Aproape 2.000 mii de firme din Tg.Mureș au restanțe la impozite
Numărul persoanelor juridice din Tg. Mureș care au restanțe la impozite se ridică la aproape 2.000.
Până în decembrie acestea au beneficiat de o amânare a executării silite, datorită pandemiei, dar acum interdicția de a pune popriri a expirat, a precizat Szoverfi Laszlo:
Undeva la 1900-2000 de firme le avem acum în evidență, care în perioada următoare vor primi somații prin care li se vor aduce la cunoștință restanțele și termenele în care trebuie să își facă plățile, pentru a nu proceda la actele de executare silită care sunt prevăzute în lege. Avem 230-250 de societăți la care s-a deschis procedura insolvenței, sunt în restructurare sau sunt în insolvență și care se derulează prin Tribunalul Comercial. În ce privește debitul total la sfârșitul anului trecut, la firmele în faliment era de aproximativ 31 de milioane de lei.
În anul fiscal 2020, gradul de încasare a impozitelor și taxelor la Primăria Tg. Mureș a fost de 90 la sută, din care restanțieri persoane juridice au fost cam 10 la sută.
În ceea ce privește legea de evaluare a clădirilor persoanelor juridice aceasta se făcea până în decembrie anul trecut din 3 în 3 ani, însă acum se face o dată la 5 ani. Nu e clar însă de când se aplică aceste modificări ale Codului Fiscal.
Directorul Direcției Impozite și Taxe Locale Tg.Mureș, Szoverfi Laszlo, spune că, indiferent de data de aplicare a noii legi, persoanele juridice mai au doi ani la dispoziție să depună la administrațiile publice locale raportul de evaluare a clădirilor:
În modificarea Codului Fiscal nu au trecut de când intră în vigoare legea, ceea ce dă peste cap întregul sistem în țară. Unele primării zic că, conform Constituției, legea intră în vigoare la trei zile de la publicare în Monitorul Oficial. Dar alte primării zic că legea intră în vigoare după șase luni, conform Codului Fiscal, care zice că în domeniul fiscal, după minimum 6 luni intră în vigoare o lege. Nici acum nu e clar, pentru că pe site-ul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației există o îndrumare, că noi, primăriile, ar trebui deja să aplicăm modificarea la 5 ani.
Valeriu Russu