Ascultă Radio România Târgu Mureș Live

Beneficiile consumului de mango

Publicat de radiomures, 22 decembrie 2014, 20:52

Mango, numit şi „Regele fructelor”, are un gust foarte bun, cu multe beneficii pentru sănătate. Mango este un fruct cărnos şi creşte nativ în Asia de Sud, de unde a fost răspândit în întreaga lume şi a devenit unul dintre cele mai cultivate fructe tropicale. Mango este fructul naţional în India, Pakistan şi Filipine, unde fructele şi frunzele sale sunt folosite la ritualuri, nunţi, sărbători publice şi ceremonii religioase.

Copacii de mango (Mangifera indica L.) cresc până la 35-40 metri înălţime şi fructifică până la vârsta de 300 de ani. Rădăcina pătrunde până la adâncimea de 6 metri şi se ancorează bine în sol. Frunzele sunt veşnic verzi şi se închid la culoare pe măsură ce se maturizează. Florile sunt mici, albe şi se termină într-un panicul (un tip de inflorescenţă sub formă de ciorchine). Fructele au nevoie de trei până la şase luni să se coacă. Fructele coapte variază ca mărime şi culoare în funcţie de soiuri şi pot fi galbene, portocalii, roşii sau verzi.

Beneficiile lor pentru sănătate sunt multe:

Previne cancerul: Cercetările au arătat faptul că fructele de mango conţin compuşi antioxidanţi care protejează împotriva cancerelor de colon, de sân, leucemiei şi cancerului de prostată. Aceşti compuşi includ quercetina, izoquercitrina, astragalina, fisetina, acidul galic şi galatul de metil, precum şi foarte multe enzime.

Scade nivelul de colesterol: Nivelurile ridicate de fibre, pectină şi vitamina C ajută la scăderea nivelului de colesterol, în special lipoproteine de densitate joasă, LDL.

Curăţă pielea: Fructul poate fi folosit atât intern, cât şi extern. Mango curăţă porii înfundaţi, astupaţi şi contribuie la eliminarea coşurilor.

Sănătatea ochilor: O cană plină cu felii de mango furnizează 25% din valoarea zilnică necesară de vitamina A, care promovează o vedere bună şi previne fenomenul de orbire pe timpul nopţii, precum şi ochii uscaţi.

Alcalinizeaza întregul organism: Acidul tartric, acidul malic şi o urmă de acid citric identificate în fructe ajută la menţinerea rezervei alcaline din organism.

Ajuta în diabet: Frunzele de mango contribuie la normalizarea nivelului de insulină din sânge. Remediul tradiţional, preparat acasă, implică fierberea frunzelor în apă, lăsarea lor în lichid peste noapte şi ulterior consumul decoctului filtrat a doua zi dimineaţă. Fructele de mango au, de asemenea, un indice glicemic relativ scăzut (41-60), astfel încât cantităţile moderate nu vor determina creşterea nivelului de zahăr.

Îmbunătăţeşte viaţa sexuală: Mango este o sursă foarte importantă de vitamina E şi ajuta în această direcţie.

Îmbunătăţeşte digestia: Fructele conţin enzimele necesare pentru a descompune proteinele. Fibrele din mango ajută, de asemenea, digestia şi eliminarea.

Remediu pentru accident vascular cerebral cauzat de căldură: Prepararea sucului din fructele de mango verde şi amestecarea cu apă şi un îndulcitor (dacă doriţi) contribuie la răcorirea organismului şi previne pericolele pentru acesta. Motivul pentru care oamenii, de multe ori, sunt frânţi de oboseală, atunci când vizitează climatele ecuatoriale, se datoreaza “energiei solare” puternice care arde corpul, în special muşchii. Rinichii devin supraîncărcaţi cu toxine în acest proces.

Stimulează sistemul imunitar: Cantităţile generoase de vitamina C şi vitamina A conţinute în mango, plus 25 de tipuri diferite de carotenoizi ne menţin sistemul imunitar sănătos si puternic.

Maimuţele aleg să mănânce sâmburele unui mango verde. Vindecătorii ayurvedici sugerează că sămburele este cel care furnizează maimuţelor energie, rezistenţă şi putere să sară în copaci.

