7 din 10 șoferi români folosesc telefonul în timp ce conduc

Publicat de radiomures, 15 ianuarie 2016, 12:19
Potrivit unui studiu efectuat anul trecut de o firmă din domeniul comunicațiilor, 70% dintre șoferi folosesc smartphone-ul în timp ce se află la volan și peste 60% dintre ei trimit mesaje.
De asemenea, șoferii au recunoscut că mai folosesc și site-urile de socializare în timp ce conduc sau fac poze.
Aceste fenomen a scăpat deja de sub control, avertizează psihologii, care trag și un semnal de alarmă privind riscurile la care suntem supuși în trafic .
Președintele Asociației Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieții, Dan Ivănescu:
Lăsând studiul la o parte, când mergem în trafic vedem câți oameni vorbesc. Stau cu telefonul la ureche sau cu telefonul în ochi și scriu mesaje și, mă rog, fac alte lucruri pe telefon în timp ce conduc și cred că este destul de important să tragem niște semnale de alarmă. Chiar nu este o glumă. Ne punem în pericol noi pe noi, la un trafic care oricum la noi în țară este foarte, foarte aglomerat și anevoios, cu niște drumuri destul de grele. Oricum, la noi în țară, atenția trebuie să fie maximă, în timp ce conducem.”
Mulți dintre șoferii mureșeni au aceste obiceiuri, deși recunosc că este periculos. Unii dintre ei spun că nu au încotro, deoarece telefonul este parte a muncii lor:
Eu evit să vorbesc la telefon. Distrage atenția și poate fi periculos.”
Foarte rar vorbesc la telefon când conduc, numai daca-i musai, dar de obicei, nu. Călătoresc și cu fetița și, vă dați seama, că-i responsabilitatea foarte mare. Eu nu cred că există șofer care are telefon mobil și o singură dată nu a vorbit la telefon. Deci, nu cred. E periculos pentru că trebuie să auzi și ce discuți cu persoana respectivă și să fi atent și la drum. E foarte periculos.”
Nu vorbesc în timpul mersului la volan. Chiar nu, că sunt amenzile mari și pentru siguranță. E foarte periculos pentru că le distrage atenția șoferilor și de asta se întâmplă atâtea accidente. Ar fi mai de folos o cască.”
Păi, nu am ce face. Fiind șofer, trebuie să vorbesc în timpul mersului, în interes de serviciu. Pentru mine nu e periculos dar sunt care nu sunt atenți din cauza telefonului, nu semnalizează, că are mâna stângă ocupată. E o necesitate acum (telefonul). Dacă sună, trebuie să vorbești, nu ai ce face.”
Zilnic, polițiștii mureșeni aplică amenzi șoferilor pentru utilizarea telefonului în timp ce conduc.
Dacă sunt surprinși că vorbesc la telefon în timp ce conduc, șoferii pot fi amendați cu 2, 3 puncte de amendă, ce pot ajunge la 315 lei, spune purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, Andrea Pop:
Conducătorii auto, în momentul în care vorbesc la telefon, își pierd din atenție și sunt predispuși la producerea accidentelor rutiere. Ca și motiv pentru producerea accidentelor rutiere nu putem să stabilim în mod exact că vorbitul la telefon ar duce la producerea acestor evenimente, însă intră în categoria neatenției în conducere unde sunt mai multe altfel de cauze. Până și mâncatul sau băutul la volan pot duce la producerea accidentelor rutiere.”
Conform datelor ultimului raport al Comisiei Europene, România ocupă locul 2 în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de morți din accidente rutiere, cu o rată de 91 de persoane decedate la un milion de locuitori.
Soluția ar fi înăsprirea amenzilor și controalele mai dese în trafic pentru stoparea acestui fenomen, spun specialiștii din cadrul Asociației Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieții din București.
Cristina Bulbescu
Foto: observatorbn.ro