Ascultă Radio România Târgu Mureș Live

Oameni & Fapte – 2 decembrie

Oameni & Fapte – 2 decembrie

Publicat de radiomures, 2 decembrie 2015, 06:00

– Azi e „Ziua Internaţională pentru Abolirea Sclaviei”, Ziua Naţională a Emiratelor Arabe Unite şi Ziua Naţională a Republicii Democrate Populare Laos.

– Din ziua de 2 decembrie 514 î.Hr. datează prima atestare documentară a geto-dacilor. Atunci, istoricul grec Herodot îi descria pe geto-daci „cei mai viteji şi mai drepţi dintre traci”, singurii care „luaseră hotărârea îndrăzneaţă” de a-l înfrunta pe temutul rege persan Darius I.

– În 1804, la Catedrala Nôtre Dame din Paris, Napoleon Bonaparte a fost încoronat împărat al Franţei, în prezenţa Papei Pius al VII-lea.

– Pe 2 decembrie 1805 a avut loc Bătălia de la Austerlitz, în care armata lui Napoleon a învins o armată ruso-austriacă comandată de ţarul Alexandru I, desfăşurată în estul Cehiei de astăzi, lângă actualul oraş Brno. Victoria de la Austerlitz a dus la forţarea Austriei să semneze Tratatul de la Pressburg cu Franţa şi la retragerea ruşilor în teritoriul lor.

– La 2 decembrie 1823, în mesajul anual către Congres, preşedintele american James Monroe a lansat programul de politică externă a ţării („Doctrina Monroe”), care condamna orice intervenţie europeană în afacerile interne ale Americii şi viceversa.

– La 2 decembrie 1845 s-a înfiinţat, la Paris, „Societatea studenţilor români”, în frunte cu Ion Ghica (preşedinte). Acest fapt a stat şi la baza înfiinţării Ligii Studenţilor Români din Străinătate, în ianuarie 2009, organizaţie care întruneşte peste 4.000 de tineri români din întreaga lume.

– În 2 decembrie 1849 s-a constituit, la Paris, Asociaţia Română pentru Conducerea Emigraţiei, care milita pentru împlinirea idealurilor Revoluţiei de la 1848. În fruntea asociaţiei era un comitet format din: Ion Ghica, Gheorghe Magheru, Nicolae Bălcescu, C.A. Rosetti şi Dumitru C. Brătianu.

– Pe 2 decembrie 1864 domnitorul Al. Ioan Cuza a promulgat Codul Penal, alcătuit după modelul Codului Penal francez (din 1810) şi al Codului Penal prusian (din 1851).

– La 2 decembrie 1896 s-a inaugurat clădirea Teatrului Naţional din Iaşi, iar în 1901 apărea, la Bucureşti, revista literară săptămânală „Sămănătorul”, sub conducerea lui George Coşbuc şi Alexandru Vlahuţă. În anul 1927 s-au pus bazele Asociaţiei Presei Sportive din România, iar pe 2 decembrie 1942 a avut loc prima reacţie nucleară în lanţ controlată, realizată la Universitatea din Chicago (SUA), sub îndrumarea fizicianului italian Enrico Fermi.

– În noaptea de 2/3 decembrie 1984, la Bhopal, în capitala statului indian Madhya Pradesh, a avut loc o explozie devastatoare prin eliberarea accidentală a 43 de tone de izocianat de metil gazos (MIC) de la fabrica de pesticide a companiei Union Carbide, fiind cel mai mare dezastru industrial din istoria lumii. Evenimentul, etichetat inițial ca „accident”, a atras atenția asupra securității fabricilor chimice din întreaga lume și reprezintă un exemplu de iresponsabilitate managerial, cu efecte devastatoare. Conform surselor medicale din Bhopal, aproximativ 50.0000 de persoane au fost expuse chimicalelor periculoase, circa 20.000 murind.

– La data de 2 decembrie 1988 a avut loc una dintre marile catastrofe navale maritime româneşti, tragedie în care a fost implicat cargoul „Sadu”, scufundat în rada exterioară a portului Constanţa, la o adâncime de circa
18-24 metri, lovindu-se de stabilopozii Digului de Nord. Atunci şi-au pierdut viaţa 15 din cei 22 de membri ai echipajului.

