Radio Romania Targu Mures https://www.radiomures.ro Radio Tg.-Mureș rămâne un radio de cuvânt și în acest sezon! Tue, 27 Jul 2021 14:14:23 +0000 ro-RO hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.6.1 CFR reduce viteza trenurilor în zonele unde temperatura va atinge 39 de grade https://www.radiomures.ro/stiri/cfr-reduce-viteza-trenurilor-in-zonele-unde-temperatura-va-atinge-39-de-grade.html Tue, 27 Jul 2021 13:49:56 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=485107 Viteza trenurilor de călători și de marfă se va reduce cu 20-30 de km pe oră, de mâine și până la sfârșitul săptămânii, pentru ca transportul feroviar să se desfășoare în siguranță în zonele unde temperatura va atinge 39 de grade, a anunțat CFR Infrastructură. Măsura va fi impusă doar atunci când, la nivelul liniei, […]

Articolul CFR reduce viteza trenurilor în zonele unde temperatura va atinge 39 de grade apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Viteza trenurilor de călători și de marfă se va reduce cu 20-30 de km pe oră, de mâine și până la sfârșitul săptămânii, pentru ca transportul feroviar să se desfășoare în siguranță în zonele unde temperatura va atinge 39 de grade, a anunțat CFR Infrastructură. Măsura va fi impusă doar atunci când, la nivelul liniei, temperatura va depăși 50 de grade și există risc de dilatare.

Şi Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere avertizează că sunt posibile restricții de circulație din cauza caniculei. Acestea vor fi adoptate pentru protejarea și conservarea sectoarelor de drum cu îmbrăcăminte bituminoasă și pentru prevenirea deformărilor care pot să apară pe rețeaua rutieră, ca efect al desfășurării traficului greu.

Articolul CFR reduce viteza trenurilor în zonele unde temperatura va atinge 39 de grade apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Sute de puncte critice pe harta conectivității ecologice în Carpați https://www.radiomures.ro/stiri/sute-de-puncte-critice-pe-harta-conectivitatii-ecologice-in-carpati.html Tue, 27 Jul 2021 13:43:22 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=485067 Coridoarele ecologice folosite de carnivorele mari se suprapun cu infrastructura rutieră sau cu o serie de localități, arată un studiu realizat de WWF România. Mai exact, specialiștii au studiat care sunt acele puncte fierbinți în care au loc sau se pot produce accidente sau probleme din cauza carnivorelor mari, inclusiv urși. În zona de implementare […]

Articolul Sute de puncte critice pe harta conectivității ecologice în Carpați apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Coridoarele ecologice folosite de carnivorele mari se suprapun cu infrastructura rutieră sau cu o serie de localități, arată un studiu realizat de WWF România.

Mai exact, specialiștii au studiat care sunt acele puncte fierbinți în care au loc sau se pot produce accidente sau probleme din cauza carnivorelor mari, inclusiv urși.

În zona de implementare a proiectului Connect Green, în Apuseni, au fost identificare peste 54. Însă, județele din curbura Carpaților și Estul Transilvaniei sunt pe harta punctelor critice.

Cristian Remus Papp, WWF România, coordonator departament Specii și Arii protejate:

Sunt diverse zone critice, inclusiv în zona Brașovului, dar și în Harghita, Covasna, Mureș, Bistrița, practic în toate aceste zone unde avem densități mari de urși. Acolo autoritățile ar trebui să ia mult mai în serios prezența carnivorelor mari și să investească cu adevărat în gestionarea acestui efectiv, care este destul de mare în acele zone. Este posibil acest lucru, există toate instrumentele necesare, există bune practici, mai trebuie voință, mai ales voință politică și să se investească un minim de resurse. Oricum investiția care este necesară ar fi mult mai mică decât plata compensațiilor și a daunelor pe care ministerul Mediului ar trebui, oricum, să le acorde celor păgubiți.

