Criză de vaccinuri hexavalente pentru copii, în Harghita
De circa o săptămână, DSP Harghita se confruntă cu o criză de vaccinuri de tip hexavalent care se administrează bebelușilor la 2, 4 și 6 luni de zile de către medicii de familie.
Acest lucru a survenit după ce DSP Harghita a fost nevoită să împrumute sute de vaccinuri mai multor județe, inclusiv județului Mureș, care nu mai aveau deloc în stoc.
Tranșa de vaccinuri promisă pentru luna august nu a mai ajuns din cauza unui blocaj de aprovizionare la nivel național.
În aceste condiții, deja medicii de familie din Gheorgheni și Miercurea Ciuc nu mai au deloc vaccin hexavalent pentru bebeluși.
Acest lucru, slăbește încrederea populației în vaccinare, mai ales după neatingerea targetului în campania de vaccinare anti-covid, crede directorul DSP Harghita, dr. Tar Gyongyi:
Din păcate, am ajuns să nu avem (vaccin hexavalent) pentru că am ajutat județul Mureș. Am dat, noi ne-am imaginat, cu împrumut, 500 de doze, și am dat și la alte județe. Noi am avut calculate în așa fel încât ne-ar fi fost suficiente. Ne așteptam să primit în luna august dozele necesare dar, din păcate, nu au venit.
Pe de altă parte, inspectorii de sănătate publică vor verifica toate școlile în ceea ce privește normele de igienă, o altă cerință importantă mai ales în perioada pandemiei.
Săpunul și apa curentă în băi sunt cerințe minime pe care trebuie să le respecte fiecare școală, însă educația sanitară lasă mult de dorit, mai spune medicul de sănătate publică din Harghita, Tar Gyongyi:
Acum începe acțiunea noastră, a DSP-ului, că se derulează întotdeauna în timpul școlii, deci când sunt elevii în bancă. Săpunul este controlat atunci când copiii sunt în școală, și dacă este apă.. Din păcate, și educația sanitară lipsește cu desăvârșire din școli că se consideră foarte importante alte discipline. Ce să vă spun, și noi, DSP, pe un an avem alocat buget de 5.000 de lei pentru educație sanitară și promovarea sănătății…
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a început în luna august o campanie, premergătoare începerii noului an școlar, prin care încurajează vaccinarea copiilor.
Specialiștii spun că aceasta este cea mai sigură metodă de imunizare a copiilor împotriva anumitor boli infecțioase precum rujeola, rubeola, poliomielita, tusea convulsivă, difteria, tetanosul, hepatita virală B și altele.
Totodată INSP atrage atenția asupra respectării normelor de igienă, aceasta fiind metoda sigură pe care noi toți o avem la îndemână pentru menținerea unei bune stări de sănătate.
Cristina Bulbescu