Ascultă Radio România Târgu Mureș Live

Paşi concreţi pentru stoparea risipei alimentare

În acest sens, a fost lansat proiectul „Food Waste Prevention in Harghita County”, câștigat de Consiliul Județean.

Paşi concreţi pentru stoparea risipei alimentare

Publicat de Rotar Mirela, 16 octombrie 2024, 12:00 / actualizat: 16 octombrie 2024, 21:52

Risipa alimentară în România reprezintă o problemă complexă, care necesită intervenții la mai multe niveluri: educație, legislație, management în lanțul de aprovizionare și implicare socială. Este necesar un efort comun între autorități, companii și cetățeni pentru a reduce risipa alimentară și pentru a face tranziția către un comportament de consum mai responsabil și mai sustenabil.

În acest sens, a fost lansat proiectul „Food Waste Prevention in Harghita County”, câștigat de Consiliul Județean. Se va dezvolta o aplicaţie mobilă pentru a ajuta consumatorii să reducă risipa alimentară, se va forma personalul restaurantelor şi vor fi implicați elevi de la profilul gastronomic, spune pentru Radio Tg.Mureș directorul ADI de Dezvoltare Rurală Harghita, László Csongor:

Proiectul durează 24 de luni și implică 30.000 de persoane. Proiectul intenționează să dezvolte o aplicație mobilă, scopul este de a avea 1000 de consumatori implicați activ în reducerea risipei, pentru reprezentanții restaurantelor și elevi la profiluri gastronomic. Aceste programe vor include cele mai bune practici și o mai bună planificare a stocurilor.

Fiecare persoană poate reduce risipa de alimente aplicând câteva “trucuri”, spune Petruţa Pop, consilier în managementul resurselor casnice:

În primul rând, ştiind numărul membrilor de familie poţi să determini consumul mediu. Stabileşti un meniu pentru săptămână şi faci o dată cumpărăturile mari, pentru că atunci nu cumperi 5 kg de carne tocată, din care 3 le arunci la gunoi, nu te apuci să cumperi tot magazinul, dacă tu ştii că într-o săptămână se consumă 5 pâini, nu cumperi 10.

Se estimează că românii aruncă anual aproximativ 5 milioane de tone de alimente, iar o mare parte dintre acestea ar putea fi încă consumate.

Aceasta are consecințe negative nu doar din punct de vedere economic, ci și ecologic, contribuind la creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră și la risipa resurselor utilizate pentru producția acestor alimente.

Anual, pe 16 octombrie se celebrează „Ziua Naţională a Alimentaţiei şi a Combaterii Risipei Alimentare”.

Autor: Sanda Vițelar

95 milioane de lei pentru modernizarea acumulării permanente Frumoasa
Social miercuri, 23 iulie 2025, 14:57

95 milioane de lei pentru modernizarea acumulării permanente Frumoasa

Administraţia Naţională ‘Apele Române’, prin Administraţia Bazinală de Apă Olt, a început, de marţi, derularea proiectului...

95 milioane de lei pentru modernizarea acumulării permanente Frumoasa
Jabenița ar putea avea cea mai sărată apă din Transilvania
Social miercuri, 23 iulie 2025, 13:07

Jabenița ar putea avea cea mai sărată apă din Transilvania

Cel puțin, măsurătorile proprii făcute de noii administratori ai Băilor sărate din Jabenița arată acest lucru, iar testele oficiale de...

Jabenița ar putea avea cea mai sărată apă din Transilvania
DNSC atenţionează în legătură cu tentative de fraudă în numele Poliţiei de Frontieră
Social miercuri, 23 iulie 2025, 12:54

DNSC atenţionează în legătură cu tentative de fraudă în numele Poliţiei de Frontieră

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică atrage atenţia asupra unei campanii de apeluri telefonice frauduloase, în care cetăţenii sunt...

DNSC atenţionează în legătură cu tentative de fraudă în numele Poliţiei de Frontieră
Viitorii salvamontiști mureșeni s-au pregătit la Cheile Bicazului
Social miercuri, 23 iulie 2025, 12:24

Viitorii salvamontiști mureșeni s-au pregătit la Cheile Bicazului

Salvatorii montani voluntari din echipa Serviciului Salvamont Salvaspeo Mureș au participat la un stagiu intensiv de pregătire la Cheile Bicazului....

Viitorii salvamontiști mureșeni s-au pregătit la Cheile Bicazului
Social miercuri, 23 iulie 2025, 09:47

Poliţiştii care îl caută pe criminalul din Miheşu de Câmpie se plâng de condiţiile foarte grele de muncă

Aceștia au postat pe reţele sociale detalii despre condiţiile foarte grele de muncă. Ei sunt nemulţumiţi de efortul fizic de zeci de ore în...

Poliţiştii care îl caută pe criminalul din Miheşu de Câmpie se plâng de condiţiile foarte grele de muncă
Social miercuri, 23 iulie 2025, 09:44

Companiile trebuie să acorde o atenţie deosebită angajaţilor care lucrează afară

În această perioadă, companiile trebuie să acorde o atenţie deosebită privind protecţia angajaţilor, mai ales a celor care lucrează afară,...

Companiile trebuie să acorde o atenţie deosebită angajaţilor care lucrează afară
Social marți, 22 iulie 2025, 18:55

BNS reclamă încălcări flagrante ale legislaţiei muncii şi ale codului administrativ

Blocul Naţional Sindical susţine că în multe instituţii publice au loc încălcări flagrante ale legislaţiei muncii şi ale codului...

BNS reclamă încălcări flagrante ale legislaţiei muncii şi ale codului administrativ
Social marți, 22 iulie 2025, 16:38

„Urși evadați de la Zoo Brașov”

Doi urși au evadat de la Grădina Zoologică din Brașov, după ce un copac s-a prăbușit peste țarcul lor!”. Nu este o știre reală, ci doar...

„Urși evadați de la Zoo Brașov”