de CSA Steaua București. Celelalte trei, CS Minaur Baia Mare, CSM Constanța și AHC Potaissa Turda, au fost eliminate la debut.

Steaua a evoluat contra maghiarilor de la Ferencváros Budapest, câștigând la numai două goluri diferență, cu 33-31, primul meci – disputat marți, 27 septembrie, în Sala Polivalentă din București (FOTO, cu gazdele în roșu-albastru).

Returul a avut loc marți, 4 octombrie, la „Elek Gyula Arena” din Budapesta, unde ungurii s-au impus cu 35-31.

Învingătoarea dublei manșe, Ferencváros Budapest, s-a calificat în grupe, care se vor desfășura în intervalul 25 octombrie 2022 – 28 februarie 2023.

Optimile de finală se vor disputa în zilele de 21 și 28 martie, iar „sferturile” vor avea loc pe 11 și 18 aprilie. Turneul Final este programat în 27-28 mai 2023.

Septimiu Cioloboc

Articolul Handbaliștii steliști, eliminați și ei din EHF European League apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Asociaţia „Energia Inteligentă” a lansat ieri Pactul pentru Rezilienţa Energiei Curate în România https://www.radiomures.ro/stiri/asociatia-energia-inteligenta-a-lansat-ieri-pactul-pentru-rezilienta-energiei-curate-in-romania.html Wed, 05 Oct 2022 06:25:11 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=936507 Iniţiativa se doreşte a fi o invitaţie către autorităţi şi mediul privat pentru derularea unor programe şi campanii de conştientizare a necesităţii reducerii consumului de energie şi deschiderii către surse de energie curată. Preşedintele asociaţiei, Dumitru Chisăliţă, spune că reducerea consumului nu trebuie aplicată prin măsuri restrictive, ci prin eficientizare. Asociaţia a lansat şi un […]

Articolul Asociaţia „Energia Inteligentă” a lansat ieri Pactul pentru Rezilienţa Energiei Curate în România apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Iniţiativa se doreşte a fi o invitaţie către autorităţi şi mediul privat pentru derularea unor programe şi campanii de conştientizare a necesităţii reducerii consumului de energie şi deschiderii către surse de energie curată.

Preşedintele asociaţiei, Dumitru Chisăliţă, spune că reducerea consumului nu trebuie aplicată prin măsuri restrictive, ci prin eficientizare. Asociaţia a lansat şi un ghid pentru autorităţi, cu soluţii de economisire a energiei:

Dacă luăm o casă de aceeaşi dimensiune, aceeaşi geometrie, să spunem în aceleaşi condiţii climaterice de amplasare între România şi Germania, raportul este de 2 la 4 adică consumăm de 2 ori la 4 ori mai mult decât consum o casă din Germania. România are undeva 2,35 % un consum mediu mai mare de energie decât media europeană. Deci suntem de două mai energofagi la modul general decât este media europeană. Această reducere a consumului de energie trebuie să se bazeze pe eficienţă şi nu pe măsuri restrictive, pe măsuri care să restricţioneze condiţiile de viaţă, confortul în care sî-mi desfăşor activitatea.

Dumitru Chisăliţă a mai spus că facturile la electricitate şi gaze vor veni cu întârziere, oamenii urmând să fie nevoiţi să plătească dintr-o singură dată consumul pe două-trei luni.

Principalul motiv al întârzierilor îl constituie neadoptarea încă a unei forme finale a ordonanţei de urgenţă care să reglementeze măsurile de reducere a impactului crizei energetice.

Un anunţ în acest sens a fost făcut şi de directorul executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie, Dana Dărăban, care a confirmat că, pe lângă incertitudinea formei finale a respectivei ordonanţe, furnizorii nu au avut nici timp să-şi adapteze softurile de emitere a facturilor.

Ea sfătuieşte clienţii care vor primi o factură pe două-trei luni, şi pe care nu o pot plăti dintr-o singură dată, să discute cu furnizorul pentru eşalonarea plăţilor.

Articolul Asociaţia „Energia Inteligentă” a lansat ieri Pactul pentru Rezilienţa Energiei Curate în România apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Monastir, fără românce https://www.radiomures.ro/stiri/monastir-fara-romance.html Wed, 05 Oct 2022 06:22:26 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=936467 Elena-Gabriela Ruse (FOTO) a părăsit, încă de la debut, turneul feminin de tenis de la Monastir, din Tunisia, fiind învinsă cu 6-1, 6-3 de rusoaica Evgeniya Rodina – marți, 4 octombrie. Cu a zi mai devreme, tot în primul tur, Jaqueline Cristian a cedat cu 1-6, 1-6 în fața belgiencei Elise Mertens – favorită numărul […]

Articolul Monastir, fără românce apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Elena-Gabriela Ruse (FOTO) a părăsit, încă de la debut, turneul feminin de tenis de la Monastir, din Tunisia, fiind învinsă cu 6-1, 6-3 de rusoaica Evgeniya Rodina – marți, 4 octombrie.

Cu a zi mai devreme, tot în primul tur, Jaqueline Cristian a cedat cu 1-6, 1-6 în fața belgiencei Elise Mertens – favorită numărul 5, astfel că România nu mai are nicio reprezentantă în competiția nord-africană.

Turneul „Jasmin Open Monastir” este de categorie WTA250, se desfășoară pe o suprafață dură, între 3-9 octombrie, și beneficiază de premii ce totalizează 251.750 $.

Septimiu Cioloboc

Articolul Monastir, fără românce apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
OUG privind plafonarea preţului de lemn de foc va fi discutată în şedinţa de Guvern de astăzi https://www.radiomures.ro/stiri/oug-privind-plafonarea-la-500-de-lei-a-pretului-pentru-un-metru-cub-de-lemn-de-foc-va-fi-discutata-in-sedinta-de-guvern-de-astazi.html Wed, 05 Oct 2022 06:21:11 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=936447 Ordonanţa de urgenţă privind plafonarea la 500 de lei a preţului pentru un metru cub de lemn de foc va fi discutată în şedinţa de Guvern de astăzi Potrivit documentului, se mai plafonează preţurile finale pentru brichetele de foc la maximum 1.500 de lei tona şi pentru peletele din lemn la 2.000 de lei pe […]

Articolul OUG privind plafonarea preţului de lemn de foc va fi discutată în şedinţa de Guvern de astăzi apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Ordonanţa de urgenţă privind plafonarea la 500 de lei a preţului pentru un metru cub de lemn de foc va fi discutată în şedinţa de Guvern de astăzi

Potrivit documentului, se mai plafonează preţurile finale pentru brichetele de foc la maximum 1.500 de lei tona şi pentru peletele din lemn la 2.000 de lei pe tonă. Toate aceste valori includ TVA.

De prevederile legii vor beneficia persoanele fizice, unităţile de învăţământ publice şi private, furnizorii de servicii sociale, unităţile administrativ-teritoriale, precum şi cele de cult.

Măsurile se vor aplica până la data de 31 martie 2023.

În ţara noastră peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate.

Articolul OUG privind plafonarea preţului de lemn de foc va fi discutată în şedinţa de Guvern de astăzi apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>