Horia Mihail, comparat cu Franz Liszt de spectatorii bucureşteni

Data eveniment: 20150509

Două evenimente muzicale din cadrul Turneului Internaţional Pianul Călător, un proiect Radio România, au adus la Sala Radio din Bucureşti, pe 5 şi 8 mai, aproape 2000 de spectatori, care au aplaudat entuziaşti, minute în şir, prestaţia pianistului Horia Mihail în cadrul recitalului solo şi apoi în cadrul concertului cu Orchestra Naţională Radio, condusă de Radu Popa.

Turneul se desfăşoară în perioada 22 martie – 20 mai 2015 şi este organizat de Centrul Cultural Media Radio România împreună cu Asociaţia Culturală Accendo, iar în perioada următoare, pianistul va încânta cu muzică de Rachmaninov, Liszt, Schumann şi Brahms spectatorii din Deva, Tulcea, Roman, Bârlad dar şi Chişinău, va reveni în parcurile bucureştene, pentru ca turneul să se încheie cu recitaluri la Iaşi şi Bistriţa.

Reacţiile celor prezenţi au fost entuziaste de fiecare dată, răsplătind şi la Sala radio prin ropote de aplauze, prestaţia pianistului:

“Deosebit. Liszt-ul a fost senzațional”. „Extraordinar”. „Horia Mihail e imbatabil”. „Tocmai comentam că se merge pe urmele lui Liszt”.

Dacă turneul a pornit de la o necesitate, pentru că după ce a cântat pe multe scene din România, unde a constatat că infrastructura pianistică este foarte slabă, Horia Mihail a decis să urmeze exemplul marelui compozitor Franz Liszt şi să încerce să ofere bucurie publicului din oraşe unde evenimentele muzicale sunt mai rare sau chiar inexistente, momentul sosirii la Sala Radio din Bucureşti este unul foarte special pentru pianist, fiind o sală foarte ofertantă:

“Este un lucru cu care noi, cei profesionişti, cei care avem șansa să cântăm în mai multe săli, trebuie să ne obișnuim de la bun început. Din fericire, am avut norocul ca, încă de la o vârstă foarte fragedă, să circul mult prin țară și prin afara țării și să cânt în tot felul de situații, în tot felul de săli cu acustici diferite, cu piane, cu instrumente diferite. Sala Radio, este o sală impresionantă pentru orice artist. Eu am debutat aici în urmă cu 32 de ani și, chiar dacă acum Sala Radio nu mi se pare la fel de uriașă, cum mi se părea când eram doar un copil, rămâne un loc în care se adună muzicieni de mare valoare, şi, cu atât mai mult, melomani adevărați, oameni care au cultura mersului la concert, poate nu doar în București, ci și în alte țări cu tradiție muzicală. Astfel încât, pentru mine, concertele de la Sala Radio sunt cele mai importante din acest punct de vedere, chiar dacă acord atenţie egală fiecărui eveniment. Emoția este, poate, un pic altfel”.

Amănunte pe www.pianulcalator.ro

ITINERAR:
10 mai, Deva, Teatrul de artă – Concert cu orchestra
11 mai, Tulcea, Teatrul „Jean Bart” – Recital
12 mai, Roman, Casa de cultură – Recital
14 mai, Chişinău, Sala cu orgă – Recital
15 mai, Bârlad, Pavilionul “Marcel Guguianu” – Recital
16 mai, Bucureşti, Parcul Herăstrău – Recital Pianul călător
17 mai, Bucureşti, Parcul Herăstrău – Recital Pianul călător
19 mai, Iaşi, Aula BCU – Recital
20 mai, Bistriţa, Sinagoga – Recital

Un proiect Radio România

Producători: Centrul Cultural Media Radio România, Radio România Cultural şi Accendo

Coproducători: TVR 2 si Radio România Regional

Partener principal: ARCUB

Sponsori: JTI, Sense, ALRO Slatina, Senia Music, Erste Private Banking.

Transportator Oficial : DACIA

Parteneri: Athenee Palace Hilton, Nissa, Societatea de Muzică Veche, Hotel Pantex Brasov

Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Teatrul muzical „Nae Leonard” din Galaţi, Filarmonica de stat din Braşov, Radio România Reşiţa, Filarmonica de stat din Timişoara, Filarmonica de stat din Piteşti, Centrul de proiecte culturale „Aurel Stroe” din Buşteni, Filarmonica de stat din Ploieşti, Filarmonica de stat din Sibiu, Liceul Vocaţional de Arte din Târgu Mureş, Casa de cultură din Luduş, Primăria din Luduş, Casa de cultură din Baia de Arieş, Casa de cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, Primăria municipiului Alba Iulia, Casa de cultură din Deva, Asociatia Culturală DevART, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Teatrul de artă din Deva, Filarmonica de stat din Cluj, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primăria din Tulcea, Casa de cultură din Roman, Primăria Municipiului Roman, Scoala de muzică Sergiu Celibidache din Roman, Radio Chişinău, Sala cu orgă din Chişinău, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu, Filarmonica de stat din Iaşi, Societatea de concerte Bistriţa, Centrul judeţean pentru cultură Bistriţa-Năsăud.

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Teleradio Moldova, Radio România Chişinău, România TV, Media Trust, România Liberă, Caţavencii, Observator Cultural, Revista Tango, Şapte Seri, Bussines Review, Ziare.com, Accent TV, agentiadecarte.ro.

Lasă un răspuns
Adresa ta de email nu va fi publicatã. Câmpurile necesare sunt marcate cu*

Acum in emisie

SENS UNIC – MUZICĂ DE POVESTE cu radiomures

Live Video

VIDEOFM

= 4.9730RON0.00199
  • usd 0.1173 1 0.0004

  • chf 5.0914 1 0.0236

  • aud 2.9924 1 -0.0028

  • RSS RSS

  • Parteneri