26 de unități de alimentație publică din Covasna au rămas fără autorizații
Publicat de radiomures, 13 iulie 2016, 13:58
Inspectorii sanitar-veterinari au luat măsura după ce au găsit diverse microorganisme în alimente sau acestea aveau deja modificări organoleptice.
În total, echipele au efectuat peste 1.500 de controale în primul semestru din acest an şi au aplicat 68 amenzi contravenționale, în valoare totală de 98.000 de lei.
De asemenea, au suspendat autorizațiile de funcționare pentru 13 unități găsite cu nereguli, iar altor 26 le-au retras definitiv autorizaţiile.
Din depozite, magazine şi unități de alimentație publică au fost retrase de la comercializare, confiscate și neutralizate 110 tone de produse alimentare de origine animală și nonanimală, respectiv carne și produse din carne, produse din lapte, pește și icre, miere, dulciuri, condimente, făină și produse de patiserie, legume și fructe din import şi hrană pentru animalele de companie. Principalele cauze pentru care au fost luate aceste măsuri au fost prezența de microorganisme patogene, paraziți sau alergeni (Salmonella, E.coli, micotoxine etc.), termen de valabilitate depășit, etichetare necorespunzătoare sau modificări organoleptice.
Conducerea instituţiei a menţionat că în perioada următoare va urmări îndeosebi siguranța alimentelor din unitățile de producere și procesare, unitățile de comercializare, hoteluri, pensiuni, tabere de copii, restaurante, târguri tradiționale, precum şi aspecte privind bunăstarea animalelor aflate pe pășuni.
Mara Deleanu