An agricol dificil pentru producătorii din cartofi din zona Ciucului de Jos

Publicat de Stan Lucian, 23 octombrie 2025, 15:00
Din cauza secetei, anul agricol este marcat de recolte slabe, preţuri de valorificare mici şi oferte limitate. Specialiștii Direcției Agricole Harghita spun că toamna aceasta producţia medie în zona Ciucului de Jos este cuprinsă între 12 şi 20 de tone la hectar, rareori atingând 25 de tone.
Directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita, Romfeld Zsolt:
„În depresiunea Ciuc și Gheorgheni, producția de cartofi se situează la o medie de 18 tone pe hactar, mai mică cu 2-3 tone față de anuii anteriori. Prețul de vânzare la poarte fermei se situează între 1,10 și 1,50 lei, dar nu sunt solicitări de cumpărare. Față de anul trecut este cam același preț, în schimb vor înregistra pierderi producătorii, în condițiile actuale, când înființarea unei culture de cartorie cam de 30.000 de lei și după valorificare producțiile generează pierderi.”
Concurența producătorilor de cartofi din centrul țării sunt cei din sud, care au producții mai mari datorită sistemelor de irigații.
De asemenea, cartofii de import , mai ales din vestul Europei, au câștigat teren. Aceștia au prețuri de vânzare mai mici decât prețul de cost al cartofului românesc, a explicat reprezentantul Federației Naționale a Cartofului, Ioan Moroianu:
„La poarta fermei, prețul cartofului pleacă de la 70 de bani la 1 leu. La o producție medie de 28-30 de tone la hectar – ceea ce nu este! – ca să aducă și profit fermierului, prețul ar trebui să fie la 1,50 lei kilogramul. Prețul de cost la o producție reală de 15 tone la hectar anul acesta, e peste 1,30 lei, iar fermierul român vinde cu 50 de bani sub prețul de cost. Nu se poate vinde cartoful românesc, pentru că concurează cu cel de import, sunt supraproducții în vest, și calitatea e mult mai bună deoarece au apă suficientă. Iar cartoful, la ora asta, în vestul Europei se situează ca preț între 50 și 60 de bani kilogramul. Plus transportul, ajunge cartoful de import la 1.00-1.20 lei, sub prețul de cost al cartofului românesc.”
Ioan Moroianu confirmă că în județele Covasna, Harghita, Brașov și Suceava producțiile sunt mai mici cu cel puțin 5 tone la hectar, iar pe piață nu se poate vinde mai mult de jumătate din cultură.
În aceste condiții, suprafeţele cultivate cu cartofi continuă să scadă în Harghita, iar fenomenul apare la micii fermieri, care produc doar pentru consum familial sau furajare, motivul fiind lipsa forţei de muncă, iar un grad ridicat de mecanizare poate fi atins doar dacă accesează fonduri europene.
Directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita, Romfeld Zsolt:
„În 2025, suprafața ocupată de cartofi e de 5.900 de hectare, din care prin APIA sunt subvenționate 3.400 de hectare. În rest, suprafațe mici în gospodăriile individuale pentru consum propriu. Tendința în județul Harghita e ca fermele agricole care lucrează pentru profit cu tehnologie superioară respectă măsurile APIA și sunt dotate, prin fonduri proprii, unionale și guvernamentale, cu mașini, utilaje, depozite. Deci, producătorii mari chiar măresc suprafața în defavoarea producătorilor mici care încep să renunțe.”
Scăderea suprafeţei cultivate cu cartofi este compensată parţial de cultura cerealelor, dar mai ales a plantelor furajere perene, a adăugat Romfeld Zsolt.
Autor: Valeriu Russu