Crescătorii de animale spun că marile lanţuri de magazine au scumpit carnea, deşi la fermă preţurile au scăzut
Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine arată că, deşi preţul cărnii de pasăre şi porc a scăzut la poarta fermei cu până la 30% faţă de 2016, în marile lanţuri de magazine alimentele s-au scumpit.
”Creşterea preţurilor la alimente este un subiect mult discutat în ultimele zile, atât în media cât şi în rândul producătorilor români. Marile lanţuri de magazine, care fac parte din mari corporaţii internaţionale, au de multe ori practice comerciale îndreptate împotriva consumatorului român. Scopul este unul singur: maximizarea profiturilor”, arată asociaţia, într-un comunicat.
Pentru sectorul de producţie ouă, cererea este foarte mare, dar preţurile au crescut la fermieri cu circa 26%, nu cu 100%, spun oficialii asociaţiei, iar laptele şi produsele lactate au preţul nemodificat la producător.
Consiliul Concurenţei a primit o sesizare de la Ministerul Agriculturii în ceea ce priveşte scumpirile apărute la alimente.
Autoritatea de concurenţă urmează să analizeze acest segment, pentru a vedea care au fost cauzele scumpirilor la alimente.