Cât valorează acum cea mai importantă monedă virtuală, Bitcoin
Publicat de Corina Muntean, 2 decembrie 2024, 10:50 / actualizat: 4 decembrie 2024, 10:59
Monedele naționale fluctuează nu doar în funcție de evoluțiile economice ci și politice ale țărilor, dar și cele globale. Același lucru se întâmplă și cu criptomonedele. Cel mai proaspăt exemplu este bitcoin, care s-a apreciat cu o treime după ce Trump a câștigat alegerile în SUA.
Preţul bitcoin a înregistrat un avans remarcabil în noiembrie, în contextul victoriei fostului preşedinte Donald Trump în alegerile prezidenţiale. Criptomoneda a crescut cu 38% în luna care tocmai s-a încheiat, conform datelor Coin Metrics. Aceasta este pe cale să aibă cea mai bună performanţă lunară de la lansarea ETF-urilor spot pe bitcoin, care au dus la o creştere de 45% în februarie, relatează CNBC, citat de www.news.ro.
Bitcoin a atins vineri un maxim intraday de 98.722 dolari, cu doar câteva sute de dolari sub pragul simbolic de 100.000 dolari. Pentru luni dimineață, bitcoin s-a stabilizat în jurul valorii de 96.500 de dolari sau 455.000 de lei. În acelaşi timp, ETF-urile pe bitcoin, precum IBIT de la BlackRock, au înregistrat influxuri record, sprijinind preţul criptomonedei în ciuda vânzărilor din partea investitorilor pe termen lung.
Campania lui Trump a fost văzută ca un catalizator pozitiv pentru industria cripto, promiţând o reglementare mai clară şi o abordare mai prietenoasă faţă de activele digitale. Această perspectivă, alături de aşteptările privind deficitele bugetare mai mari şi potenţialele creşteri ale inflaţiei, a amplificat optimismul în jurul bitcoin, considerată o altă opțiune serioasă din partea investitorilor pe lângă metalele prețioase, în vremuri de nesiguranță financiară.
Pe termen lung, analiştii se aşteaptă ca preţul bitcoin să atingă 100.000 de dolari până la sfârşitul lui 2024 şi să se dubleze până la sfârşitul lui 2025, pe fondul reducerii ofertei după reducerea la jumătate a valorii criptomonedei din aprilie şi a cererii crescute din partea instituţiilor şi a guvernelor.
Investitorii care doresc să participe pe piața criptomonedelor fără să manipuleze direct portofelele digitale pot căuta ETF-uri Bitcoin și ETF-uri Ether, care au câștigat popularitate în acest an. ETF-urile sunt fonduri tranzacționate la bursă care au în portofoliu astfel de criptomonede. Mai mult, ETF-urile Solana și ETF-urile XRP urmează să primească aprobarea Comisiei pentru Valori Mobiliare și Burse.
Unii experți consideră că investiția în ETF-uri Bitcoin este mai bună decât în ETF-urile din aur, deoarece, în ultimii 30 de ani, au fost lansate peste 5.000 de fonduri tranzacționate la bursă (ETF) în diferite sectoare, dar ETF-urile Bitcoin le-au depășit pe toate, inclusiv aurul, potrivit publicației Capital.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.