Aproape 3.000 de pensionari nemulțumiți, în audiențe la Casa de Pensii Mureș
Încă din primele zile în care pensionarii mureșeni și-au primit deciziile de pensionare la domiciliu au apelat la specialiștii Casei de Pensii pentru explicații.
Doar jumătate dintre aceștia au formulat sesizări, iar la circa 600 de decizii se impun recalculări din cauza erorilor.
Majoritatea au fost nemulțumiți de modul de calcul al punctelor, a precizat astăzi în cadrul unei conferințe de presă, specialistul în comunicare al Casei de Pensii Mureş, Roxana Răstăşan:
La nivelul Casei de Pensii, până în momentul de față, s-au prezentat în cadrul programului de audiențe un număr de 2.859 de beneficiari care au ridicat probleme legate de modul de calcul al punctelor de stabilitate, perioadele excluse de la calcul și diminuarea cuantumului. Sesizări înregistrate până în prezent sunt 1.451 iar cele care se impun a fi revizuite sunt în număr de 593.”
Conducerea Casei de Pensii Mureș spune că au fost uneori și 240 de audiențe pe zi, iar în ultima săptămână, majoritatea pensionarilor au sesizat că sunt nemulțumiți că pensia le-a crescut prea puțin.
Asta ne-au reclamat și nouă astăzi pensionarii veniți în audiențe:
Din cele peste 128.000 de pensii recalculate în județul Mureș, 100.000 primesc pensii mai mari iar 15.000 au pensii mai mici.
Alte 3.000 de pensii conțin erori și nu au fost încă transmise beneficiarilor. Acestea urmează să treacă prin procesul de recalculare după ce Casa Națională de Pensii va pune la punct o nouă aplicație informatică în acest sens.Cele mai importante modificări la noua lege a pensiilor au la bază modul de calcul al punctelor de stabilitate și al perioadelor pentru care acestea se aplică.
Acestea sunt niște puncte suplimentare, un bonus acordat pensionarilor care au realizat un stagiu de cotizare contributiv mai mare de 25 de ani, și se acordă proporțional cu numărul de ani realizați peste acest stagiu de 25 de ani.
Totuși, ele nu se acordă pentru acele perioade de timp în care nu s-a contribuit la sistemul de pensii, chiar dacă perioada respectivă se calculează ca vechime în muncă. Sunt incluse aici perioadele de concediu medical, perioadele de studii, dar și cele în care beneficiarul a acumulat pensia cu salariul.
Autor: Cristina Bulbescu