Ascultă Radio România Târgu Mureș Live

Natură sălbatică din platoul rece și pâinea anului, printre câștigătorii Gastropan

Natură sălbatică din platoul rece și pâinea anului, printre câștigătorii Gastropan
Foto: Foto: Corina Muntean

Publicat de Corina Muntean, 21 aprilie 2018, 18:22 / actualizat: 21 aprilie 2018, 21:16

Tânăr, de doar 28 de ani, chef Bogdan Cozma din Brașov, care astăzi a fost încununat cu distincția pentru de cel mai bine preparat platou rece, e în domeniu numai de 4 ani.

Foto: Valeriu Russu

Foto: Valeriu Russu

Platoul său câștigător a avut numele de ”Wild nature” (Natura sălbatică).
Bogdan Cozma spune că a încercat să reproducă un cadru natural cu mușchi, licheni, pietre, crengi de copac, ca atunci când privim și gustăm preparatele, să ne inducă o stare de bine:

Ca ingrediente încadrate în ”wild nature” ar fi o serină din pulpă de iepure sălbatic, cu cremă de brânză de vaci proaspătă făcută în casă, cu lapte muls de mine, o serină din ficat de vițel cu măr verde pe blat de spanac și un mușchi file de cerb cu crustă din alune de pădure. Ca și garnitura am avut țelină umplută cu cremă de brânză făcută în casă, un mozaic din legume, o tartă de morcovi cu un blat crocant de biscuite, și o gălușcă de cartofi umplută cu peltea de gutuie.”

Pâinea anului 2018 a venit tocmai de la Constanța, de unde chef Florin Geambazu a adus cu o pâine specială, artizanală, cu așa-numiții frecăței:

Produsul se prezintă sub formă rotundă, are o coajă foarte crocantă, nu are drojdie, este o pâine cu ingredinte naturale 100%, iar în loc de drojdie am folosit așa zișii, în regiunea noastră, frecăței. Sunt acele turtițe care se vac în perioada toamnei, la culesul viilor din spuma vinului – în momentul în care vinul fermentează e adună spuma și din care se face acești minunați frecăței. Și, nu în ultimul rând, folosim o făină de calitate, nemeliorată, apă și sare, ingredientyele care se foloseau cu zeci-sute de ani în urmă.”

Ambii câștigători sunt de acord că tendința generală în ultimi ani de a merge spre produse naturale nu mai este un moft.
Este o tendință firească, tot mai evidentă la Gastropan, ce vine din necesitatea de a ne apropia din nou de natură și de tradiție.
Specialiștii din panificație, cofetărie, gelaterie, ciocolaterie și HoReCa expun ultimele noutați în domeniu.

Valeriu Russu

Trei persoane rănite într-un accident produs în localitatea Abuș din județul Mureș
Eveniment marți, 18 noiembrie 2025, 13:29

Trei persoane rănite într-un accident produs în localitatea Abuș din județul Mureș

Potrivit ISU Mureș, un autoturism a intrat într-un stâlp. În urma evenimentului au rezultat trei victime: o persoană în cod roșu și două...

Trei persoane rănite într-un accident produs în localitatea Abuș din județul Mureș
„Cufăr al timpului” la Biblioteca Judeţeană Mureş
Eveniment marți, 18 noiembrie 2025, 13:27

„Cufăr al timpului” la Biblioteca Judeţeană Mureş

Biblioteca Județeană Mureș sărbătorește 112 ani de activitate continuă, iar săptămâna 17-22 noiembrie este dedicată cărții și...

„Cufăr al timpului” la Biblioteca Judeţeană Mureş
Conferinţă despre rezilienţa apei în zonele montane, la Miercurea-Ciuc
Eveniment luni, 17 noiembrie 2025, 15:40

Conferinţă despre rezilienţa apei în zonele montane, la Miercurea-Ciuc

Preşedinta Comitetului European al Regiunilor, Tüttő Kata, a participat azi, la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică şi Resurse...

Conferinţă despre rezilienţa apei în zonele montane, la Miercurea-Ciuc
„Seară pentru Transilvania fără droguri”, la Târgu Mureș
Eveniment luni, 17 noiembrie 2025, 15:37

„Seară pentru Transilvania fără droguri”, la Târgu Mureș

Mai multe organizații neguvernamentale organizează la Târgu Mureș, pentru prima dată în România, un eveniment informal, cultural, muzical și...

„Seară pentru Transilvania fără droguri”, la Târgu Mureș
Eveniment luni, 17 noiembrie 2025, 15:34

„Seminţe cu suflet”, la Biblioteca Judeţeană Braşov

Biblioteca Judeţeană Braşov găzduieşte sâmbătă, 22 noiembrie, de la ora 10:00, o nouă ediţie a pieţei „Seminţe cu suflet”, un...

„Seminţe cu suflet”, la Biblioteca Judeţeană Braşov
Eveniment luni, 17 noiembrie 2025, 07:53

Două târguri de Crăciun s-au deschis deja în acest weekend în România

Este vorba de evenimentele de la Sibiu şi Craiova. Zăpadă artificială, sănii zburătoare, tradiţii, spectacole vizuale, ateliere, sunt doar...

Două târguri de Crăciun s-au deschis deja în acest weekend în România
Eveniment vineri, 14 noiembrie 2025, 13:57

Gala Premiilor Turismului Balnear și de Wellness din România și-a desemnat câștigătorii la Sovata

În cadrul Congresului Turismului Balnear și de Wellness, miercuri seara s-a celebrat excelența, inovația și pasiunea celor care contribuie la...

Gala Premiilor Turismului Balnear și de Wellness din România și-a desemnat câștigătorii la Sovata
Eveniment vineri, 14 noiembrie 2025, 13:00

Turiștii pot intra în atmosfera târgurilor interbelice, la Muzeul Județean din Târgu Mureș

Muzeul Județean Mureș găzduiește, la Secția de Etnografie și Artă Populară, expoziția „La bâlci. Târgurile mureșene și lumea...

Turiștii pot intra în atmosfera târgurilor interbelice, la Muzeul Județean din Târgu Mureș