Datele proiectului vor ajunge și la ministerul Mediului, partener în această cercetare. Pe baza acestora este nevoie de implementarea unor politici publice care să scadă conflictul om – carnivore mari.

Din nou, Cristian Remus Papp – WWF România, coordonator departament Specii și Arii protejate:

Din păcate nu avem o metodologie de desemnare a acelor coridoare ecologice, deci noi odată ce le-am identificat, pasul următor ar trebui să fie desemnarea. Cred că autoritățile de mediu ar trebui să grăbească lucrurile în ceea ce înseamnă desemnarea, încât noi să începem să venim cu aceste măsuri de menținere a conectivității, pentru că dacă în aceste zone, conectivitatea va fi în continuare afectată vom asista în continuare între conflicte între animale și oameni, conflicte pe care nu și le dorește nimeni, nici omul și nici animalul.

Proiectul „ConnectGreen. Drum cu prioritate pentru Natură” a fost implementat în șapte țări cu 23 de parteneri, inclusiv ministere de resort. Scopul acestui proiect este găsirea celor mai bune soluții pentru rezolvarea conflictelor om – animale sălbatice.

Iulia Vizi

Articolul Sute de puncte critice pe harta conectivității ecologice în Carpați apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Premiu internaţional primit de Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc https://www.radiomures.ro/stiri/premiu-international-primit-de-spitalul-judetean-de-urgenta-miercurea-ciuc.html Tue, 27 Jul 2021 11:55:24 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=484957 Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc a primit un premiu internaţional pentru folosirea trombolizei în tratamentul accidentului vascular celebral, a informat instituţia medicală pe pagina de Facebook. La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc s-au efectuat, în 2020, 82 de trombolize, tratament care poate salva viaţa pacienţilor care suferă un accident vascular cerebral, iar […]

Articolul Premiu internaţional primit de Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc a primit un premiu internaţional pentru folosirea trombolizei în tratamentul accidentului vascular celebral, a informat instituţia medicală pe pagina de Facebook.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc s-au efectuat, în 2020, 82 de trombolize, tratament care poate salva viaţa pacienţilor care suferă un accident vascular cerebral, iar de la începutul acestui an au fost făcute 45 de astfel de intervenţii.

Angajaţii de pe ambulanţe, medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe, de la Radiologie şi Neurologie, precum şi specialiştii acestor secţii trebuie să conlucreze prompt pentru ca pacienţii să primească în timp util tratamentul necesar, se mai arată în postarea de pe pagina de socializare.

Prima tromboliză în tratarea accidentului vascular celebral a fost efectuată în Spitalul Judeţean de Urgenţă în anul 2019, la un pacient de 77 ani.

Rodica Boariu

Articolul Premiu internaţional primit de Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Din 2 august, tinerii cu vârsta între 12-17 ani se pot vaccina cu ser de la Moderna https://www.radiomures.ro/stiri/din-2-august-tinerii-cu-varsta-intre-12-17-ani-se-pot-vaccina-cu-ser-de-la-moderna.html Tue, 27 Jul 2021 11:50:21 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=484937 Coordonatorul Campaniei de Vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat astăzi că persoanele cu vârsta între 12 şi 17 ani se vor putea imuniza anti-COVID, începând cu data de 2 august, şi cu vaccinul produs de compania Moderna. Programarea în platforma de vaccinare va putea fi făcută din data de 1 august. Procedurile şi modalităţile […]

Articolul Din 2 august, tinerii cu vârsta între 12-17 ani se pot vaccina cu ser de la Moderna apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Coordonatorul Campaniei de Vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat astăzi că persoanele cu vârsta între 12 şi 17 ani se vor putea imuniza anti-COVID, începând cu data de 2 august, şi cu vaccinul produs de compania Moderna.

Programarea în platforma de vaccinare va putea fi făcută din data de 1 august.

Procedurile şi modalităţile de vaccinare sunt similare cu populaţia de peste 18 ani, a mai explicat Valeriu Gheorghiţă.

