Academicianul Constantin Vasilică, despre modificarea legii 41/1994: Dacă se schimbă managementul este posibil să se producă dezechilibre şi la Radioul public

Profesorul Constantin Vasilică, membru al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice din România și Doctor Honoris Causa al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti a afirmat astăzi că radioul, ca mijloc de informare, este mult mai răspândit decât televiziunea, iar acest lucru îi reconfirmă importanța și utilitatea publică.

Invitat al emisiunii Bună dimineața de la Radio Iaşi, realizată de Bianca Ioan, academicianul a subliniat faptul că rezolvarea situației delicate în care se află Televiziunea publică nu poate fi garantată de proiectul de modificare a legii de funcționare a celor două instituții publice de media:

Profesorul Constantin Vasilică a avertizat că modificarea actului normativ care reglementează funcționarea SRR și SRTv ar destabiliza bunul mers al radioului public:

Radio Iași continuă astfel seria de interviuri cu personalități din lumea academică. Rând pe rând, reputați profesori de la cele mai importante universități ieșene au comentat pentru postul nostru de radio proiectul care modifică Legea de funcţionare a Societăţilor Române de Radiodifuziune şi de Televiziune.

TRANSCRIEREA INTEGRALĂ A INTERVIULUI (Agenția de presă RADOR)

RADIO IAŞI (3 martie, ora 9:15) – Emisiunea „Bună dimineaţa” – Realizator: Bianca Ioan – Despre focul schimbărilor, la RADIO IAŞI, la tema principală a zilei: Radioul public, în contextul propunerilor de modificare a Legii 41/1994. Câteva perspective din comunitatea academică. Alături de noi este profesor universitar doctor inginer doctor „Honoris Causa” Constantin Vasilică, membru al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, fost decan al Facultăţii de Agricultură a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi. Bună dimineaţa, domnule profesor! Bun venit la RADIO IAŞI, cu mulţumiri pentru că aţi acceptat invitaţia noastră la dialog.

Constantin Vasilică: Bună dimineaţa, doamna Bianca! Pentru dumneavoastră şi pentru ascultătorii postului de RADIO IAŞI, cu plăcere vă stau la dispoziţie.

