Toxiinfecţiile alimentare şi cãldurile excesive – un pericol real de îmbolnãvire!
Publicat de radiomures, 26 iunie 2007, 00:00
Acesta este şi motivul pentru care autoritãţile sanitare mureşene recomandã populaţiei şi în primul rând comercianţilor sã respecte, cu rigurozitate, regulile elementare de igienã atât personalã cât şi a apei şi a alimentelor pe care le folosesc în prepararea hranei.
Astfel, se recomandã folosirea doar a alimentelor proaspete procurate din unitãţi autorizate şi evitarea refrigerãrii lor pentru perioade mai lungi de douã, trei zile precum şi spãlarea cu apã potabilã din abundenţã a fructelor şi legumelor înainte de consum.
Medicii mai recomandã evitarea consumului de frişcã, maioneze, creme de ouã sau a produselor din carne precum caltaboş şi tobã pe perioada verii.
De asemenea, este important ca resturile menajere, alimentare sau animaliere sã fie depozitate corespunzãtor iar muştele, ţânţarii şi şobolanii sã fie distruşi numai cu personal calificat şi autorizat.
În judeţul Mureş, toxiinfecţii alimentare grave se întâlnesc în douã sau trei cazuri anual, spun medicii, însã cele mai frecvente îmbolnãviri sunt cele petrecute în familii.
Totuşi, în urmã cu o sãptãmânã şi jumãtate, la o nuntã dintr-un restaurant târgumureşean s-a petrecut cel mai grav caz de toxiinfecţie alimentarã din ultimii 10 ani din judeţ.
Circa 60 de persoane au ajuns la spital înfestate cu o toxinã care nici acum nu este identificatã foarte clar.
Un caz asemãmãtor s-a petrecut, sãptãmâna trecutã şi la Sovata când 9 elevi au ajuns la spital dupã ce au consumat alimente fiind cazaţi într-o tabãrã şcolarã dar care nu avea autorizaţie sanitarã de funcţionare.
Cauza îmbolnãvirii elevilor din tabãra privatã de la Sovata este mizeria.
Probele din mâncare analizate în laboratorul Direcţiei Sanitar-Veterinare în cazul toxiinfecţiei în tabãra privatã a organizaţiei Outward Bound de la Sovata aratã cã nu hrana a fost sursa îmbolnãvirii elevilor, ci mizeria din bucãtãria unde a fost preparatã.
Aşa a declarat marţi şeful DSV Mureş, Ioan Rusu.
De cealaltã parte, şeful Inspecţiei Sanitare de Stat Mureş, Gabriela Uifãlean, a spus cã doar probele de salubritate au ieşit contaminate.
Potrivit acesteia, în cursul dimineţii, au fost externaţi doi dintre copiii intoxicaţi, restul de opt fiind în continuare în spital, cu diagnosticul toxiinfecţie alimentarã.
Cristina Bulbescu