Controale DSV Mureș privind sacrificarea porcilor
Publicat de Rotar Mirela, 2 decembrie 2025, 12:38
Problemele apar de regulă la porcii sacrificați în gospodăriile populației, spun specialiștii. Carnea de porc din magazine este sigură pentru consum pentru că trece prin abatoare autorizate.
Chiar dacă în județul Mureș nu există focare de pestă porcină africană, pericolul trichinelozei rămâne, de aceea medicii veterinari ne recomandă să nu cumpărăm carne din surse neautorizate, spune directorul adjunct al DSVSA Mureș, Lucian Goga:
,,Direcția sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor Mureș a sporit vigilența în ce privește circulația, sacrificarea și comercializarea cărnii de porc. Porcii pot fi sacrificați în gospodăria populației doar pentru consum familial. Este interzisă comercializarea cărnii. Recomandăm efectuarea examenului trichineloscopic pentru că ați văzut săptămâna trecută am avut deja în localitatea Sânpaul un prim caz de trichineloză. Din fericire, nu au consumat carne înainte de efectuarea examenului trichineloscopic. Județul Mureș are șase abatoare autorizate pentru sacrificarea porcinelor.”
Crescătorii de porci spun că piața este ”stabilă și liniștită”, iar prețurile ar putea să scadă.
Administratorul unei ferme de porci din Mureș, Ioan Pop, atenționează că prețurile de vânzare continuă să fie sub cele de producție, astfel că unii fermieri și-ar putea reduce drastic efectivele:
,,Prețurile de vânzare la poarta fermei sunt sub costul de producție de 6,2-6,3 lei pe kilogram în viu. Prețurile ar trebui să scadă, dar nu vor scădea la raft fiindcă comercianții nu urmează piața porcului viu la poarta fermei. Din punct de vedere a efectivelor, probabil că la nivel de țară au crescut un pic anul acesta față de anul trecut, dar în contextul în care prețurile de livrare se vor menține sub costul de producție, probabil că la anul viitor vom reveni înapoi cu efectivele, fiindcă nu pot să-ți țină fermierii porcul în pierdere. Nu sunt focare la porcul domestic, la gospodările populației. La mistreț s-au găsit destul de multe, dar mistrețul nu bochează livrarea porcilor din ferme. Și din acel punct de vedere, populația poate să stea liniștită.”
Potrivit ministrului Agriculturii, România a reușit să evite pătrunderea pe teritoriul său a cărnii de porc din import, mai ales din țări unde s-a manifestat pesta porcină africană, însă trebuie ținută sub control situația trichinelozei.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a susţinut că ANSVSA şi-a făcut ‘foarte bine treaba’, având în vedere că România urmează să treacă în ‘zona roz’, ceea ce îi va permite să exporte produse procesate din carne de porc.
Autor: Valeriu Russu