Rodica Boariu

Articolul Din 2 august, tinerii cu vârsta între 12-17 ani se pot vaccina cu ser de la Moderna apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Sancțiuni pentru exploatarea ilegală a unor balastiere din Mureș și Alba https://www.radiomures.ro/stiri/sanctiuni-pentru-exploatarea-ilegala-a-unor-balastiere-din-mures-si-alba.html Tue, 27 Jul 2021 11:48:44 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=484907 În perioada 14-17 iulie, în urma acțiunilor comune efectuate de Apele Romane și Politia Română in județele Mureș și Alba, au fost efectuate 10 controale si s-au aplicat amenzi în valoare totală de 190.000 lei. Purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale Apele Române, Ana-Maria Agiu, a declarat pentru RTM că două dintre sancțiuni au fost […]

Articolul Sancțiuni pentru exploatarea ilegală a unor balastiere din Mureș și Alba apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
În perioada 14-17 iulie, în urma acțiunilor comune efectuate de Apele Romane și Politia Română in județele Mureș și Alba, au fost efectuate 10 controale si s-au aplicat amenzi în valoare totală de 190.000 lei.

Purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale Apele Române, Ana-Maria Agiu, a declarat pentru RTM că două dintre sancțiuni au fost aplicate în județul Mureș și una în județul Alba:

Neregula pentru care doi operatori economici au fost sancționați cu amendă de 75.000, respectiv 80.000 lei vizează extragerea agregatelor minerale în afara perimetrului autorizat. Este vorba despre terasa râului Mureș, balta Peltecii, situat în extravilanul satului Beldiu din orașul Teiuș, județul Alba, și despre exploatarea agregatelor minerale, deschidere de balastieră în perimetrul comunei Cipău, orașul Iernut. S-au mai aplicat 35.000 lei pentru neaducerea la indeplinire a termenelor stabilite și a măsurilor dispuse in cadrul unui control anterior, ppentru spălare de agregate minerale, în localitatea Sânpaul, din județul Mureș.

Reprezentantul Apelor Române, Ana-Maria Agiu, a adăugat că acţiunile de control comune cu alte instituții vor continua la nivel naţional până la sfârşitul anului.

Consilierul județean Pokorny Vasile, care în ultimii 10 ani a prezentat în ședințele CJ mai multe rapoarte oficiale privind activitatea balastierelor din județul Mureș, a atenționat că în amonte de municipiul Tg. Mureș, la Sângeorgiu de Mureș, există două balastiere a căror activitate tulbură cursul râului Mureș. Totuși, calitatea apei nu are de suferit fiindcă, susține Pokorny, Compania Aquaserv schimbă des filtrele, cu costuri mari însă, ce se regăsesc în facturile târgumureșenilor:

Am intervenit la ministrul Mediului, Tanczos Barna, și am spus că sunt două balastiere la Sg de Mureș care ne afectează direct pentru că introduc acea apă murdară în râul Mureș. Filtrele se schimbă mult mai frecvent de către Aquaserv decât în alte părți. Și mai este o balastieră la podul de lângă Glodeni. Am demonstrat cu cifre exacte că față de municipiile din aval, Alba Iulia și Arad, noi am avut prețul la apă mai mare. De luni până vineri, apa, de ani de zile în Tg Mureș nu-i curată. Sunt săptămâni când nu plouă și apa e curată ca lacrima în Petelea și la noi e murdară.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Județean de Poliție Mureș, în urma controalelor s-au descoperit nereguli doar la o balastieră din Petelea, unde a fost depistată o autoutilitară care transporta 12 tone de material fără documente de însoțire. S-a aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 25.000 de lei, iar întreaga cantitate de balastru a confiscată.

