100 de ani de la intrarea Armatei Române în Sighișoara
Publicat de Corina Muntean, 21 decembrie 2018, 19:10 / actualizat: 21 decembrie 2018, 22:44
Acum 100 de ani, Armata Română intra în Sighișoara, ca un garant al României Mari și ca sprijin în instalarea noii administrații a statului român.
Astăzi, Primăria Sighișoara a organizat o serie de evenimente dedicate acestui moment unic în istorie, iar militarii de la Garnizoana Sighișoara au recreat traseul armatei, în acorduri de fanfară și în aplauzele cetățenilor.
Prefectul județului Mureș, Mircea Dușa, a felicitat autoritățile locale pentru această inițiativă.
Astăzi, la inițiativa Primăriei, a Consiliului Local și a societății civile, s-a organizat această ceremonie care marchează 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Sighișoara. După marele act istoric de la 1 Decembrie, Armata Română, principala instituție a statului, în care atunci, ca și acum, românii aveau cea mai mare încredere, a parcurs treptat Transilvania și a instalat administrația românească. A fost un pas foarte important în vederea tratatelor de pace care urmau în 1919, pentru recunoașterea administrației românești din Transilvania.
Cu această ocazie, parcul central a primit denumirea de ”Parcul Unirii”, moment care are loc la doar câteva săptămâni de la un alt eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri, sfințirea troiței din curtea Catedralei Mari.
Primarul Municipiului Sighișoara, Ovidiu Mălăncrăvean.
În perioada interbelică, Parcul Central, cum îi spuneam noi, Sighișorenii, s-a numit Piața Unirii. La propunerea Asociației Tabla de Șah, ne-am propus să schimbăm denumirea, să facem o reparație istorică și, începând cu anul acesta, să îi spunem Parcul Unirii. Ne propunem ca în anul viitor să îl și reamenajăm, să îi dăm o altă față, să fie mai atractiv, să devină un loc unde sighișorenii să se simtă mai bine.
Evenimentele au continuat cu o lansare de carte, un vernisaj al unei expoziții cu uniforme militare, și un spectacol folcloric la Casa de Cultură ”Mihai Eminescu”.
Raluca Creţ