UPDATE: Alertã la Roșia Montanã. Apa din acumularea Tăul Mare, de la Roşia Montană, evacuată printr-o conductă cu by-pass
UPDATE ora 15,30 – Apa din acumularea Tăul Mare, de la Roşia Montană, evacuată printr-o conductă cu by-pass
Nivelul apei din acumularea Tăul Mare a scăzut cu circa un metru, apa fiind evacuată printr-o conductă de sifonare de by-pass. Pe baza informaţiilor actuale, pentru următoarele 24 de ore nu se prognozează creşteri importante de debite în bazinul hidrografic Roşia Montană, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, în cadrul şedinţei extraordinare a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă, organizată astăzi, după ce s-a constatat apariţia unei pâlnii de eroziune zona centrală a barajului de acumulare amintit.
La faţa locului se află echipe ale ISU Alba şi ale A.N ‘Apele Române’, intervenindu-se cu motopompe de mare capacitate pentru a asigura scăderea nivelului în acumulare.
Ministrul Mediului a convocat, duminică dimineaţa, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul MMAP, ca urmare a situaţiei creată de apariţia unei pâlnii de eroziune, cu diametrul de 60 cm şi adâncime de 1,5 metri – 2 metri, în coronamentul barajului lacului piscicol Tăul Mare, de pe teritoriul comunei Roşia Montană, judeţul Alba.
UPDATE ora 13,00 Autoritățile și populația sunt în continuare în alertă la Roșia Montană
Autoritățile și populația sunt în continuare în alertă la Roșia Montană, unde barajul lacului piscicol Tăul Mare a fost avariat. Se fac demersurile necesare pentru a se interveni cu mai multe motopompe de mare capacitate. Pentru moment, o motopompă a început refularea.
La fața locului se lucrează cu utilaje de mare capacitate pentru crearea unui drum de acces necesar autospecialelor de intervenție, în condițiile în care drumul este impracticabil până la baraj. Specialiștii expertizează avaria pentru stabilirea cu exactitate a riscurilor și a pașilor ce trebuie făcuți pentru limitarea acestora. În misiune sunt angrenați zeci de militari de la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență, jandarmi și polițiști.
Aproape 280 de persoane au primit ordin de evacuare, însă cele mai multe dintre ele au refuzat să își părăsească locuințele. Specialiștii îi sfătuiesc în continuare să plece din zonă, transmite corespondentul RRA în județul Alba, Andreea Bogdan.
UPDATE ora 10,30: Autoritățile și echipele de intervenție monitorizează barajul lacului piscicol Tăul Mare de la Roșia Montană
Autoritățile și echipele de intervenție rămân la Roșia Montană, unde barajul lacului piscicol Tăul Mare a fost avariat. Aproape 280 de persoane au primit decizie de evacuare azi-noapte, pentru a se înlătura orice risc, iar autoritățile subliniază că barajul acumulează apă curată și că nu este vorba de haldă de steril sau de alte substanțe.
Barajul are mai bine de 100 de ani, spune directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba, Sorin Vlad. El a explicat că fisura s-a format prin surparea galeriei de fum, care este din zidărie de piatră:
/…/ nu a suportat nicio modificare. Nivelul lacului a scăzut circa doi centimetri de când îl monitorizăm. Așteptăm expertul să ne dea o soluție tehnică. Nivelul apei în baraj este undeva la circa 60 de centimetri sub descărcătorul de ape mari, deci barajul mai poate acumula. Mai sunt încă circa trei metri până la cota coronamentului. Volumul de apă în baraj este de 270 de mii de metri cubi. La stația meteo, în ultimele 21 de ore a plouat circa 15,2 litri pe metru pătrat, precipitațiile sunt în scădere. Așteptăm pornirea pompelor și soluția expertului.
În acesată dimineață, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a ajuns la Roșia Montană, unde a avut o şedinţă de lucru cu reprezentanţii tuturor instituţiilor şi operatorilor economici implicaţi în această misiune.
Potrivit Radio România Actualități, 184 de persoane au semnat pe proprie răspundere că refuză evacuarea, după ce au fost informate despre situație.
****
Alertã la Roșia Montanã – 800 de persoane au fost evacuate în aceastã noapte din cauza unei avarii la barajul lacului de acumulare Tãul Mare. Specialiștii spun cã situația din zonã NU reprezintã un risc iminent de producere a unei avarii mai mari la baraj.
Patru mesaje RO-ALERT au fost transmise populaţiei în cursul nopții, după ce a fost semnalată o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.
Golirea barajului cu ajutorul unor motopompe de capacitate mare şi efectuarea unor lucrări de reparaţii a prăbuşirii sunt cele două soluţii luate în calcul pentru remedierea situaţiei.
Ovidiu Costea, inspector şef ISU Alba:
Au fost transmise patru mesaje prin sistemul RO-ALERT, sens în care 15 echipe mixte, formate din pompieri, poliţişti, jandarmi, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale au discutat cu fiecare cetăţean în parte pentru a se evacua din zona respectivă. În momentul de faţă avem în teren forţe şi mijloace pregătite să intervină, dacă este nevoie, iar împreună cu expertul vom evalua situaţia. Suntem pregătiţi pentru mai multe scenarii, fie pentru evacuarea cu ajutorul motopompelor de mare capacitate, evacuarea apei din baraj, fie pentru a evacua apa din baraj, ulterior începând ca specialiştii de la Societatea de Gospodărire a Apelor să efectueze anumite reparaţii dacă se impune.
Potrivit directorului Sistemului pentru Gospodărire a Apelor Alba, Sorin Vlad, fisura la baraj s-a format prin surparea galeriei de fum, care este din zidărie de piatră.
Barajul datează de mai bine de o sută de ani. Mica breşă care s-a format este parte din aval a barajului, nu… La circa vreo 10 metri de luciul de apă. Înspre luciul de apă nu a apărut nicio fisură. Monitorizăm breşa, breşa nu a suportat nicio modificare; nivelul lacului a scăzut circa doi centimetri de când îl monitorizăm. Aşteptăm expertul să ne dea o soluţie tehnică.
Nivelul apei în baraj este undeva la circa 60 de centimetri sub descărcătorul de ape mari, deci barajul mai poate acumula. Mai sunt încă circa trei metri până la cota coronamentului. Volumul de apă în baraj este de 270.000 de metri cubi. La staţia meteo, în ultimele 21 de ore, a plouat circa 15,2 litri per metru pătrat, precipitaţiile sunt în scădere; aşteptăm pornirea pompelor şi soluţia expertului.
Mai menționăm că în acesată dimineață, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a ajuns la faţa locului, având o şedinţă de lucru cu reprezentanţii tuturor instituţiilor şi operatorilor economici implicaţi în această misiune.
Sursa: RRA/AGERPRES