Autoritãţile sanitare recomandã populaţiei sã acorde o atenţie deosebitã stãrii de sãnãtate, mai ales în perioada Sãrbãtorilor de iarnã
În aceastã perioadã, organismul nu trebuie supraîncãrcat cu alimente greu digerabile, în special produse preparate din carne de porc, spun specialiştii nutriţionişti.
În acelaşi timp, carnea trebuie sã fie verificatã din punct de vedere sanitar-veterinar, întrucât existã pericolul apariţiei trichinelozei.
Aceste preparate trebuie consumate în cantitãţi moderate şi în nici un caz la masa de searã.
Este bine sã se înlocuiascã prãjirea alimentelor cu alte moduri de preparare mai sãnãtoase: fierbere, grãtar, coacere la cuptor.
Totodatã, prin conţinutul crescut în zahãr, grãsimi şi chiar sare, dulciurile şi produsele de patiserie reprezintã factori de risc pentru diabetul zaharat, hipertensiunea arterialã şi obezitate şi din acest motiv consumul lor trebuie limitat.
O atenţie mãritã trebuie acordatã şi consumului de alcool.
Medicii recomandã ca, în aceastã perioadã, alimentaţia sã fie cât mai diversificatã, cuprinzând zilnic cereale, legume, fructe, lapte şi derivate Aportul de lichide trebuie sã fie de minim 1.500 ml pe zi, iar alimentele trebuie sã aibã termenul de garanţie afişat pe ambalaj.
Mediafax – Alina Sandu