Colac secuiesc de 21 de metri, preparat la Festivalul Kurtoskalacs de la Sfântu Gheorghe

Publicat de Stan Lucian, 28 septembrie 2025, 11:48 / actualizat: 28 septembrie 2025, 14:07
Un colac secuiesc în lungime de 21 de metri a fost preparat, sâmbătă, la Festivalul Kurtoskalacs, ediţia a VII-a, care se desfăşoară la Sfântu Gheorghe.
Colacul a fost cu jumătate de metru mai lung decât cel de anul trecut şi a fost realizat de echipa Borbely Kurtoskalacs din Armăşeni, cu sprijinul Asociaţiei Szekely Gazdaszervezetek.
Tot sâmbătă a avut loc concursul de preparat kurtos după reţetă tradiţională, la care au participat 12 echipe. Acesta a fost câştigat de echipa Parazska Kurtoskalacs din judeţul Harghita, care a obţinut titlul ‘Kurtosul anului în Ţinutul Secuiesc’ şi un premiu constând într-un palet de 720 kg de făină, oferit de firma Gyermelyi.
Concursul va continua duminică cu cea de a doua probă: kurtos-ul modern, reinterpretat.
În anii anteriori, participanţii au dat frâu liber imaginaţiei şi au creat tot felul de reţete, de la kurtos cu kaizer, roşii, măsline, usturoi şi caşcaval, până la chimen şi leurdă, dar şi kurtos umplut cu îngheţată, budincă sau lapte de pasăre.
Tot duminică, în Piaţa centrală din municipiul Sfântu Gheorghe a fost organizat un mic dejun comunitar, la care au participat peste 200 de oameni. Mesenii au fost serviţi cu lapte cu cacao, miere şi, desigur, cu kurtoskalacs. Cu această ocazie a fost preparat şi un langoş uriaş, cu un diametru de un metru.
În paralel cu Festivalul Kurtoskolacs de la Sfântu Gheorghe se desfăşoară şi Târgul de Toamnă, la care participă peste 120 de comercianţi din toate colţurile ţării.
Sursa: AGERPRES