Valeriu Russu

Articolul Sancțiuni pentru exploatarea ilegală a unor balastiere din Mureș și Alba apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
„Muzică de poveste”, cu Dana Ardelean https://www.radiomures.ro/stiri/muzica-de-poveste-cu-dana-ardelean-1001.html Tue, 27 Jul 2021 11:40:46 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=481967 Un pariu pe desfătare, în ediția asta! Începutul e sub semnul unuia din puținele cântece care încep cu refrenul. E tonicul „Fat Bottomed Girls” (Queen, 1978). Vom înțelege (poate) ce-nseamnă pentru Lana del Rey pofta de viață („Lust for Life”, feat The Weekend). Și vom fi de acord că o piesă cu skepsis (precum „S.O.S. […]

Articolul „Muzică de poveste”, cu Dana Ardelean apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Un pariu pe desfătare, în ediția asta! Începutul e sub semnul unuia din puținele cântece care încep cu refrenul. E tonicul „Fat Bottomed Girls” (Queen, 1978). Vom înțelege (poate) ce-nseamnă pentru Lana del Rey pofta de viață („Lust for Life”, feat The Weekend). Și vom fi de acord că o piesă cu skepsis (precum „S.O.S. ” a lui Ștefan Mardale, aka CRI GRI) nu-i musai să aibă videoclip, tocmai pentru ca imaginația ascultătorului să fie pusă la încercare.

Marți, 27 iulie, după ora 15, la Radio Târgu Mureş, pe frecvențele 102,9 FM / 98,9 FM /94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro.

Autor:  Dana Ardelean

Editor:  Corina Muntean

Articolul „Muzică de poveste”, cu Dana Ardelean apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Ursul care a ucis sâmbătă un cioban din Teleac s-a întors azi la aceeași stână! https://www.radiomures.ro/stiri/ursul-care-a-ucis-sambata-un-cioban-din-teleac-s-a-intors-azi-la-aceeasi-stana.html Tue, 27 Jul 2021 11:35:10 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=484857 Mesajul de RO-ALERT privind un nou atac la stâna din comuna Gornești, județul Mureș, unde un cioban în vârstă de 80 de ani a fost ucis sâmbătă de urs, a fost trimis astăzi în jurul orei 11,00, chiar în timp ce la Primărie avea loc o dezbatere pe tema înmulțirii atacurilor urșilor în zonă. În […]

Articolul Ursul care a ucis sâmbătă un cioban din Teleac s-a întors azi la aceeași stână! apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Mesajul de RO-ALERT privind un nou atac la stâna din comuna Gornești, județul Mureș, unde un cioban în vârstă de 80 de ani a fost ucis sâmbătă de urs, a fost trimis astăzi în jurul orei 11,00, chiar în timp ce la Primărie avea loc o dezbatere pe tema înmulțirii atacurilor urșilor în zonă.

În această dimineață au fost emise, de altfel, două mesaje RO-ALERT  pentru stânele din Teleac, unde urșii au ucis mai multe oi.

O altă avertizare pentru populație a fost trimisă noaptea trecută și pentru localitatea Ilioara, unde ursul a pătruns în gospodării și a ucis mai mulți porci. Pe lângă pierderea tatălui, fiul ciobanului din Teleac ucis de urs a fost nevoit să privească cum animalul îi ucide oile, au precizat reprezentanții APM Mureș, potrivit cărora legea nu permite intervenția în acest caz decât atunci când vine aprobarea de la Minister, adică după câteva săptămâni.

Azi-noapte a fost publicată în Monitorul Oficial noua Ordonanță a Guvernului care permite primarilor să decidă intervenția în astfel de cazuri, însă doar pentru intravilan, și nu la stână.

La dezbaterea de la Primăria Gornești au participat parlamentarii mureșeni Cristian Chirteș, Ervin Molnar și Kolcsár Károly, alături de mai mulți fermieri din zonă.

