Ascultă Radio România Târgu Mureș Live

Festivalul Internaţional Cultural-Gastronomic „Pomana Porcului” de la Balvanyos, la cea de-a 10-a ediţie!

Festivalul Internaţional Cultural-Gastronomic „Pomana Porcului” de la Balvanyos, la cea de-a 10-a ediţie!

Publicat de radiomures, 21 februarie 2015, 09:51

În organizarea Consiliului Judeţean Covasna, a Primăriei din comuna Turia şi a Filialei Covasna a A.N.T.R.E.C. România, în acest sfârşit de săptămână, staţiunea covăsneană Balvanyos găzduieşte cea de-a 10-a ediţie Festivalului Internaţional Cultural-Gastronomic “Pomana Porcului”, o manifestare devenită tradiţională, mult “gustată” de turişti!

În urmă cu 10 ani, Daragus Attila, pe atunci vicepreşedinte al A.N.T.R.EC., a iniţiat proiectul Festivalul “Pomana Porcului”, inclusiv prin înscrierea şi protejarea mărcii la O.S.I.M., pentru prezentarea, promovarea şi păstrarea tradiţiilor gastronomice, culturale şi folclorice de iarnă ale fiecărei localităţi, din ţară şi străinătate, care participă la acest eveniment de promovare turistică a zonei. În acest an, la Festival sunt prezente 17 echipe, dintre care 6 din România(AR, PH, CV(2), SJ şi SM) şi 11 din Ungaria.

Ieri, vineri 20 februarie, a avut loc prezentarea şi înregistrarea echipelor, precum şi tragerea la sorţi a echipelor care vor sacrifica şi împărţi un porc. Pentru că vin de mai mulţi ani aici la Balvanyos, mulţi dintre participanţi se cunosc bine, ba unii au devenit şi prieteni, vizitându-se unii pe alţii, în ţară sau străinătate. Vineri seara, voia bună şi veselia au pus stăpânire pe atmosfera restaurantul Pensiunii “Cetate”, acolo unde sunt cazaţi participanţii la Festival.

Sloganul serii a fost “Palinka es Paprika”, cred că nu mai este nevoie să vă traduc…Melodiile româneşti au alternat cu cele maghiare, într-o atmosferă de veselie generală, pigmentată de intervenţiile lui Daragus Attila, până târziu în noapte…

CAM00416Astăzi, sâmbătă 21 februarie, la ora 8,00, a avut loc defilarea echipelor prezente la Balvanyos. Îmbrăcaţi în cosume populare, participanţii s-au îndreptat apoi spre platoul în care sunt aşezate mesele de lucru. Aici, câte două echipe (trase la sorţi) au sacrificat împreună un porc, prin asomare sau “tradiţional”, după care l-au pârlit şi împărţit frăţeşte. La ora la care transmit această corespondenţă, 9,00, echipele lucrează de zor la cele 17 mese, fiecare fiind obligată să facă şi prezinte cel puţin 3 produse tradiţionale de porc, specifice zonei din care provine. Timp de lucru: cca. 6 ore.

La ora 14,00, membrii juriului va trece pe la fiecare masă pentru a nota fiecare produs prezentat. Pe lângă gustul propriu-zis al produselor etalate, juriul ţine cont şi de modul în care au fost prezentate acestea. „Mai mult decât atât, noi vom ţine cont în primul rând de originalitatea unor produse, nemaiîntâlnite, realizate pe baza unor reţete moştenite de la părinţi sau bunici, pentru că este un festival de păstrare a tradiţiilor, în primul rând”, spune preşedintele juriului, Daragus Attila. Sunt şi alte criterii, nu mai insist. ”Constituie bucătăria un domeniu cultural? Neîndoios, aş răspunde eu fără nici o ezitare! Atât istoria, cât şi mentalitatea unei comunităţi ajung să fie sintetizate în strategia de combinare a mirodeniilor, strategie asemănătoare şlefuirii unui cristal de mare preţ, obţinut după îndelungate operaţii alchimice.

Dacă, în muzică şi arhitectură, vedem supleţea intelectuală a unui neam, în felul său de a găti descoperim rafinamentul existenţial şi vitalitatea. Prin mâncare, reuşeşti, cu efort moderat, să descifrezi etnopsihologii. Ori măcar dinamica evoluţiei lor culturale”, scrie Codrin Liviu Cuţitaru, în Revista Dilema veche (nr. 574 din 12-18 februarie 2015). Într-un fum dens, specific tăierii porcului, vecinii de masă se “încălzesc”, din când în când, cu câte un pahar de…ţuică, ori de vin fiert!

