Judeţul Mureş este liber de carne cu dioxinã!
Publicat de radiomures, 11 decembrie 2008, 00:00
Asta au constatat autoritãţile sanitare mureşene dupã ce au verificat toate unitãţile de profil din judeţ, respectiv unitãţile de depozitare, de tranşare a cãrnii, de vânzare cu amãnuntul cum sunt carmangeriile, supermarcheturile dar şi unitãţile care sunt în relaţie cu firmele en-gros de import din statele Uniunii Europene şi din statele terţe.
Acţiunea de verificare a luat sfârşit astãzi şi nu a fost depistatã carne de origine irlandezã deocamdatã spune şeful Serviciului de Sãnãtate Publicã, responsabil cu sectorul carne din cadrul DSV Mureş, dr Liviu Stãnciulescu.
Autoritãţile spun cã românii din 27 de judeţe au mâncat din septembrie şi pânã acum 130 de tone de carne de porc contaminatã cu dioxinã. Autoritatea Sanitar-Veterinarã nu a reuşit sã depisteze însã decât câteva tone.
Autoritãţile sanitare dau asigurãri cã marfa nu constituie nici un pericol pentru sãnãtatea celor care au consumat preparatele la care s-a folosit carnea contaminatã cu dioxinã. Ele susţin cã bucãţile respective de carne au intrat în amestec cu alte componente, astfel cã efectul lor s-a disipat într-o masã mai mare de produs.
Carnea adusã din Irlanda a fost folositã la prepararea de produse ieftine, gen carne tocatã, mici şi parizer, potrivit preşedintelui Asociaţiei Române a Cãrnii, Sorin Minea.
Comisia Europeanã a confirmat luni cã o fabricã destinatã furajelor se aflã la originea contaminãrii cu dioxinã în Irlanda. Aceasta a livrat furajele la zece crescãtorii de porci din Irlanda şi la alte nouã ferme de porci în Irlanda de Nord.
Cristina Bulbescu