Oamenii sunt revoltați de lipsa de intervenție, iar unii dintre ei deja au plecat de la stâne de frica urșilor, a precizat primarul comunei Gornești, Kolcsár Gyula:

(nr. red.Parlamentarii) au spus că o să se facă o interpelare într-un timp foarte scurt pentru luarea deciziilor normale. Până la urmă am aflat dar am citit și eu în Directiva Europeană că se dă derogare la reglarea nivelului populațional prin recoltare. Oamenii sunt foarte revoltați și sunt nemulțumiți și din punctul de vedere al despăgubirilor și s-a născut deja și nesiguranța care e o problemă extraordinar de mare pentru oieri cărora le pleacă ciobanii… Exact cât stăteam noi aici la ședință, iarăși a devorat acolo două animale la ferma domnului Alexandru Roman.

Și în Harghita a avut loc aseară un nou atac asupra unui bărbat de 46 ani, care se afla la o stână din zona Caşinu Nou. Acesta a ajuns la spital cu mai multe răni la torace și abdomen.

Cristina Bulbescu

Articolul Ursul care a ucis sâmbătă un cioban din Teleac s-a întors azi la aceeași stână! apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Val de caniculă în România https://www.radiomures.ro/stiri/val-de-canicula-in-romania.html Tue, 27 Jul 2021 11:25:46 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=484827 Suntem în cea mai călduroasă perioadă din această vară – treptat, maximele vor urca chiar până la 40 de grade în unele zone. Nici începutul lunii august nu se anunţă mai răcoros. Astăzi este posibil să consemnăm deja valori de 37 de grade Celsius. De mâine, acestea vor fi în creştere în aproape toată țara, […]

Articolul Val de caniculă în România apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Suntem în cea mai călduroasă perioadă din această vară – treptat, maximele vor urca chiar până la 40 de grade în unele zone. Nici începutul lunii august nu se anunţă mai răcoros.

Astăzi este posibil să consemnăm deja valori de 37 de grade Celsius.

De mâine, acestea vor fi în creştere în aproape toată țara, dar mai ales în partea de vest și sud, acolo unde ne așteptăm să înregistrăm valori de 38-39 de grade Celsius, izolat, în extremitatea sudică, valori chiar de 40 de grade Celsius.

Nu în ultimul rînd, nopțile vor fi tropicale, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală, cu siguranță, în multe zone din vestul, sudul, estul țării va depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperatura resimțită, de asemenea, va putea avea valori semnificative de 42, posibil 45 de grade.

Există o probabilitate destul de ridicată să înregistrăm și în primele zile din luna august valori de 37-38 de grade Celsius, în special în partea de sud, sud-est a ţării.

Articolul Val de caniculă în România apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Roşia Montană intră în Patrimoniul UNESCO https://www.radiomures.ro/stiri/rosia-montana-intra-in-patrimoniul-unesco.html Tue, 27 Jul 2021 11:22:56 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=484807 Comitetul UNESCO a decis să includă în Patrimoniul Cultural Mondial peisajul minier de la Roşia Montană şi să îl introducă şi în patrimoniul cultural aflat în pericol de degradare. Experţii de la UNESCO au declarat că este necesar să facă o vizită în România, în zona Roşia Montană, pentru a vedea cum poate fi protejat […]

Articolul Roşia Montană intră în Patrimoniul UNESCO apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Comitetul UNESCO a decis să includă în Patrimoniul Cultural Mondial peisajul minier de la Roşia Montană şi să îl introducă şi în patrimoniul cultural aflat în pericol de degradare.

Experţii de la UNESCO au declarat că este necesar să facă o vizită în România, în zona Roşia Montană, pentru a vedea cum poate fi protejat cel mai bine patrimoniul cultural din zonă.

Articolul Roşia Montană intră în Patrimoniul UNESCO apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Număr dublu de infectări de SARS-CoV-2 anunțat azi în România https://www.radiomures.ro/stiri/numar-dublu-de-infectari-de-sars-cov-2-anuntat-azi-in-romania.html Tue, 27 Jul 2021 10:43:39 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=484777 Autoritățile au raportat azi 175 de cazuri noi de coronavirus, din peste 30 de mii de teste efectuate. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 3 decese, dintre care unul anterior intervalului. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 337. Dintre acestea, 43 sunt internate la ATI. […]

Articolul Număr dublu de infectări de SARS-CoV-2 anunțat azi în România apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Autoritățile au raportat azi 175 de cazuri noi de coronavirus, din peste 30 de mii de teste efectuate. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 3 decese, dintre care unul anterior intervalului.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 337. Dintre acestea, 43 sunt internate la ATI.

