„Ai grijă de ochii tăi şi la locul de muncă! Protejează-ţi ochii!” – este sloganul campaniei din acest an cu ocazia Zilei Mondiale a Vederii
Marcată anual pe data de 12 octombrie, în această zi atenția se îndreaptă spre importanţa protejării vederii la locul de muncă.
Despre principalele cauze ale deficienţei vederii ne vorbește medicul oftalmolog, dr. Cătălina Păcurar:
Deficiențe de vedere, trebuie să vorbim în primul rând de categorii de vârstă. Dacă vorbim despre copii, e vorba de defecte de refracție, hipermetropii, miopii, corectate cu ochelari. Dacă vorbim despre adulți, e mai mult vorba de prezbiopie, ochelarii de vârstă. Dacă vorbim despre vârstnici, acolo patologia se extinde un pic și cauzele scăderii de vedere în principale sunt cataracta și degenerescența maculară legată de vârstă, deci niște probleme legate de înaintarea în vârstă. Iar de orbire, glaucom, poate un glaucom necontrolat.
Utilizarea pe scară largă a computerelor la locul de muncă, la școală și acasă aduce o serie de probleme de vedere și disconfort ocular pentru persoanele care le folosesc, spun medicii oftalmologi. Ce riscă persoanele care petrec mai mult de două ore în fața ecranelor ne spune tot oftalmologul Cătălina Păcurar:
Multe ore petrecute în cadrul activităților, în fața unui ecran. Și în timpul liber se întâmplă același lucru. Toți știm și tot facem lucrul ăsta. A apărut această patologie în ultimii ani, mai ales după pandemie. Cum ne protejăm? Cu pauze la 50 de minute. Cam 10 minute pauză, spun americanii. Greu de făcut, dar ar trebui ridicată privirea din ecran și relaxată, undeva la distanță.
Dacă ignorăm acest sfat al specialiștilor apare sindromul de ochi uscat, cu oboseală oculară, durere în zona ochilor, vedere „în ceață”, dureri de cap şi chiar senzație de vedere dublă. Potrivit statisticilor, la nivel global, peste 2 miliarde de oameni au deficienţe de vedere, iar în cel puţin jumătate dintre aceste cazuri, deficienţa de vedere ar fi putut fi prevenită.
Sursa: Radio România Brașov FM