Klaus Iohannis este politicianul cu cea mai spectaculoasă creştere a încrederii populaţiei în ultima perioadă
Publicat de radiomures, 23 noiembrie 2014, 19:48
Mai mult de jumătate dintre români cred că direcţia în care merge ţara este una bună, iar preşedintele ales Klaus Iohannis este politicianul cu cea mai spectaculoasă creştere a încrederii populaţiei în ultima perioadă – sunt concluziile unui sondaj IRES, dat publicităţii astăzi sub titlul. „România politică după alegerile prezidenţiale 2014”.
Principalul efect al prezidenţialelor este creşterea optimismului, dar, mai ales, a indicatorului global privind direcţia în care merge România. Dacă înainte de campania electorală, 24% din respondenţi credeau că lucrurile merg în direcţia bună, în acest moment proporţia ajunge la 55%, procente aproape similare cu cele ale optimiştilor.
Preşedintele ales Klaus Iohannis este policianul cu cea mai spectaculoasă creştere a încrederii populaţiei în ultima perioadă. În intervalul de dinaintea campaniei electorale şi până la anunarea rezultatelor alegerilor, încrederea românilor în Klaus Iohannis a crescut de la 25% la 61%. Creşterea s-a trasnferat şi spre Preşedinţie, instituţie a cărei cotă de încredere se ridică acum la 56%, de la 24% înainte de campanie.
Germania ar trebui să fie prima ţară vizitată de noul şef al statului, cred 40% dintre respondenţi, iar primele măsuri fac referire la crearea de locuri de muncă – 15,2% şi combaterea corupţiei – 13,9%.
Unul din doi români opinează că proiectele lui Traian Băsescu nu ar trebui continuate de Klaus Iohannis, dar 40% cred contrariul. La întrebarea IRES dacă trebuie schimbat guvernul actual, astfel încât puterea să fie deţinută de un singur partid, 62% dintre cei chestionaţi au răspuns: ‘nu’.
Ar mai fi de remarcat că majoritatea celor intervievaţi tind să creadă că promisiunile electorale făcute de preşedintele ales Klaus Iohannis vor fi îndeplinite. Nuanţele sunt următoarele: 29% sunt siguri, iar 53% consideră că este probabil ca acest lucru să se întâmple.
Sondajul IRES a fost realizat pe 20 noiembrie, pe un eşantion reprezentativ, prin metoda interviului telefonic, şi are o eroare de plus-minus 2,7%.
RRA