Covasna şi Braşov, în topul judeţelor cu cele mai multe victime ale traficului de persoane
Principalele judeţe din țară de unde provin victimele traficului de persoane, identificate în anul 2023, au fost Bacău, Dolj, Braşov, Bucureşti, Vrancea, Alba, Constanţa, Sibiu şi Covasna, informează Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane (ANITP).
Aceeași sursă arată că în perioada vizată 15% dintre victime au fost exploatate prin muncă. Preferate au fost locuri din Germania, Regatul Unit şi Italia.
Dacă în judeţele Braşov şi Covasna au fost în total 41 de victime, în judeţele Mureş şi Harghita numărul a fost mult mai mic, a precizat coordonatorul Centrului Regional Târgu Mureş, comisar şef de poliţie, Cristina Zaharia.
Numărul victimelor din evidenţa Centrului Regional Târgu Mureş al ANITP este la un nivel scăzut în anul 2023 fiind înregistrate în evidenţă un număr de 11 victime din totalul de 451 înregistrat la nivel naţional”
Începând cu anul 2023, pentru acoperirea nevoilor urgente, victimele traficului de persoane beneficiază de un sprijin financiar, explică pentru RTM Mihaela Drăguş, ofiţer de relaţii publice în cadrul Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane:
Este o măsură de încurajare a cetăţenilor să ceară ajutor şi să raporteze astfel de abuzuri. În situaţia în care o victimă a traficului de persoane este extrasă din situaţia de trafic, fuge, are nevoie de sprijin iar statul oferă în primele 72 de ore de la aprobarea cererii o sumă de cinci salarii minime care acoperă nevoile urgente. Adică, dacă acea persoane nu are unde să stea, are nevoie de medicamente pentru că exploatarea lasă urme, are nevoie de consiliere psihologică, are nevoie de produse de igienă.”
Pentru evitarea pericolului, vă recomandăm:
atunci când vă aflați în cautarea unui loc de muncă să nu vă limitați doar la citirea unui anunț și a comentariilor lăsate de unii sau alții. Comentariile pot fi înșelătoare iar cei ce le-au postat pot să vă inducă în eroare intenționat.
numele firmei angajatoare, locația acesteia, punctul de lucru și alte informații pe care le solicitați trebuie să fie transmise transparent de către angajator.
nu acceptați niciodată să munciți fără un contract de muncă. Contractele se încheie în forma scrisă, iar obligația încheierii îi revine angajatorului
ulterior semnării, contractual va fi înregistrat în registrul electronic de evidență al salariaților (REVISAL), cu cel puțin o zi lucrătoare înainte de începerea activității angajatului
atenție la clauzele evazive de genul : angajatul va presta și alte activități la cererea angajatorului” sau costurile chiriei și transportului vor fi deduse din valaorea salariului
îndatorarea este un mijloc folosit de traficanții de persoane pentru a obține acceptul persoanei în ceea ce privește reținerea salariului cuvenit și producerea exploatării .
este util ca mai întâi să facem verificarea salariului oferit în raport cu costurile de trai în localitatea sau țara de destinație și mai apoi să acceptăm oferta de muncă.
În situația în care sunteți amenințați, vi se rețin documentelele, vă este restricționată comunicarea cu familia și salariul pe care îl primiți nu corespunde ofertei de angajare, este foarte posibil să fiți victima a traficului de persoane.
Vă încurajăm să rețineți informații despre locația în care vă aflați și să solicitați ajutor fie prin intermediul liniei de urgență europene 112, fie prin intermediul liniei telefonice naționale gratuite 0800 800 678 sau +4021.313.31.00 sau 004.021.313.31.00 apelabil și din străinătate.
Autor: Sanda Vițelar