Nici un caz nou în județele Mureș, Harghita și Covasna și doar două îmbolnăviri în Brașov.

Corina Fontu

Articolul Număr dublu de infectări de SARS-CoV-2 anunțat azi în România apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Încă un incendiu la un autobuz din Târgu Mureș https://www.radiomures.ro/stiri/inca-un-incendiu-la-un-autobuz-din-targu-mures.html Tue, 27 Jul 2021 10:09:51 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=484717 Astăzi, în jurul prânzului, compartimentul motor al unui autobuz care circula pe strada Gheorghe Doja din municipiul Târgu-Mureș s-a aprins și a provocat un incendiu. În autobuz existau puțini pasageri care au scăpat nevătămați întrucât intervenția pompierilor a împiedicat răspândirea incendiului, a declarat pentru Radio Tg.Mureș purtătorul de cuvânt al ISU Mureș, Dan Petru Daniel: […]

Articolul Încă un incendiu la un autobuz din Târgu Mureș apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Astăzi, în jurul prânzului, compartimentul motor al unui autobuz care circula pe strada Gheorghe Doja din municipiul Târgu-Mureș s-a aprins și a provocat un incendiu.

În autobuz existau puțini pasageri care au scăpat nevătămați întrucât intervenția pompierilor a împiedicat răspândirea incendiului, a declarat pentru Radio Tg.Mureș purtătorul de cuvânt al ISU Mureș, Dan Petru Daniel:

Au intervenit pentru stingere pompierii militari din cadrul detașamentului Tg.Mureș, incendiul s-a manifestat la compartimentul motor și a fost lichidat în limitele găsite, fără a apuca să se propage. Din fericire nu au fost victime, până la sosirea forțelor de intervenție s-au evacuat toate cele 10 persoane. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost un scurt circuit electric.

Polițiștii cercetează cauza producerii incendiului, spune purtătorul de cuvânt al IPJ Mureș, Aurica Sabău:

În cauză, polițiștii sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Mureș au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă.

Autobuzul al cărui compartiment motor s-a aprins este un model mai vechi, iar astfel de situații au mai existat în județul Mureș. Luna trecută, un autobuz cu pasageri din orașul Târnăveni, a luat foc, însă călătorii s-au autoevacuat la timp și nu au existat victime.

Vlad Todoran

Articolul Încă un incendiu la un autobuz din Târgu Mureș apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Zeci de bucătari și critici culinari, la Cea1 Borsec Festival https://www.radiomures.ro/stiri/zeci-de-bucatari-si-critici-culinari-la-cea1-borsec-festival.html Tue, 27 Jul 2021 10:03:51 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=484687 12 echipe de bucătari vor concura pentru a prepara cele mai bune mâncăruri la festivalul ce debutează vineri la Borsec, însă acestea vor fi atent monitorizate și de colegul nostru, Andrei Romanică. Realizatorul de emisiuni folclorice la Radio Târgu-Mureș va prezenta și va cânta la spectacolul de duminică de la Borsec, alături de Maria Butilă. […]

Articolul Zeci de bucătari și critici culinari, la Cea1 Borsec Festival apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
12 echipe de bucătari vor concura pentru a prepara cele mai bune mâncăruri la festivalul ce debutează vineri la Borsec, însă acestea vor fi atent monitorizate și de colegul nostru, Andrei Romanică.

Realizatorul de emisiuni folclorice la Radio Târgu-Mureș va prezenta și va cânta la spectacolul de duminică de la Borsec, alături de Maria Butilă.

