Continuă protestele la Ministerul Agriculturii pentru finanțarea din silvicultură

Publicat de MIRELA ROTAR, 22 februarie 2022, 13:57 / actualizat: 22 februarie 2022, 18:59
Reprezentaţii Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România au reluat acţiunile de protest prin pichetarea zilnică a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Aceștia sunt nemulţumiţi de fondurile alocate pădurilor prin Planul Naţional Strategic, care sunt de opt ori mai mici decât cele prevăzute pentru bunăstarea animalelor.
Inițial, alocaţia acordată pădurilor a fost de 0,6%, iar în urma negocierilor, aceasta a crescut la 1%.
Președintele Nostra Silva, Bogdan Todoran, a atras atenția că lipsa sprijinului financiar pentru sectorul forestier face ca tot mai mulţi proprietari de păduri să caute să-şi vândă proprietăţile.
Banii solicitați ar putea să îi sprijine pe proprietari pe partea de dezvoltare, conservare și exploatare eficientă a pădurilor.
(S-ar putea finanța – n. red.) măsuri de climă și de silvomediu, măsuri pentru compensarea proprietarilor atunci când, în arealul pădurii respective se protejează biodiversitatea, sunt măsuri de silvomediu, de exemplu, pentru o perioadă de 5 ani se creează zone de liniște în cadrul proprietăților forestiere, unde nu au loc tăieri, zone de liniște și pentru faună, și pentru pădure. Toate acestea sunt benefice, mai ales că discutăm, politicienii se bat cu pumnul în piept că vor să combată schimbările climatice, or schimbările climatice le combați susținând pădurea. Sunt lucruri de bun simț pe care le-am spus ministerului, am impresia că se ascund după cuvinte, au făcut ceva promisiuni. Lumea trebuie să înțeleagă, nu am ieșit ca să ne vină nouă niște bani în buzunar, proprietarilor de păduri, și să beneficiem de niște fonduri europene așa, în mod direct. Beneficiarul direct va fi pădurea, terenurile forestiere, clima, mediul.
Conform Studiului Uniunii Europene privind măsurile pentru domeniul forestier implementate de statele membre în exerciţiul financiar 2014 – 2021, citat de Federația Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România, 44 de state şi regiuni ale Uniunii Europene au alocat peste 5% din finanţările din Planurile de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru domeniul pădurilor, în timp ce România a alocat doar 1,5%.
Raluca Creţ