Realizator: Pentru a readuce argument asupra faptului că dialogăm cu o persoană cunoscătoare a Radioului şi chiar a Televiziunii publice, recent, pe 5 februarie, aţi împlinit 90 de ani. La mulţi ani!
Constantin Vasilică: Mulţumesc din toată inima! Să ştiţi că eu sunt unul cred că dintre cei mai vechi ascultători ai postului de RADIO IAŞI. Ascult RADIO IAŞI de când s-a înfiinţat postul; din 1940 ascult eu postul, din ’39-’40 ascult eu postul RADIO IAŞI.
Realizator: Asta nu face decât să fie mai multă presiune pe umerii mei, acum…
Constantin Vasilică: Iar, pe de altă parte, am şi colaborat mult cu postul RADIO IAŞI, pentru că eu consider că postul RADIO IAŞI, pe lângă rolul cultural şi rolul de informare, are o importanţă vitală pentru estul ţării şi pentru fruntariile de la răsărit ale poporului român, fiindcă eu cred că se aude până în Caucaz.
Realizator: Aţi vorbit inclusiv la Radio, instituţia noastră reflectând evenimentul academic internaţional al cărui erou aţi fost. Şi apropo de Radio, când a început, sub ce formă şi ce contur a căpătat în timp relaţia dumneavoastră cu radioul public?
Constantin Vasilică: Pentru mine, relaţia cu Radio a început în timpul războiului, când urmăream evenimentele de pe front şi ascultam comunicatele Înaltului Comandament al Armatei Române în fiecare seară, pe un aparat de radio mic Telefunken, care nu avea decât lungimi de undă medii şi lungi… Nu! Lungimi de undă medii şi scurte, pentru că ascultam Radio Londra.
Realizator: Ca ascultător, cum aţi perceput de-a lungul anilor şi cum percepeţi astăzi activitatea din Radioul public, mai concret din RADIO IAŞI, Radioul public, în general, încercând a se înfăţişa promovând valori şi evenimente culturale.
Constantin Vasilică: Pentru Radio, în general, şi pentru RADIO IAŞI în special, am părerei excepţional de bune. În primul rând, eu sunt convins că mijlocul de informare a populaţiei prin radio este mult mai răspândit decât Televiziunea, pentru că radio – omul poate să aibă aparate portative şi te poate asculta oriunde s-ar afla, poate asculta radio. Pe de altă parte, spre bucuria mea, şi Radioul Naţional, şi RADIO BUCUREŞTI, dar mai ales postul de radio Iaşi are emisiuni de înaltă calitate, din toate punctele de vedere, şi din punct devedere cultural, şi din punct de vedere economic şi din punct de vedere istoric tot ce vreţi asscult cu mare plăcere posturile regionale, dar în special postul de RADIO IAŞI, pentru că emisiunile de la radio, ca şi de la televiziune, sunt determinate de calitatea oamenilor şi RADIO IAŞI ştie să-şi selecteze şi colaboratorii, şi redactorii.
Realizator: Acum discutăm în contextul în care, pe de-o parte, se constatau garve probleme financiare şi nu numai la Televiziune, se constatau echilibru şi profit la Radiodifuziune, şi a apăruto iniţiativă legislativă, prin care ar putea să fie aduse modificări majore în ambele instituţii. Cum se văd aceste lucruri în zona societăţii civile?
Constantin Vasilică: Am urmărit şi e propunerile privind modificarea acestor legi. Eu nu cred că modificarea acestor legi rezolvă problema financiară a Televiziunii. Problema financiară a Televiziunii este veche şi ea se datoreşte faptului că postul românesc de televiziune publică nu este independent dinpunct de vedere politic, este politizat şi aceasta nu i-a adus decât daune, pentru că au fost acolo, cred eu, grupuri de interese./denisse
Cunosc bine necazurile şi la studioul de televiziune TVR IAŞI din punct de vedere financiar, provocate tot de la centru, încât nu cred că aceste propuneri sunt binevenite. În primul rând, postul de televiziune publică trebuie să devină independent şi, dacă se întâmplă acest lucru şi va fi un manager eficient, după părerea mea, cred că cel mai eficient director general al Televiziunii a fost Nicolau. Nu mai ştiu pe unde este…
Realizator: Se spune că se doreşte depolitizarea celor două instituţii prin separarea funcţiilor de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi de director general. Şi totuşi, consiliile de administraţie se realizează politic, conform algoritmului. Cum vedeţi justificarea intenţiei de modificare a Legii 41?
Constantin Vasilică: O văd neavenită. Trebuie să fie un singur conducător al Televiziunii sau al postului de radio naţional, şi a celui regional Iaşi, pentru că, în momentul când sunt doi conducători, treburile deja se complică – ca să vorbesc eufemistic. Şi trebuie avut mare grijă de ales conducătorul, şi la televiziune şi la radio, şi cred că acest rol trebuie să devină sarcina Consiliului de Administraţie, care cu certitudine trebuie să-şi dorească ca obiectiv principal eficientizarea şi ridicarea credibilităţii ambelor posturi de informare publică.
Realizator: Aminteam că aţi asistat la diverse schimbări în societate, de-a lungul anilor. Din experienţa dvs, la nivel de instituţii media publice, ar putea apărea riscul ca dezechilibrarea, după Televiziune, să se producă şi în Radio, odată cu intervenţia la pachet asupra legii de funcţionare a radioului şi televiziunii publice?
Constantin Vasilică: Este posibil, mai ales dacă se schimbă managementul. Este posibil să se producă dezechilibre şi la Radio, dacă nu îl lasă să-şi vadă de treabă.
Realizator: În încheierea intervenţiei noastre, domnule profesor, care sunt principiile după care aţi recomanda să se acţioneze atât din interiorul celor două instituţii, cât şi din exteriorul lor, astfel încât cetăţeanul român să beneficieze pe deplin, potrivit Constituţiei, de dreptul său de a fi informat corect. Ce valori ar trebui să guverneze, în opinia dvs, toate demersurile legate şi desfăşurate de radioul şi televiziunea publice?
Constantin Vasilică: În primul rând e să devină independente, pentru a ieşi de sub influenţa grupurilor de interese. În al doilea rând, consiliile de administraţie ale acestor mijloace de informare publică să-şi aleagă conducătorii cei mai… conducători de mare calitate, privind atât profesionismul, cât şi comportarea, colaborarea cu publicul. Pentru că alegerea temelor care se prezintă în dezbaterile de la Radio şi de la Televiziune are o foarte mare importanţă. În al doilea rând, ele trebuie să reflecte preocupările cotidiene ale locuitorilor acestei ţări. În al treilea rând, dacă nu se aduc în emisiuni oameni de calitate, credibilitatea şi încrederea ascultătorilor şi a telespectatorilor se poate reduce semnificativ. Şi aceasta este, cred eu, una dintre explicaţiile faptului că televiziunile particulare, televiziunile acestea comerciale, au uneori audienţă mai mare decât televiziunea publică.
Realizator: Domnule profesor, vă mulţumesc tare mult pentru disponibilitatea dvs astăzi, la RADIO IAŞI. O zi frumoasă să aveţi, o primăvară plină de soare, şi vă mai aşteptăm cu mare drag aici!
Constantin Vasilică: Şi eu vă doresc, şi dvs şi ascultătorilor postului RADIO IAŞI, o primăvară frumoasă, şi acesta să fie începutul seriilor de primăveri frumoase, pe care vi le doresc cât mai numeroase şi cu sănătate deplină!
Realizator: Sănătate, numai bine! Gândurile bune se întorc şi la dvs. Mulţumim frumos!
Constantin Vasilică: Sărutări de mâini, sănătate şi Doamne ajută!