– În 2 şi 3 decembrie 1989 avea loc întâlnirea la nivel înalt de la Malta între liderii SUA, George Bush, şi URSS, Mihail Gorbaciov, consacrată „noii ordini internaţionale”, cei doi lideri declarând încheierea „războiului rece”. În 1990 a fost lansată nava cosmică sovietică „Soiuz TM-II”, la bordul căreia s-a aflat şi ziaristul nipon Toyhiro Akiyama, primul ziarist din lume şi primul japonez care a călătorit în Cosmos.

– La 2 decembrie s-au născut, între alţii: soprana americană de origine greacă Maria Callas (1923); poetul român Nicolae Labiş (1935); actorul român Mitică Popescu (1936); cântăreţul şi compozitorul român Cornel Fugaru (1940); creatorul italian de modă Gianni Versace (1946); cântăreaţa, compozitoarea, producătoarea şi actriţa canadiană de origine portugheză Nelly Furtado (1978) şi cântăreaţa americană Britney Spears (1981).

– În 2 decembrie au murit: conchistadorul spaniol Hernán Cortés, cel care i-a înfrânt pe azteci şi a cucerit Mexicul (1547); scriitorul francez Donatien Alphonse-François, Marchiz de Sadé, celebru prin activitatea sa erotică libertină (1814); pianistul şi compozitorul român Dinu Lipatti (1950) şi părintele arhimandrit Ilie Cleopa de la Mănăstirea Sihăstria, judeţul Neamţ, un foarte apreciat duhovnic în lumea ortodoxă (1998).

Septimiu Cioloboc

 

S-a deschis Târgul Meșteșugarilor în centrul Târgu Mureșului
Eveniment vineri, 27 iunie 2025, 16:00

S-a deschis Târgul Meșteșugarilor în centrul Târgu Mureșului

Peste 80 de meșteșugari, meșteri populari și producători s-au instalat în acest weekend în centrul municipiului, la Târgul Meșteșugarilor....

S-a deschis Târgul Meșteșugarilor în centrul Târgu Mureșului
Pe 5 iulie începe Festivalul de Muzică Veche din Miercurea Ciuc
Eveniment vineri, 27 iunie 2025, 14:00

Pe 5 iulie începe Festivalul de Muzică Veche din Miercurea Ciuc

La 45 de ani de la prima ediție, Festivalul de Muzică Veche din M. Ciuc îl celebrează pe Johann Sebastian Bach. Între 5 și 13 iulie are loc...

Pe 5 iulie începe Festivalul de Muzică Veche din Miercurea Ciuc
Explozie într-un apartament din Reghin
Eveniment vineri, 27 iunie 2025, 10:22

Explozie într-un apartament din Reghin

Incidentul s-a petrecut în această dimineață, într-un apartament pe strada Pomilor. Pompierii militari din cadrul Detașamentului Reghin au...

Explozie într-un apartament din Reghin
Ziua Drapelului Național, marcată în județul Harghita
Eveniment joi, 26 iunie 2025, 14:01

Ziua Drapelului Național, marcată în județul Harghita

Cu prilejul Zilei Drapelului, marcată în fiecare an la 26 iunie, Instituția Prefectului – Județul Harghita a organizat, în această...

Ziua Drapelului Național, marcată în județul Harghita
Eveniment joi, 26 iunie 2025, 12:35

Începe a 28-a ediţie a Zilelor Târgumureşene

Sărbătoarea oraşului are loc în perioada 26-29 iunie şi marchează un moment istoric de referință: în 1482, Regele Matei Corvin a acordat...

Începe a 28-a ediţie a Zilelor Târgumureşene
Eveniment joi, 26 iunie 2025, 11:21

Ziua Drapelului Național, marcată la Târgu Mureş

Evenimentul a fost organizat de Prefectura Mureș, Garnizoana Târgu Mureș, cu sprijinul Primăriei Municipiului Târgu Mureș și al Consiliului...

Ziua Drapelului Național, marcată la Târgu Mureş
Eveniment miercuri, 25 iunie 2025, 13:04

Radio Tg.Mureș prezent la Roșia Montană Marathon, în weekend

Descoperă aurul din inima ta! este cel mai frumos îndemn pe care îl primim cu sufletul la Roșia Montană Marathon, în fiecare an. Evenimentul,...

Radio Tg.Mureș prezent la Roșia Montană Marathon, în weekend
Eveniment marți, 24 iunie 2025, 13:53

La Sibiu continuă Festivalul Internaţional de Teatru

Această a cincea zi, de mijloc de festival, aduce zeci de spectacole captivante în săli, dar şi reprezentaţii de stradă, susţinute de companii...

La Sibiu continuă Festivalul Internaţional de Teatru