Comandament de control în Stațiunea Sovata

Publicat de Rotar Mirela, 23 iunie 2025, 13:22
Serviciul de Siguranță Alimentară din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Mureș desfășoară de luna trecută ample acțiuni de control la toate unitățile de alimentație publică din Stațiunea Sovata.
Acțiunea a debutat cu o lună înaintea campaniei naționale ”Zero toleranță pentru neregulile alimentare” lansată săptămâna trecută, inclusiv pe litoral.
Campania se referă la respectarea condițiilor de igienă și a fluxului economic în unitățile de alimentație publică, precum aprovizionare și depozitare la firmele de catering, restaurante și alte unități de acest fel.
Mai multe echipe de inspectori se deplasează săptămânal la Sovata iar controalele deja au scos la iveală o serie de nereguli, a declarat pentru Radio Tg.Mureș directorul DSVSA Mureș, Nagy Peter Tamas:
,,La sfârșitul lui mai, am prioritizat patru echipe, în fiecare săptămână, câte o zi pentru Sovata, tocmai de aceea să câștigăm timp, să știm că toate unitățile de alimentație publică au fost verificate și că respectă condițiile legale. Da, s-au găsit și nereguli, au fost făcute și ordonanțe de suspendare a activității până la remedierea problemelor. Nu sunt probleme grave, sunt probleme curente precum probleme de depozitare, dezinfecție, dezinsecție, deratizare, igienă de sanitație la mâini la operatori… Am prioritizat Stațiunea Sovata pentru că la urma urmei e imaginea județului, aici vin turiști și vrem să evităm orice neconformitate.”
Controalele în Stațiunea Sovata se vor finaliza în 1 iulie, după care inspectorii vor continua acțiunile de verificare a unităților de alimentație în orașul Sovata.
În paralel au loc astfel de verificări în Târgu Mureș, dar și în alte orașe din județul Mureș.
La nivel național, inspectorii sanitar-veterinari au aplicat până acum peste 150 de amenzi contravenționale, în valoare de 2,4 milioane de lei, și au fost emise 14 ordonanțe de suspendare a activității la diferite hipermarketuri, supermarketuri și un depozit de alimente.
Autor: Cristina Bulbescu