Andrei Romanică, pasionat și de gătit, ne-a dezvăluit că nimic nu se compară cu mâncarea la ceaun:

Mă duc cu multă, multă bucurie pentru că de câte ori ai ocazia să te întâlnești cu publicul ascultător, cu publicul spectator, e o încântare și o înălțare sufletească, Mă duc cu cântecul meu de acasă, de pe Valea Mureșului Superior și cu gândul că voi gusta din cele mai bune preparate pregătite la ceaun. Deci, ne este Dor de Borsec, ne este Dor de Cea1. Sunt și eu bucătar, așa pentru mine și pentru prietenii mei și vă mărturisesc că îmi place foarte mult mâncarea făcută în ceaun pentru că are un gust aparte și, cu siguranță, îmi voi da și eu cu părerea dacă mi-a plăcut, dacă nu mi-a plăcut, dacă mai trebuia un pic de sare, un pic de piper…

Radio Tg.Mureș va transmite duminică, 1 august, în direct on air pe frecvențele 102, 9FM, 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec și pe facebook, ediția specială ”Pe cărarea dorului”, între orele 12,00-14,00.

Concertul folcloric excepțional prezentat de Maria Butilă și Andrei Romanică.

Vor cânta Dorina Oprea, Livia Sorlea, Monica Pîrlea Teodora, Narcisa și Teodor Țogorean, Maria Neag, Dorina Grad, Maria Sântean Faghiura, Maria Butilă și Andrei Romanică.

Spectacolul va fi înregistrat și va fi redifuzat în cadrul emisiunii ”Pe cărarea dorului”.

Cristina Bulbescu

Articolul Zeci de bucătari și critici culinari, la Cea1 Borsec Festival apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Un bărbat din Brașov, dat dispărut, a fost găsit mort https://www.radiomures.ro/stiri/un-barbat-din-brasov-dat-disparut-a-fost-gasit-mort.html Tue, 27 Jul 2021 09:59:42 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=484647 Poliția Rurală Voila a fost sesizată ieri despre faptul că un bărbat de 47 de ani , din localitatea Șoarș, a plecat de acasă pe 26 iulie și nu a mai revenit. Polițiști, jandarmi, pompieri, reprezentanți ai Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Făgăraș, dar și voluntari au început acțiunile de căutare. Astăzi, bărbatul a fost […]

Articolul Un bărbat din Brașov, dat dispărut, a fost găsit mort apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Poliția Rurală Voila a fost sesizată ieri despre faptul că un bărbat de 47 de ani , din localitatea Șoarș, a plecat de acasă pe 26 iulie și nu a mai revenit.

Polițiști, jandarmi, pompieri, reprezentanți ai Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Făgăraș, dar și voluntari au început acțiunile de căutare.

Astăzi, bărbatul a fost găsit decedat într-o pădure de lângă sat, pe corpul lui neexistând urme de violență.

Cadavrul urmează să fie preluat şi transportat în vederea efectuării autopsiei şi stabilirii cauzei reale a decesului’, informează IPJ Braşov.

Corina Fontu

Articolul Un bărbat din Brașov, dat dispărut, a fost găsit mort apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Rata de promovare la titularizare în Mureș este de 44,43 % https://www.radiomures.ro/stiri/rata-de-promovare-la-titularizare-in-mures-este-de-4443.html Tue, 27 Jul 2021 09:58:07 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=484617 Mai puţin de jumătate dintre cadrele didactice care au susţinut proba scrisă în cadrul concursului pentru ocuparea posturilor din învăţământul preuniversitar în județul Mureș au obţinut note peste 7. Mai exact 44,43 %, potrivit rezultatelor comunicate de Inspectoratul Școlar Județean Mureș. Proporţia notelor între 5 şi 7, care permit angajarea ca suplinitor, este de circa […]

Articolul Rata de promovare la titularizare în Mureș este de 44,43 % apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Mai puţin de jumătate dintre cadrele didactice care au susţinut proba scrisă în cadrul concursului pentru ocuparea posturilor din învăţământul preuniversitar în județul Mureș au obţinut note peste 7. Mai exact 44,43 %, potrivit rezultatelor comunicate de Inspectoratul Școlar Județean Mureș.