Realizator: Numai bine!

Sursa: Agenția de presă RADOR

Lasă un răspuns
Adresa ta de email nu va fi publicatã. Câmpurile necesare sunt marcate cu*

VIDEOFM

Acum in emisie

PASAJ URBAN cu MARGARETA PUSCAS

Cer acoperit

Vânt: 0 m/s

Cer acoperit -1°C

Vânt: 3 m/s

5°C

Top 30 RTM

 • 1. KATY PERRY – Not the end of the world,

 • 2. SICKOTOY FT MISHA MILLER – Touche,

 • 3. KYLIE MINOGUE – Magic,

 • 4. BLACK EYED PEAS ft. SHAKIRA – Girls like me,

 • 5. ROXEN ft. ALEXANDER RYBAK – Wonderland,

 • 6. SMILEY ft. DELIA – Ne vedem noi,

 • 7. JASON DERULO ft. NUKA – Love not war,

 • 8. AVA MAX – My head & my heart,

 • 9. AVA MAX – Salt,

 • 10. JENNIFER LOPEZ – In the morning,

 • 11. ANDIA – Ce suntem noi,

 • 12. HOLOGRAF ft. K-GULA – Grijile s-au dus,

 • 13. SIA ft. BURNA BOY – Hey boy,

 • 14. LUMINITA ANGHEL ft. NICO – Prietene,

 • 15. PAX PARADISE AUXILLARY – Nisipuri miscatoare,

 • 16. ED SHEERAN – Afterglow,

 • 17. KYGO ft. DONNA SUMMER – Hot stuff,

 • 18. LEONY – Faded love,

 • 19. VOLTAJ – Doar pentru ea,

 • 20. MARIA – Din vina mea,

 • 21. TOM GRENNEN – Little bit of love,

 • 22. ARMIN VAN BURREN ft. DUNCAN LAUREN E – Feel something,

 • 23. IRIS – Subteran,

 • 24. ALEXANDRA UNGUREANU – De n-am fi împreună,

 • 25. THE WEEKND – Save your tears,

 • 26. THE MONTANS ft. EMAA – Insula,

 • 27. D-l GOE – Fata de la radio,

 • 28. DAVID GUETTA ft. SIA – Let’s love,

 • 29. JASON DERULO ft. ADAM LEVINE – Lifestyle,

 • 30. AMI ft. FLORIAN RUS – Regrete,

Sugereazã piesã
= 4.9198RON-0.0010
 • usd 0.4934 1 0.0016

 • chf 4.5687 1 -0.0017

 • aud 3.0534 1 -0.0134

Live Video

Dedica o melodie unei persoane dragi

Completeaza formularul de mai jos,iar dedicatia ta se va auzi in emisiunea
Trimite Dedicatia

Blog

Investiție istorică aprobată la Spitalul...

APETRI MARGARETA | Citeste articolul

O clădire nouă de 24.000 de metri pătraț...

Bazinul Olimpic din Tg. Mureș, al doilea...

MIRELA ROTAR | Citeste articolul

Două bazine olimpice s-au construit în u...

Sepsi Sf.Gheorghe, eșec surprinzător pe ...

MIRELA ROTAR | Citeste articolul

Formația covăsneană a pierdut, luni sear...

Parteneri