Potrivit unora, mango sunt consumate în stare proaspătă mult mai mult decât orice alt fruct din lume. Mango este cultivat de peste 4000 de ani în urma, iar din punct de vedere biologic, este considerat o rudă apropiată altor plante cu flori, precum ar fi caju şi fistic. Mango este utilizat pe scară largă în bucătărie. Fructele necopate se folosesc pentru garnituri, murături, sosuri. Din fructele coapte se fac jeleuri, sucuri, băuturi, piure, îngheţată, dar şi unele reţete tradiţionale care au printre ingrediente ardei iute şi orez.

Se estimează că productia mondială de mango este de aproape 35 milioane de tone. India este cel mai mare producător de mango, cu 16 milioane de tone. Urmează China, cu 4 milioane de tone,Thailanda 2 milioane de tone, Indonezia, Pakistan, Mexic şi Brazilia cu peste 1 milion de tone de mango recoltate anual. În Europa, copacii de mango s-au adaptat foarte bine în Insulele Canare. Cele mai multe soiuri comerciale sunt originare din Cuba. Există peste 1000 de soiuri diferite de mango. Dacă aţi cumpărat mango, spălaţi-l temeinic înainte de a-l consuma sau ţineţi-l în apă peste noapte.

 

RADOR

Sursa foto: ecology.md

 

Explozie într-un apartament din Reghin
Eveniment vineri, 27 iunie 2025, 10:22

Explozie într-un apartament din Reghin

Incidentul s-a petrecut în această dimineață, într-un apartament pe strada Pomilor. Pompierii militari din cadrul Detașamentului Reghin au...

Explozie într-un apartament din Reghin
Ziua Drapelului Național, marcată în județul Harghita
Eveniment joi, 26 iunie 2025, 14:01

Ziua Drapelului Național, marcată în județul Harghita

Cu prilejul Zilei Drapelului, marcată în fiecare an la 26 iunie, Instituția Prefectului – Județul Harghita a organizat, în această...

Ziua Drapelului Național, marcată în județul Harghita
Începe a 28-a ediţie a Zilelor Târgumureşene
Eveniment joi, 26 iunie 2025, 12:35

Începe a 28-a ediţie a Zilelor Târgumureşene

Sărbătoarea oraşului are loc în perioada 26-29 iunie şi marchează un moment istoric de referință: în 1482, Regele Matei Corvin a acordat...

Începe a 28-a ediţie a Zilelor Târgumureşene
Ziua Drapelului Național, marcată la Târgu Mureş
Eveniment joi, 26 iunie 2025, 11:21

Ziua Drapelului Național, marcată la Târgu Mureş

Evenimentul a fost organizat de Prefectura Mureș, Garnizoana Târgu Mureș, cu sprijinul Primăriei Municipiului Târgu Mureș și al Consiliului...

Ziua Drapelului Național, marcată la Târgu Mureş
Eveniment miercuri, 25 iunie 2025, 13:04

Radio Tg.Mureș prezent la Roșia Montană Marathon, în weekend

Descoperă aurul din inima ta! este cel mai frumos îndemn pe care îl primim cu sufletul la Roșia Montană Marathon, în fiecare an. Evenimentul,...

Radio Tg.Mureș prezent la Roșia Montană Marathon, în weekend
Eveniment marți, 24 iunie 2025, 13:53

La Sibiu continuă Festivalul Internaţional de Teatru

Această a cincea zi, de mijloc de festival, aduce zeci de spectacole captivante în săli, dar şi reprezentaţii de stradă, susţinute de companii...

La Sibiu continuă Festivalul Internaţional de Teatru
Eveniment marți, 24 iunie 2025, 11:16

Femeile din Reghin păstrează tradiţia cămăşilor tradiţionale de pe Valea Mureşului

Un grup de femei pasionate de porturile populare străvechi a iniţiat, în anul 2023, de Ziua Iei, un proiect denumit „Atelierul Cămăşii cu...

Femeile din Reghin păstrează tradiţia cămăşilor tradiţionale de pe Valea Mureşului
Eveniment luni, 23 iunie 2025, 19:50

Pregătirile pentru deschiderea sezonului de scufundări la lacul de la Dalnic sunt pe ultima sută de metri

Evenimentul va fi marcat printr-o expoziţie fotografică subacvatică, având ca temă frumuseţile judeţului Covasna. În cadrul evenimentului...

Pregătirile pentru deschiderea sezonului de scufundări la lacul de la Dalnic sunt pe ultima sută de metri