A crescut numărul de solicitări la Centrul Antidrog Mureș

Publicat de radiomures, 25 ianuarie 2016, 14:24
Anul trecut, au apelat la serviciile centrului 81 de persoane, față de 57 în 2014.
Cele mai consumate substanțe au fost cannabisul și substanțele cu proprietăți psihoactive.
Adolescenții și tinerii rămân din păcate principalele ținte ale vânzătorilor de droguri spune coordonatorul Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș, Aleodor Roman:
Dintre acești 81 de beneficiari, 68 au fost noi consumatori în anul 2015. Cei mai mulți au fost consumatori de cannabis și substanțe noi cu proprietați psihoactive, vârsta fiind între 17 și 25 de ani. Au fost implementate 3 proiecte și 5 campanii naționale la nivel local. De asemenea, specialiștii Centrului au implementat 4 proiecte locale, axate pe prevenirea în școală, în familie dar și pe prevenire în comunitate.”
Specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș au susținut, anul trecut, patru cursuri de formare cu polițiști, psihologi și cadre didactice.
Aleodor Roman a explicat că Mureșul este un județ cu risc mediu din punctul de vedere al traficului și consumului de droguri:
Conform raportului national pe droguri, s-a constatat că județul nostru ester unul cu risc și problematică medie. În acest an deja am avut persoane care s-au adresat centrului nostru. Chiar acum, colegii noștri, medicul și psihologul se află la consiliere cu diverse cazuri. Fiecare beneficiar este chemat de mai multe ori, pe săptămână, după cum este problematica, consilierul de caz îi face o programare pentru asistență și el vine la noi de câte ori trebuie, din punct de vedere psihologic sau medical.”
Consumatorii de droguri sunt expuși riscurilor medicale: infecţia cu hepatită C, infecţia cu HIV, probleme cardiovasculare, probleme respiratorii.
Există și riscuri sociale pentru că o persoană consumatoare de droguri este predispusă să devină un posibil infractor, din nevoia de a obține bani pentru droguri.
Vali Russu
Foto: www.pressalert.ro