Câteva metode rapide pentru decongelarea cărnii

Publicat de radiomures, 10 iunie 2016, 18:00
Este bine de ştiut că dacă decongelarea cărnii este foarte rapidă ea va pluti într-un lichid roşu şi va risca să se înmoaie. Lipsită de sucul ei propriu, carnea va deveni uscată şi fadă la gătit. Pe de altă parte, decongelarea lentă a cărnii creează iluzia unui produs proaspăt. Acest timp de decongelare se face obligatoriu în cutia din frigider, la o temperatură cuprinsă în 0 şi + 4 grade, nu în mediul ambiant şi nici aproape de o sursă de căldură. Există pericolul proliferării bacteriilor. Decongelarea la microunde nu este cea mai reuşită metodă, atât ca aspect, cât şi ca gust. Congelatoarele cu 4 stele au capacitatea de a congela carnea, legumele, mâncarea sau desertul. Restul congelatoarelor pot doar să păstreze produse deja congelate. Decongelarea cărnii în apă este cea mai rapidă metodă. Pune carnea într-un bol şi varsă apă rece peste ea, având grijă să fie bine ambalată ca să nu intre în contact direct cu apa. Verifică la fiecare 30 de minute ca temperatura apei să fie rece pentur a evita înmulţirea bacteriilor. Decongelarea prin gătire se face atunci când este vorba de carnea tocată, de bucăţile de vită pentru tocană cu ciuperci sau de viţel pentru tocăniţă cu sos alb. În aceste situaţii nu este necesară decongelarea cărnii. Dimpotrivă, este bine să căleşti bine bucăţile pentru a împiedica scurgerea sucului. Apoi, se poate găti la foc mediu. Bucăţile mai mari de carne trebuie însă dezgheţate înainte de gătire.