Aproape 600 de fermieri care cultivă eco, așteptați să se înregistreze la Direcţia Agricolă Mureș
Termenul limită este 16 mai, iar cele mai multe solicitări pentru subvenții la agricultură ecologică sunt la plante de nutreț, pășuni și fânețe, dar și la livezi.
Numărul fermierilor scade, însă cresc suprafețele pentru care se solicită subvenții, constată directorul executiv al Direcției Agricole Mureș, Ileana Gușatu:
În 2021 am avut înregistrați 670 de fermieri în agricultura ecologică, iar până la această oră s-au înregistrat 370 de fermieri. Problema este că nu putem cuantifica procentul de agricultură ecologică. Zicem că producem lapte ecologic, dar oare toate furajele sunt obținute în sistem ecologic? Și foarte greu pot laboratoarele să deceleze dacă într-adevăr este 100 la sută ecologic sau 70 la sută… Zicem că noi cumpărăm un produs bio, dar de fapt doar prețul este bio și s-ar putea să avem surpriza ca niște laboratoare să depisteze că produsele au urme de pesticide sau alte substanțe.
Cele mai multe cereri depuse pentru agricultura eco în județul Brașov sunt în zona apiculturii, 30 la sută dintre solicitări.
”Bio”, ”eco” sau ”organic” au exact aceeași însemnătate, fiind termeni încetățeniți în diverse țări din lume, spune șefa Direcției Agricole Brașov, Claudia David:
Pentru albine avem 66 de cereri din cele 235 de până acum, restul sunt pentru activitate mixtă vegetal-animală, iar față de 2021 o să păstrăm cam același număr, în jur de 350 de solicitări. Termenii de ”eco”, ”bio”, sau ”organic” înseamnă același lucru, se folosește în funcție de zonă, de exemplu în spațiul franco- german se folosește ”eco-bio” – e vorba de termen. America mai mult, Canada merg pe produse ”organice”, dar în DEX practic înseamnă același lucru, fiecare l-a pus cum a crezut că îi vine mai bine.
Subvențiile pentru agricultură ecologică se schimbă de la an la an, în funcție de sumele disponibile la nivel național.
Potrivit APIA Mureș, sumele de subvenții sunt între 143 de euro în cazul pășunilor și fânețelor, 240 de euro la culturi în teren arabil și până la 630 de euro în cazul livezilor.
Valeriu Russu