Coaliţia lucrează la definitivarea proiectului de buget pe anul viitor care ar urma să fie trimis în parlament luna viitoare
Potrivit autorităţilor, documentul va cuprinde, printre altele, majorarea pensiilor de la 1 ianuarie cu 11 la sută şi a salariului minim pe economie la 3.000 de lei.
Se intenţionează ca proiectul bugetar să fie trimis în luna noiembrie Parlamentului spre dezbatere şi adoptare. Pe de altă parte, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, afirmă că proiectul bugetar va cuprinde, totodată, majorarea pensiilor, dar şi a salariului minim pe economie.
Adian Câciu:
În baza acelei ordonanţe se construieşte şi se aprobă strategii fiscal-bugetare, legea plafoanelor şi apoi legea bugetului. Deci, toate aceste elemente şi măsuri, inclusiv de natură socială, dar şi de echilibru pe partea economică şi partea de investiţii, le vom vedea în etapele premergătoare punerii în dezbatere publică a legii bugetului. Un element care va apărea săptămânile viitoare este prognoza de toamnă care ne va arăta cum stăm pe anul 2023. Rămâne să stabilim ce vine în plus faţă de ceea înseamnă aplicarea articolelor din legea cu privire la sistemul public de pensii. Scopul este să atenueze rodarea de putere de cumpărare. Pe de altă parte, trebuie să nu deterioreze deficitul la fondul de pensii.
Despre majorarea pensiilor începând de anul viitor a vorbit şi vicepremierul Kelemen Hunor, explicând că se urmăreşte în principal acoperirea a ceea ce se pierd din puterea de cumpărare din cauza inflaţiei. Întrebat cu cât ar putea să crească veniturile lunare ale pensionarilor, şeful executivului, Nicolae Ciucă, a avansat procentul de 11%. În cea ce priveşte salariul minim, Adrian Câciu, ministrul finanţelor, s-a pronunţat pentru o majorare la 3.000 de lei şi prevederea ca 200 de lei să fie impozitaţi atât ca impozit pe venit, cât şi din punct de vedere al contribuţiilor sociale.
Sursa: RRA