COTAR cere o anchetă în cazul președintelui Consiliului Concurenței

Publicat de APETRI MARGARETA, 28 iulie 2025, 13:17
Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) cere Guvernului, Parlamentului şi tuturor instituţiilor statului abilitate să verifice situaţia preşedintelui Consiliului Concurenţei, după declaraţiile acestuia în legătură cu încurajarea firmelor de transport alternativ, în contextul în care ANAF a descoperit evaziune fiscală la sute de astfel de firme, doar de la începutul acestui an.
Potrivit COTAR, Consiliul Concurenţei recomandă reevaluarea legislaţiei privind transportul în regim de taxi şi a celei referitoare la transportul alternativ, ‘astfel încât să ofere condiţii echivalente de concurenţă, chiar dacă sunt tratate diferit din punctul de vedere al reglementării’. În acest sens, COTAR cere o anchetă în cazul preşedintelui Consiliului Concurenţei.
Într-un comunicat de presă, COTAR arată că ANAF şi DNA au constatat că firmele de transport alternativ cercetate au angajat, fără documente legale, mii de şoferi. COTAR a tras foarte multe semnale de alarmă, începând din anul 2014, cu privire la evaziunea fiscală pe care o fac firmele cu acest obiect de activitate.
COTAR a cerut, permanent, condiţii egale de funcţionare a transportului alternativ şi a taximetriei, arătând că este vorba despre aceeaşi activitate de transport de persoane – aşa cum au făcut-o mai multe tribunale ale unor ţări şi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, se arată în comunicatul Confederației.
COTAR a avut mai multe întâlniri cu ANAF, pentru a descrie mecanismele prin care firmele de transport alternativ fac evaziune fiscală. Astfel, s-a ajuns la anchete DNA, în mai multe dosare de fraudă fiscală, la cercetări extinse şi la dosare penale, inclusiv pentru trafic de influenţă. Au fost descoperite sute de firme care fac evaziune fiscală, prejudiciul calculat de procurori fiind de zeci de milioane de euro, în transportul alternativ. Acţiunea DNA a pornit de la explicaţiile pe care reprezentanţii COTAR le-au oferit autorităţilor şi în urma cărora ANAF a făcut plângere la DNA.
‘COTAR a transmis periodic, în ultimii 10 ani, informări către autorităţile statului, în legătură cu neregulile din domeniul transportului alternativ, dar anchetele s-au deschis târziu. Noi am explicat cum şoferilor li se plătesc salariile fără documente legale, în parcări, la mica înţelegere, în fiecare lună, pentru că şoferii nu sunt angajaţi cu forme legale. De când UBER şi BOLT au decis să lucreze doar cu firme, nu direct cu şoferii, s-a creat acest mecanism prin care unii deschid zeci de firme, apoi le închid, pe bandă rulantă, pentru a se pierde urma banilor. Firmele de taxi nu pot face aşa ceva, pentru că în taximetrie trebuie să reînnoieşti autorizaţiile. Doar în transport alternativ se poate. Aşa pot face evaziune fiscală patronii acestor firme, iar pe de altă parte, UBER şi BOLT primesc 25% din încasările acestora, le transferă în afara ţării, apoi reîntorc 75% la firmele din ţară, bani din care se fac plăţi fără a se plăti taxe şi impozite la stat‘, explică Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR.
Autor: Cosmina Nicoară / Comunicat COTAR