Proporţia notelor între 5 şi 7, care permit angajarea ca suplinitor, este de circa 36,45 procente.

Contestaţiile pot fi depuse astăzi, până la ora 21:00 şi mâine, până la ora 12:00.

Rezultatele finale se vor afişa în data de 3 august.

Repartizarea candidaților pe posturile didactice se va face în zilele de 4 și 5 august. Candidații eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă nu vor fi repartizați pe posturi didactice în anul școlar 2021-2022. La examenul din Mureș a fost înregistrat un singur caz de acest fel.

49 de candidați s-au retras din concurs din motive personale sau medicale.

Corina Fontu

Articolul Rata de promovare la titularizare în Mureș este de 44,43 % apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Cea1 Borsec Festival, un eveniment pentru normalitate! https://www.radiomures.ro/stiri/cea1-borsec-festival-un-eveniment-pentru-normalitate.html Tue, 27 Jul 2021 09:21:12 +0000 https://www.radiomures.ro/?p=484577 Festivalul a ajuns anul acesta la a IV-a ediție și se va desfășura între 30 iulie si 1 august, la Borsec, în inima Ardealului. Este unul din puținele festivaluri care au avut loc și anul trecut, dar cu mai multe restricții, în schimb, anul acesta se dorește a fi un eveniment cât mai apropiat de […]

Articolul Cea1 Borsec Festival, un eveniment pentru normalitate! apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>
Festivalul a ajuns anul acesta la a IV-a ediție și se va desfășura între 30 iulie si 1 august, la Borsec, în inima Ardealului.

Este unul din puținele festivaluri care au avut loc și anul trecut, dar cu mai multe restricții, în schimb, anul acesta se dorește a fi un eveniment cât mai apropiat de normalitate.

Totuși, organizatorii vor fi prudenți iar pentru participanții nevaccinați sau care nu au trecut prin boală vor pune la dispoziție o echipă medicală ce va efectua la intrare teste rapide.

Ediția din acest an va fi deschisă de Goran Bregovic cu un concert de excepție pe pârtia Speranța, începând cu ora 21:00.

Vedeta Festivalului rămâne ceaunul pentru care se vor întrece 12 echipe de bucătari, precizează organizatorul evenimentului, Dan Burlac:

Venim cu un moral mai bun, după anul trecut în care am reușit în condițiile destul de severe ale situației cu pandemia… anul acesta încercăm să realizăm o ediție normală, deși lucrurile, în continuare nu ne îndeamnă la normalitate, totuși suntem prudenți. Avem marea plăcere și onoare să-l avem pe Goran Bregovic în deschidere la Cea1 Borsec Festival și asta cred că e o chestie extraordinară să avem un astfel de artist la Cea1 Borsec Festival. Anul acesta, revine vedeta Festivalului: ceaunul și vom avea vreo 12 echipe ce vor fi prezente: lipoveni, turci, sârbi, armeni, evrei, localnici, secui cu gulașul lor, mocanii din Săcele…

Radio Târgu-Mureș este încă de la prima ediție partener principal la Cea1 Borsec Festival, eveniment inițiat de către Asociația Secvențe și Papa la Sanyi, ce dorește să readucă în prim-plan potențialul orașului Borsec ca stațiune de interes național.

Duminică, 1 august, Radio Tg-Mureș va transmite, în direct on air și pe facebook, ediția specială ”Pe cărarea dorului”, realizată în cadrul Cea1 Borsec Festival, emisiunea spectacol fiind prezentată de Maria Butilă și Andrei Romanică.

Cristina Bulbescu

Articolul Cea1 Borsec Festival, un eveniment pentru normalitate! apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.

]]>