„Sărbătoarea Buzduganului“, dedicată recoltelor, are loc în acest weekend la Drăguş, în judeţul Braşov
Sărbătoarea marchează încetarea unui ciclu agrar al anului şi pregătirea celui următor printr-o fertilizare magică a pământului şi a recoltei viitoare.
La sfârşitul secerişului, tinerii organizează o petrecere pentru a celebra terminarea muncilor agrare de peste an. Din cele mai frumoase spice se confecţionează Buzduganul, în formă de cruce dublă şi împodobit cu beţe, după care este purtat până în sat, la casa stăpânului clăcii. Acolo este aşteptat de săteni şi udat cu apă. La sărbătoare participă atât fete cât şi băieţi, aceştia fiind grupaţi câte 12. Cele 12 fete reprezintă anul calendaristic, iar buchetul alcătuit din 4 spice de grâu reprezintă anotimpurile anului. Tinerii se adună la biserică, după care pornesc prin sat însoţiţi de muzicanţi. La fiecare poartă, bătrânele ies în costumul popular şi se alătură tinerilor. Până la ieşirea din sat, alaiul devine tot mai numeros. Lor li se alătură turişti, rude şi alte personae venite special pentru a asista la acest eveniment. Buzduganul este pus pe masă de secerătorul care l-a purtat iar gazda îl va aşeza la loc de cinste pentru anul următor, în timp ce alaiul va petrece până în zori. Evenimentul este organizat de Asociaţia Cele mai Frumoase Sate din România, Primăria Comunei Drăguş, Ministerul Economiei – Ministrul delegate pentru IMM-uri, Afaceri şi Turism Autoritatea Naţională pentru Turism.
Nicoleta Ghişa
Sursa: www.agroinfo.ro