Explozie de alergii pe fondul igienei excesive și a poluării

Publicat de Stan Lucian, 3 aprilie 2025, 15:00 / actualizat: 4 aprilie 2025, 8:06
”Boala mâinilor curate”, cum se mai numește alergia, s-a dezvoltat tot mai mult în România în ultimii ani și sunt afectate toate grupele de vârstă, începând cu copiii mici, spun medicii alergologi mureșeni.
Cele mai frecvente forme de alergie sunt cele la polen, mai ales cel de mesteacăn, iar acum este plin sezon alergic, odată cu încălzirea bruscă a vremii, dar și la acarieni, sau praful de casă, de care sunt afectați copiii mici.
Prin urmare, cabinetele medicale sunt pline de pacienți cu conjunctivite, rinite și alte manifestări alergice.
În ultimul timp s-a observat că și copiii mici fac alergii, unele chiar foarte grave, precizează pentru Radio Târgu Mureș medicul alergolog pediatru din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Târgu Mureș, Brândușa Căpâlnă:
”Observ tot mai des copii cu alergii la arahide iar aceasta este una din alergiile foarte severe și foarte periculoase, cu risc vital, și avem tot mai mulți copii cu alergii diagnosticați la vârste foarte mici. Da, avem tot mai mulți pacienți alergici. Până la urmă, este o afecțiune cu o predispoziție genetică, de aceea întâlnim pacienți alergici mai mulți în aceeași familie. În ceea ce cred eu foarte mult sunt două teorii: teoria igienei, adică igiena excesivă ne modulează greșit imunitatea și, pe de altă parte, cred că un rol foarte important, mai ales în alergiile acestea de mediu, ține de poluare.”
Vestea proastă este că alergiile nu se vindecă, dar pot fi ținute sub control cu anumite tratamente.
Deși o parte dintre ele intră în sfera prevenției, tratamentul nu este decontat de stat, mai spune medicul alergolog din Târgu Mureș, Brândușa Căpâlnă:
”Un pacient alergic va rămâne o viață alergic dar severitatea alergiei poate fi îmbunătățită prin mijloace precum desensibilizări care funcționează foarte bine, mai ales la alergenii de tip polenuri merge extraordinar de bine. Într-adevăr, sunt niște costuri dar își justifică tot efortul. Ceea ce este rău, e faptul că aceste desensibilizări nu sunt decontate de stat. Dacă facem și desensibilizare, tratamentul de costă circa 500 de lei pe lună în sezon. Deci, poate fi o boală scumpă.”
Datele la nivel mondial arată faptul că în țările civilizate cel puțin unu din patru cetățeni suferă de una sau mai multe forme de alergii.
Autor: Cristina Bulbescu