Comisia Europeanã va publica rapoartele de ţarã, în care prezintã stadiul reformelor din fiecare ţarã candidatã.
Publicat de radiomures, 8 octombrie 2002, 00:00
Analiza va fi însoţitã de recomandãri şi, oricum, aspiranţii la calitatea de membru al Uniunii ştiu în general unde se aflã. În cazul României, teoretic, la cinci ani distanţã.
Ministrul Integrãrii Europene, Hildegard Puwak, a spus cã România va cere sã i se reconfirme la Copenhaga cã anul 2007 va fi data aderãrii la UE.
La Copenhaga va avea loc, în luna decembrie, întâlnirea liderilor Uniunii. Se aşteaptã sã fie invitate sã adere la UE zece ţãri candidate.
Ar mai rãmâne pe dinafarã România şi Bulgaria, data cea mai probabilã vehiculatã pentru aderarea lor fiind 2007.
Se pare cã raportul referitor la România, pe ansamblu, va fi mai bun decât cel de anul trecut.
Mai bun, însã, nu înseamnã bun, susţin unii oficiali europeni.
Cele mai mari probleme par sã rãmânã în economie, dar şi în domeniul combaterii corupţiei şi a reformei în justiţie, domenii în care Bulgaria pare sã fi fãcut progrese notabile în ultimul an.
Raportul de anul trecut consemna critici severe la adresa justiţiei din România. S-a apreciat cã instanţele de judecatã nu sunt suficient de independente faţã de guvern. Este de aşteptat ca aprecierile din raportul din acest an sã nu fie la fel de aspre. Dar criticile la adresa felului în care funcţioneazã justiţia din România nu au dispãrut.
De asemenea, este de aşteptat ca în raportul Comisiei sã fie menţionat regretul UE faţã de decizia României de a semna, fãrã sã se fi consultat cu Bruxelles, tratatul cu SUA prin care este acordatã imunitate cetãţenilor americani în faţa Tribunalului Penal Internaţional.
BBC / Sorina Bota