Fanfara din Turia cântă de mama focului, spre amuzamentul celor prezenţi. Turiştii, aflaţi lângă platou, aşteaptă şi ei să primească tradiţionalul şoric, dar şi „una mică”! Şi, slavă Domnului, le primesc, că de aia-i „Pomana Porcului”, nu? Toate echipele participante vor primi cupe, diplome şi medalii din partea organizatorilor. Festivitatea de premiere va avea loc astăzi, sâmbătă, în jurul orei 16,00. Ziua se va încheia cu masa festivă (la ora 20,00) şi cu un foc de artificii (în jurul orei 21,00).

Mâine, duminică 22 februarie, participanţii la Festival vor efectua o excursie prin împrejurimi. Urmează prânzul şi plecarea spre casă. După atâtea „porcării” ingurgitate, ne pregătim cu toţii să intrăm în Postul Sfintelor Paşti, care va începe luni 23 februarie a.c. P.S. Voi reveni cu o altă corespondenţă, astăzi, în jurul orei 17,00, despre “Festivalul Colesterolului şi Trigliceridelor”, cum l-a denumit colegul Grig Bute de la săptămânalul “Caţavencii”!

Aurel Raţiu

Începe Brașov Jazz & Blues Festival
Eveniment joi, 14 august 2025, 19:06

Începe Brașov Jazz & Blues Festival

Evenimentul, aflat la cea de-a 13-a ediție, reunește din această seară artiști consacrați și tineri talentați din țară și din...

Începe Brașov Jazz & Blues Festival
La Sibiu s-a deschis oficial Târgul de Carte Gaudeamus Radio România
Eveniment joi, 14 august 2025, 19:04

La Sibiu s-a deschis oficial Târgul de Carte Gaudeamus Radio România

La Sibiu s-a deschis oficial Târgul de Carte Gaudeamus Radio România. Este a doua ediţie de vacanţă a evenimentului după cea de la Braşov, de...

La Sibiu s-a deschis oficial Târgul de Carte Gaudeamus Radio România
Festivalul „Magia Mărgelelor de Sticlă” la Miercurea-Ciuc
Eveniment joi, 14 august 2025, 15:02

Festivalul „Magia Mărgelelor de Sticlă” la Miercurea-Ciuc

Evenimentul are loc între 15 și 17 august, în curtea Castelului Mikó, și oferă un loc de întâlnire special pentru iubitorii de știință,...

Festivalul „Magia Mărgelelor de Sticlă” la Miercurea-Ciuc
Al di Meola, Yamandu Costa și Jon Gomm, pe scena Harmonia Cordis XX
Eveniment joi, 14 august 2025, 13:05

Al di Meola, Yamandu Costa și Jon Gomm, pe scena Harmonia Cordis XX

Festivalul Internațional de Chitară Harmonia Cordis aniversează anul acesta două decenii de existență. Evenimentul se desfășoară până pe...

Al di Meola, Yamandu Costa și Jon Gomm, pe scena Harmonia Cordis XX
Eveniment joi, 14 august 2025, 12:27

Mâine începe Festivalul de artă sacră de la Moieciu

Evenimentul, care a ajuns la a treia ediție, are loc în perioada 15-17 august, în Casa Artiștilor din satul Măgura, aparținător comunei...

Mâine începe Festivalul de artă sacră de la Moieciu
Eveniment miercuri, 13 august 2025, 14:05

Covasna: Festivalul Kuriozum celebrează diversitatea culturală la Castelul Mikes de la Zăbala

O nouă ediţie a Festivalului Kuriozum, care celebrează diversitatea culturală, va avea loc în perioada 15-17 august la castelul Mikes din...

Covasna: Festivalul Kuriozum celebrează diversitatea culturală la Castelul Mikes de la Zăbala
Eveniment miercuri, 13 august 2025, 11:45

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România – Ediția Sibiu 2025, 14 – 17 august, Piața Mare

Cea de a doua ediție de vacanță a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România se deschide joi, 14 august, în Piața Mare din Sibiu. Organizat...

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România – Ediția Sibiu 2025, 14 – 17 august, Piața Mare
Eveniment luni, 11 august 2025, 11:11

Mureș: 49 de animale au ars într-un incendiu într-o gospodărie din Aluniș

Focul a izbucnit în această dimineață la o casă de locuit. Au intervenit pompierii militari din cadrul Punctului de Lucru Deda cu două...

Mureș: 49 de animale au ars într-un incendiu într-o gospodărie din Aluniș